Proprietăţile-minune ale condimentelor asupra sănătăţii: cum folosim piperul sau cuişoarele să scăpăm de boli chinuitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Condimentele ne ajută în sezonul rece. foto: Adevărul
Condimentele ne ajută în sezonul rece. foto: Adevărul

Condimentele, fie ele autohtone sau provenite de pe alte meleaguri, sunt esenţiale pentru a da savoare şi gust deosebit mâncărurilor gătite. Puţini ştiu sau s-au interesat de proprietăţile terapeutice ale acestor condimente. Specialiştii ne informează că unele condimente ajută la infecţiile respiratorii, la tulburări de digestie sau la circulaţia periferică deficitară.

Nu mai este pentru nimeni o noutate că alimentaţia joacă un rol important în viaţa noastră şi că pentru a ne bucura de sănătate este important să combinăm corect alimentele. Acest lucru este cu atât mai esenţial când este frig afară iar corpul nostru lucrează mai mult pentru compensa temperaturile scăzute. Valorile scăzute fac organismul mult mai vulnerabil dar o alimentaţie bogată în nutrienţi şi antioxidanţi creşte rezistenţa la răcelile destul de frecvente în perioada asta. Puţini ştiu că se pot folosi în perioada sezonului rece de o armă secretă împotriva afecţiunilor sezoniere – condimentele. Au un gust deosebit şi o aromă irezistibilă dar nu sunt singurele motive pentru care ar trebui să fie nelipsite din bucătărie. Acestea sunt pline de nutrienţi, vitamine şi minerale care au grijă şi de sănătatea ta şi a familiei tale. 

“Ele strimulează secreţiile digestive, îmbunătăţind digestia, accelerează metabolismul, favorizează arderea grăsimilor, au efecte antiseptice şi antivirale şi ajută foarte mult imunitate. Recomandarea este ca ele să fie folosite în stare proaspătă, adăugate la sfârşitul preparării mâncărurilor,” ne-a declarat Magdalena Moroşanu, medic nutriţionist. Pentru electe terapeutice puternice le putem utiliza sub formă de infuzie sau tinctură.

1. Scorţişoara

Beţele de scorţişoară se obţin din scoarţa copacului de scorţişoara e a fost descoperit în Ceylon şi cultivat apoi şi în Indonezia, America Centrală şi Madagascar. Din cele peste 200 de specii ale arborelului doar câteva sunt potrivit pentru a obţine acest condiment. Cea mai bună scorţişoară are o nuanţă maroniu – deschis, este foarte subţire şi seamănă la textură cu hârtia. Potrivit specialistului, scorţişoara este un antioxidant excelent. Reglează nivelul glicemiei, al trigliceridelor şi colesterolului. Acest condiment reduce riscul aparţiei diabetului zaharat tip 2, bolilor cardiovasculare dar şi celor neurodegenerative. Nu sunt singurele beneficii – are şi proprietăţi antimicrobiene, antiinflamatoare, favorizând digestia.” Iar în aromaterapie, uleiul de scorţişoară favorizează diminuarea poftei de dulce, creşte puterea de concentrare şi memorare.

2. Cuişoare

Cuişoarele sunt bobocii unui arbore care poate ajunge şi la 15 metri înălţime. Sunt culeşi înainte să se desfacă şi sunt lăsaţi să se usuce la soare până devin maronii. Gustul cuişoarelor este foarte intens şi iute, mirosul este foarte puternic iar ele se pot folosi întregi sau măcinate. “ Trebuie ştiut că aceste condimente sunt puternice analgezice naturale, având rolul de a reduce inflamaţiile şi durerile din organism. Sunt bune în cazul durerilor de gât, durerilor articulare sau osoare dar şi a durerilor de cap,” ne-a declarat Magdalena Moroşanu, medic nutriţionist.

Graţie uleiului esenţial pe care îl conţin, cuişoarele au proprietăţi antiseptice, antibacteriene şi antivirale. Reprezintă un anestezic natural folosit în stomatologie pentru ameliorarea durerilor dentare. În bucătărie, cuişoarele sunt utilizate la mâncărurile din carne, peşte, precum şi prăjituri. Puţini ştiu dar cuişoarele sunt şi un bun conservant. Un singur cuişor pus în carnea tocată îi poate prelungi termenul de valabilitate cu minim 24 de ore.

3. Piper

“Piperul negru este un excellent tonic general dar şi un tonic digestiv, fiind un condiment indispensibil preparatelor grase de iarnă. El are rolul de a proteja ficatul dar şi de a stimula eliberarea sucurilor biliare,” ne-a declarat specialistul nutrişionist. Dar piperul este şi un puternic irritant al mucoaselor, astfel încât cei cu problem gastrointestinale trebuie să îl evite. Pipierul este unul dintre cele mai vechi condiment cunoscute, fiind utilizat încă din Egiptul antic, inclusive la mumificarea faraonilor!

Supranumit “regele condimentelor”, piperul are nemeroase utilizări în bucătărie dar şi în terapie, inclusiv ca stimulent al apetitului sexual.

4. Hrean

Hreanul a fost apreciat încă din Antichitate de egipteni, greci şi romani. Este de fapt o plantă cultivată pentru rădăcina sa picanta, care poate fi conservată în oţet, pentru a nu-şi pierde din intensitatea gustului. Potrivit Magdalenei Moroşanu, “hreanul are acţiune de stimulare a digestiei şi proprietăţi antibiotice şi antiseptice. Stimulează imunitatea generală a organismului şi te fereşte de răceli.” 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite