Protest spontan la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi. „E o bătaie de joc cu salariile. Cică ni le-au majorat, dar noi primim mai puţini bani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea spitalului gălăţean spune că lipsa de fonduri a dus la diminuarea cuantumului unor sporuri şi că micşorarea veniturilor nete ale zeci de angajaţi este cauzată de impozitarea normei de hrană.

Nemulţumirile unei părţi a angajaţilor sistemului public de Sănătate s-au acutizat în ultimele zile, după ce unii dintre ei au constatat, cu stupoare, că majorările salariale sunt de fapt diminuări.

Un protest spontan legat de această temă a avut loc marţi, 17 aprilie 2018, la Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, unde câteva zeci de persoane, în special asistente şi infirmiere, au decis să întrerupă lucrul şi să ceară autorităţilor să le analizeze situaţia.

Oamenii spun că la ultima leafă au primit mai puţini bani decât la precedenta, deşi în teorie ar fi trebuit să primească majorări. „

Mie mi-au dat mai puţin cu 200 de lei, fără să mi se ofere nicio explicaţie. Am avut şi ture mai multe decît luna cealaltă, dar banii sunt mai puţini. E o bătaie de joc cu salariile. Cică ni le-au majorat, dar noi primim mai puţini bani”, ne-a spus una dintre asistentele prezente la protest.

Directoarea Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Mihaela Debita (fostă până de curând manager al Spitalului Judeţeand e Urgenţă) a confirmat că unii dintre angajaţi s-au ales cu lefurile diminuate, însă a dat vina pe procedurile legale şi pe sărăcia bugetului spitalului.

„Nu se mai permite asocierea a două tipuri de  sporuri, iar unele sporuri s-au micşorat. De exemplu sporul de HIV era între 50-100% iar acum este între 55 şi 85%. Scăderea veniturilor poate veni şi din  norma de hrană care trebuie impozitată şi de aici mai apar modificări în salarii”, a declarat dr Debita.  

Aceasta a mai precizat că unii angajaţi au pierdut sporul de ture pentru că au fost în concediu, dar şi sporurile au scăzut destul de mult. „Nu am  putut asigura 85% la sută la cei care lucrează la HIV, nu am putut asigura 25% la sută pentru tot spitalul pentru că nu am avut de unde.  Am asigurat categoriile defavorizate ca să plece acasă cu salariu la fel cu luna anterioară. Nu pot să acţionez în afara legii, am încercat să mă încadrez legal între valorile minime şi maxime la sporuri”, a mai spus dr Debita.

În ciuda explicaţiilor conducerii spitalului, situaţia a rămas tensionată, iar angajaţii au anunţat că vor continua să protesteze şi în zilele următoare, până când Ministerul Sănătăţii va găsi o soluţie pentru ca veniturile să fie reîntregite.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite