Sistemul centralizat, pe ducă. Subvenţia pentru cumpărarea de centrale termice de apartament se reia peste două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum, aproape 8.000 de gălăţeni au cerut subvenţia de 3.000 de lei pentru a-şi procura şi monta o centrală de apartament. Peste 95% dintre solicitanţi au şi primit banii. La sistemul centralizat mai sunt branşate în prezent doar în jur 20% dintre locuinţele din Galaţi, dintre care o treime au consum foarte mic (caloriferele sunt reglate la minimum doar pentru ca ţevile să nu îngheţe). Practic, sistemul mai are doar 12-14 mii de clienţi.

Sistemul public de termoficare din Galaţi îşi trăieşte ultimele zile, cifrele comunicate de municipalitate arătând că scade vertiginos numărul de apartamente branşate şi care primesc căldură la capacitate.

Un amănunt important este că Primăria a reluat plata ajutorului financiar de 3.000 de lei pentru proprietarii de apartamente care au optat, anul trecut, pentru un sistem individual de încălzire. Potrivit instituţiei amintite, au făcut solicitări pentru subvenţie 7.890 de gălăţeni, însă în cazul a 191 dintre aceştia dosarele au fost respinse din diverse motive (în majoritatea cazurilor era vorba de depăşirea plafonului maximal de venituri, însă au fost şi situaţii de persoane care avea deja montate centreale şi ar fi vrut subvenţia retroactiv).

Dintre cele 7.699 de dosare aprobate, 7.367 au fost deja achitate (efortul bugetar fiind de 22,1 milioane de lei, adică aproximativ 4,8 milioane de euro), iar restul de 332 de solicitări vor fi onorate în zilele următoare. În acelaşi timp, reprezentanţii primăriei au anunţat că primirea de noi dosare de subvenţie se va relua după ce sistemul centralizat de încălzire va fi oprit, adică peste aproximativ două luni.

Potrivit Calorgal (societatea care fac distribuirea agentului termic în sistemul centralizat), la sistem ar mai fi branşate circa 20.000 de locuinţe, însă situaţia facturărilor pe luna decembrie arată că, de fapt, doar în jur de 12.000 de consumatori au un consum relevant. În rest, este vorba despre apartamente care, deşi sunt branşate, generează un consum de agent termic foarte mic (semn că fie au caloriferele la minimum, doar cât să nu îngheţe ţevile, fie că au găsit o metodă să păcălească repartitoarele). 

Practic, se estimează că efortul bugetului local pentru ca problema încălzirii să fie definitiv rezolvată (prin soluţii individuale şi închiderea sistemului centralizat) ar mai însemna încă aproximativ 7,5 milioane de euro în plus faţă de cele 4,8 milioane de euro deja cheltuite pe subvenţia pentru centrale. Spre o comparaţie relevantă, trebuie să spunem că subvenţionarea sistemului centralizat va costa municipalitatea, în iarna 2017-2018, circa 7,5 milioane de euro, la care se adaugă alte 500.000 de euro pentru lucrările de mentenanţă din punctele termice şi din reţea. 

În aceste condiţii, primăria va reuşi să scape definitiv de imensa povară financiară (care afectează bugetul public şi stârneşte şi nemulţumirea gălăţenilor deja debranşaţi, dat fiind că ei plătesc practic din banii lor subvenţiile pentru cei branşaţi) cu un cost decent, însemnând subvenţia obişnuită pentru căldură doar pentru o iarnă şi jumătate.

Faptul că sistemul centralizat de încălzire se va închide definitiv în primăvară este confirmat şi de aceea că autorităţile locale au dotat cu centrale termice individuale mai bune de 60% din clădirile publice, pentru restul fiind în curs proceduri de achiziţie sau fezabilitate.

Dincolo de faptul că pierderile bugetare legate de sistemul centralizat vor dispărea - ocazie cu care Galaţiul va avea din 2019 un plus de peste 7,5 milioane de euro la bugetul de investiţii - intervin însă şi două probleme sociale. 

Prima este legată de faptul că aproximativ 800 de angajaţi din Calorgal şi Electrocentrale vor rămâne şomeri. A doua ţine de realitatea tristă că aproximativ 3.000 de apartamente vor rămâne fără încălzire, dat fiind că proprietarii acestora au declarat că nu dispun de banii necesari (între 1.000 şi 2.000 de lei în plus faţă de subvenţia de la Primărie; asta pentru aparatura minimală, cum ar fi panourile radiante cu alimentare electrică, plus boiler pentru apă caldă) pentru a cumpăra un sistem de încălzire alternativ.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite