UPDATE Motivele pentru care au intrat în grevă muncitorii de la cel mai performant şantier naval din România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi cei 2.200 de angajaţi ai companiei de la Galaţi sunt în grevă. Oamenii cer plată egală pentru muncă egală, fiind supăraţi că în interiorul societăţii româno-olandeze s-ar fi „dezvoltat” o serie de mecanisme „bazate pe pile, cunoştinţe şi relaţii”, care au dus în mod artificial la discrepanţe salariale foarte mari.

UPDATE:

Toţi cei 2.200 de angajaţi ai Şantierului Navala Damen Galaţi au încetat lucru şi cer patronatului majorarea salariilor.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Miercuri, 30 august 2017, a doua zi a grevei izbucnite spontan marţi, la Şantierul Naval „Damen” Galaţi, a fost una a negocierilor. Circa 700 de salariaţi, din cei 2.200 câţi are firma gălăţeană, au refuzat din nou să înceapă lucrul, cerând ca patronatul olandez să-şi trimită un reprezentant la negocieri.

De altfel, negociatorul olandez Bert Jan ter Riet (nimeni altul decât preşedintele Consiliului de Administraţie al Damen Galaţi) a sosit în Galaţi miercuri şi, până aproape de prânz, a purtat o primă rundă de discuţii cu reprezentanţii salariaţilor nemulţumiţi.

Negocierile nu au avut succes, muncitorii refuzând varianta de majorare la 5.500 de lei a salariului brut pentru 200 de oameni (restul urmând să aştepte până după 15 septembrie, pentru o analiză a resurselor financiare) aşa că nu vrut să intre la lucru. Discuţiile au fost reluate în cursul după-amiezii.

Trebuie spus că majoritatea greviştilor provin de la secţia 1A Corp a şantierului, acolo unde, se pare există discrepanţe salariale foarte mari între muncitori care fac, cot la cot, o muncă identică. „La categoria I, leafa de încadrare este de 1.800 de lei, iar la categoria a VII-a au 3.400 de lei. Pentru ce? Că facem aceeaşi muncă”, a răbufnit unul dintre muncitorii aflaţi în grevă spontană.

În acelaşi timp, oamenii reproşează conducerii şantierului că a subcontractat o serie de lucrări către câteva firme olandeze care au angajaţi tot români, dar care primesc salarii mult mai mari decât cei de la Damen, deşi fac lucrări similare. „Un angajat de la Secţia Corp are, în medie, un salariu brut de 2.500 de lei. În acelaşi timp, însă, la firmele subcontractoare, un salariat care prestează aceeaşi activitate primeşte în jur de 4.000-4.800 de lei, adică aproximativ cu 80-90% mai mult”, a declarat Pavel, liderul de sindicat din Damen Galaţi.

Dacă este, însă, comparat salariul de bază (nu cel mediu) al unui muncitor de la Damen cu categoria I (adică 1.800 de lei brut) cu cel al unui muncitor de la o firmă subcontractoare (4.800 de lei brut), rezultă o discrepanţă uriaşă, de peste 260%. Asta, repetăm. În condiţiile în care cei doi oameni fac aceeaşi muncă, în acelaşi volum.

O altă nemulţumire majoră a salariaţilor Damen este aceea că „se fac mişmaşuri” la acordarea categoriilor pe baza cărora se formează salariile de bază brute. Oamenii spun că în interiorul societăţii româno-olandeze s-ar fi „dezvoltat” o serie de mecanisme „bazate pe pile, cunoştinţe şi relaţii”, care au dus în mod artificial la discrepanţe salariale foarte mari.

„Dacă ne pun să dăm examen, faţă în faţă, o să vedeţi că sunt foarte mulţi oameni cu categorii II şi III mai pricepuţi şi mai rapizi decât cei cu categoriile VII-VIII, care iau leafă aprope dublă”, a spus unul dintre muncitori.

Un alt aspect interesant este acela că, de fapt, conflictul de muncă mocneşte de mai multe luni, mai ales pentru că, din ce spun unii muncitori, oamenii sunt chemaţi să facă ore suplimentare foarte multe, din cauza termenelor foarte scurte de livrare negociate în contracte. „Este o permanentă fugăreală şi, din cauza orelor suplimentare prea multe, nu mai reuşim să ne recuperăm fizic”, ne-a declarat unul dintre angajaţi.

Deocamdată, concucerea companiei româno-olandeze nu a furnizat nicio poziţie oficială în legătură cu conflictul de muncă de la Galaţi.

Proteste la Şantierul Naval Damen Galaţi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite