VIDEO Cum se prepară delicioasa şi surprinzătoarea tochitură moldovenească de post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeta este explicată pentru cititorii „Adevărul“ de bloggerul culinar Gina Bradea, care dezvăluie amatorilor de bucătăreală şi câteva secrete interesante legate de modul de preparare.

Că ţine de resorturi spirituale sau doar de lupta cu kilogramele (şi, implicit, cu rochia sau costumul pentru petrecerea de Revelion), în ultimele săptămâni ale fiecărui an românii se întrec în a fugi de carne. Singura diferenţă este că unii îi spun post, iar alţii dietă.

Postul alimentar (căci despre el vorbim aici) poate fi dublat, la creştini, şi de o cură de postire sufletească sau, la cei obsedaţi de siluetă, de reprize de complicate exerciţii fizice. Nici unele, nici altele, nu-s deloc rele, căci fac bine atât sănătăţii trupeşti, cât şi cele psihice.

Însă nu despre sofisticatul mecanism al pregătirilor pentru Sărbătorile de Iarnă vom vorbi în articolul de faţă, ci despre o reţetă agreată în egală măsură şi de cei care nu mănâncă „de dulce”, dar şi de cei care vor să aibă în farfurie cât mai puţine calorii.

Este vorba despre delicioasa „tochitură moldovenească de post”, care, oarecum surprinzător, nu conţine nici măcar un gram de carne şi nici lactate.

Ghid în a desluşi tainele reţetei ne este bloggerul culinar Gina Bradea, proprietara unuia dintre cele mai apreciate şi accesate portaluri de reţete şi ponturi pentru gătit scris în limba română: poftă-bună.com.

Ingrediente

După cum probabil că aţi intuit, „tochitura moldovenească de post” se bazează în mare măsură pe ciuperci, la care se adaugă şi alte ingrediente cu puţine calorii, dar şi din categoria celor permise creştinilor ortodocşi în perioada postului. Aşadar, ne trebuie:

-1 kilogram de ciuperci (sunt de preferat cele obişnuite, cunoscute în comerţ ca şampinion, dar merg şi pleurotus de nevoie);

- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui sau de măsline (merge şi-o lingură de unt, însă numai dacă nu ţineţi post);

- sare, piper, cimbru, ardei iute – după gust;

- 2-3 căţei de usturoi;

- 50 grame de brânză de soia (tofu) – însă este cu totul opţională, dat fiind că reţeta originală a Ginei Bradea nu cuprinde aşa ceva.

„Nu sunt un fan al produselor din soia. Prefer produsele tradiţionale, aşa cum le făceau, le găteau şi le mâncau bunicii noştri”, îşi explică Gina refuzul de a include în reţeta sa brânza de soia.

Mod de preparare

Ciupercile se spală si se taie bucăţi mari sau se lasă întregi (dacă sunt dintre cele mai micuţe).
Se încinge uleiul într-o tigaie/cratiţă cu fundul gros, apoi se adaugă ciupercile, care se asezonează cu sare, piper şi ceva ardei iute. Reţeta indică un ardei întreg, dar se poate folosi şi mai puţin dacă nu sunteţi chiar prieteni cu iuţeala.

image

Tochitură de post FOTO Gina Bradea

Se acoperă cu un capac şi se lasă, la foc potrivit, să fiarbă înabuşit în zeama pe care o lasă ciupercile.

„Ciupercile lasă multă apă atunci când sunt gătite, mai ales dacă sarea se adaugă de la începutul preparării. Aveţi grijă ca acestea să se şi prăjească în ulei, nu doar să fierbă în sucul propriu”, ne explică Gina Bradea fenomenul.

De regulă durează cam 30 de minute până când apa se evaporă iar ciupercile încep să sfârâie în ulei şi să se rumenească frumos.

image

Tochitură de post FOTO Gina Bradea

Se stinge focul şi se adaugă usturoiul pisat. Unii bucătari adaugă usturoiul întreg (cu tot cu coajă) încă de la început, urmând să-l scoată şi să-l arunce, la final. Alţii preferă să-l taie feliuţe şi să-l soteze câteva minute, nu mai mult de 2-3, împreună cu ciupercile.

image

Tochitură de post FOTO Gina Bradea

În fine, revenind la reţeta cu usturoiul pisat, să spunem că acesta se amestecă cu ciupercile (după ce s-a stins focul, căci altfel se arde şi va aveau un gust amar, neplăcut) şi se acoperă apoi tigaia cu un capac. Dar preparatul încă nu-i gata pentru mâncat.

„Se lasă să se aburească 10 minute, apoi se servesc cu mămăliguţă fierbinte. Se mai poate adăuga un ou ochi, dacă postul nu vă este chiar strict. Se poate presăra cu verdeaţă tocată, dupa preferinţe. Este minunată fierbinte, cu mămăliguţă caldă, dar şi rece, servită pe o felie de pâine”, spune Gina.

Într-o altă variantă a reţetei, tocmai pentru ca preparatul să semene cât mai bine cu tochitura moldovenească tradiţională, se adaugă brânza din soia (tofu), rasă, peste mămăliguţă şi ciuperci.

Varianta video a reţetei de tochitură de post

Gina Bradea (care vă stă la dispoziţie, pentru orice fel de nedumeriri culinare, pe blogul ei) recomandă un mujdei de usturoi în locul brânzei din soia şi ne oferă şi un pont ce ţine de aspectul preparatului: „Dacă aveţi ciuperci proaspete şi vreţi să rămâne albe, puneţi-le înainte de gătire, câteva minute, în apă rece cu oţet sau cu zeamă de lămâe”.

Poftă bună!


Vă mai recomandăm şi:

Şase reţete foarte simple de conservat ardeii graşi fără chimicale. Variantele care nu necesită nici măcar sterilizare

Nu există niciun dubiu că vechea vorbă românească „câte bordeie, atâtea obiceie” nu va dispărea în veci, căci românului îi place să-şi pună amprenta pe ceea ce face. De aceea, nici Gina Bradea nu se încăpăţânează să spună că metodele ei sunt infailibile şi că doar aşa se pot păstra ardeii graşi peste iarnă. Totul vine dintr-o tradiţie ce se cuvine a fi dusă mai departe, la urma urmelor.


Cum se prepară cea mai bună slănină afumată, după metoda de succes a unui renumit maestru culinar român

După câte spun meşterii în ale afumatului, un moment bun pentru a porni treaba ar fi cam pe la începutul lui noiembrie, astfel încât minunăţiile să ajungă la pe masă (incluzând aici fazele pre-afumare, afumarea propriu-zisă şi lăsarea la maturare), cam pe la Crăciun şi Anul Nou.


Cum se prepară giganţii la cuptor, mâncarea de post adusă românilor de călugării de la Muntele Athos

Reţeta este în varianta monahului Epifanie Mylopotamitul, de la Sfântul Munte Athos. Poate fi găsită şi în prezentarea prezbiterei Garoafa Coman, autoarea unei foarte apreciate colecţii de reţete de post.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite