Aberaţiile Securităţii din primii ani de comunism. Cum a fost şters regele Mihai din tradiţia păstrată la sat, de românce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salbele cu bănuţi făceau parte din portul tradiţional al pădurencelor.
Salbele cu bănuţi făceau parte din portul tradiţional al pădurencelor.

Autorităţile regimului comunist au depus eforturi mari ca imaginea regelui Mihai I să fie dată uitării de români în cel mai scurt timp după plecarea acestuia în exil. Documente secrete ale vremii, păstrate la arhive, prezintă un episod bizar care avea în prim plan femeile din Ţinutul Pădurenilor.

Un document din dosarele Securităţii Hunedoara, păstrat la Arhivele judeţului, oferă detalii despre modul în care autorităţile regimului comunist au încercat să şteargă amintirea regelui Mihai din conştiinţa localnicilor, cu preţul interzicerii unei tradiţii vechi.

La scurt timp după plecarea în exil a fostului rege, femeile din Ţinutul Pădurenilor nu au mai avut voie să poarte salbe de monede cu chipurile lui Mihai I şi al fostului rege Carol al doilea. Cele care se împodobeau cu astfel de bănuţi, purtaţi după obicei, la gât, cingătoare sau pe cercul aşezat pe capul mireselor puteau fi pedepsite, fiind acuzate că păstrează urmele monarhiei.

O notă informativă trimisă în 5 iunie 1948 de şeful jandarmilor din Ghelari către Serviciul de Siguranţă al jueţului Hunedoara, reclama obiceiurile „dăunătoare” regimului, păstrate în satele izolate din Ţinutul Pădurenilor.

„În partea femeiască din regiunea acestui post, aşa după cum a fost obiceiul să se poarte la gât şi cingătoare un fel de zgardă alcătuită din diverse medalii sau bani vechi de metal, printre aceşti bani pe care-i femeile îi poartă la gât şi cingătoare se află mulţi dintre cei cu chipurile foştilor regi Carol şi Mihai. Aceste femei şi fete fregmentează (n.r. frecventează) de foarte mult diferite oraşe, iar până în prezent nu li s-a interzis de niciun organ de siguranţă sau poliţienesc de a nu mai purta asemenea medalii cu foştii regi. Întrucât părerea noastră în acest sens este că în sânul poporului se menţine a se păstra mentalitatea foştilor regi şi deci urmele monarhiei, rugăm să binevoiţi a ne îndruma care esre calea de urmat, procedeul şi dacă aceste femei pot purta asemenea medalii la gât. Informaţie sigură”, informa şeful postului de Jandarmi Ghelari, Ioan Prodan, în nota secretă trimisă Siguranţei judeţului Hunedoara.

arhive

Le purtau conform obiceiurilor
Informaţia a fost verificată, salbele cu portretele regilor au fost interzise, deşi autorităţile au constat că femeile care le purtau nu o făceau din dorinţa de a sfida noul regim.

„Raportăm că cele de mai sus se verifică, în sensul că femeile din satele de munte poartă la gât şi cingătoare bani sau medalii vechi cu chipurile foştilor regi, până la Ferenc Iozef, dar aceasta nu pentru că simpatizează monarhia sau ca simbol al acesteia, ci ca un obiceiu din strămoşi, caracteristic portului lor sătesc. Nivelul politic al acestor femei din satele de munte este foarte scăzut, de a concepe că purtarea acestor medalii o fac în urma ataşamentului faţă de fosta Monarhie, din partea acestora”, se arăta în nota păstrată în dosarele fostei Securităţi.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Jurământul turnătorului la Securitate:  „Voi da la maximum informaţii, altfel cer să fiu pedepsit de legile scrise şi nescrise”

Arhivele păstrează numeroase mărturii şi informaţii despre cum erau selectaţi şi informatorii Securităţii în primii ani de comunist. Un astfel de document oferea detalii despre „jurământul” unui securist din 1949.

Mărturii ale românilor din robia sovietică a anilor '40: „Ruşii îşi hrăneau porcii cu cadavrele deportaţilor“

Zeci de mii de români de origine germană au avut de suferit la sf\rşitul anilor 1940 în lagărele de muncă ale Uniunii Sovietice. Mărturiile lor şi documentele păstrate în arhive compun tabloul înfiorător al deportaţilor.

FOTO Ororile din fostele lagăre de muncă staliniste. Cele mai odioase pedepse aplicate „duşmanilor poporului“, ilustrate în desenele unui fost gardian

O serie de ilustraţii realizate şi publicate de un fost gardian al închisorilor Uniunii Sovietice din vremea dictatorului Stalin înfăţişau ororile la care au fost supuşi milioane de oameni consideraţi „duşmani ai poporului”.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite