articolul anterior articolul urmator

Agatârşii, tribul misterios al Daciei în care nevestele erau împărţite frăţeşte. Bărbaţii se împodobeau cu aur, îşi tatuau chipul şi mădularele

100
16 Oct 2015 02:02:56
Autor: Daniel Guţă
Agatârşii ar fi fost adoratori ai zeului Dionis.
Agatârşii ar fi fost adoratori ai zeului Dionis.

100 Comentarii

Ioana Gabriela Popa
16.10.2015, 10:40:10

R.S.R. este din 21 August 1965 asa ca nu avea cum sa fie,, Editura Academiei R.S.R. - 1964 `` sau???

+5 (5 voturi)
Pârşu
16.10.2015, 11:45:10

Herodot fabula la greu, agatarsii erau primitivi, la fel ca si dacii. Aceste populatii erau sortite pieirii, mai ales ca romanii aveau o sila adanca fata de orice barbari.

-6 (22 voturi)
A4
16.10.2015, 11:28:30

Autorul incepe in forta asa cum bien ii sade cuiva caruia se ocupa de d/r/acsi si alte paratarznete: "Herodot relata o povestire auzită în oraşele elene de pe ţărmul Mării Negre, despre înfrăţirea agatârşilor cu sciţii. " deci relatari din poveesti auzite:) in ret sa ne fie de bine e chiar vineri si trebuie un pic zgandarit subiectul:)

+3 (17 voturi)
Alexandru Ona
16.10.2015, 12:49:26

Jo napot, kedves uram! Nagyon orulok a talalkozasnak! Este cât se poate de adevărat că Herodot, ,,părintele istoriei", care a călătorit foarte mult, a scris istoria şi din auzite, de la negustori greci care călătoriseră prin locuri pe unde el n-a reuşit să ajungă, ba chiar a inserat pe alocuri . şi elemente mitologice în canavaua naraţiunilor sale. Să nu uităm însă că grecii chiar credeau, pe bune, în miturile lor, acestea făcând parte din religia lor politeistă. Or, în cazul de faţă, înrudirea agatârşilor din Transilvania de azi cu gelonii şi cu sciţii este cât se poate de certă, fiind acceptată până şi de istoricii români, care se arată foarte reticenţi când vine vorba de înrudirea dacilor şi geţilor cu sciţii, datorită proastei lor reputaţii de nomazi , probabil, dar mai ales datorită aşa zisei lor origini iraniene, confundate, de cele mai multe ori, cu locuitorii Iranului de azi, ceea ce e de-a dreptul aberant. Sciţii din antichitate, ba chiar şi aristocraţia războinică a Imperiului persan Ahemenid, nu semănau deloc cu locuitorii Iranului de azi, având pielea mai albă şi părul de culoare mult mai deschisă decât a grecilor, statura robustă, plină de vigoare făcândui războinici de temut, de unde şi ideea că l-ar fi avut ca srămoş pe eroul mitologiei greceşti, Heracles. În plus, şi săpăturile arheologice confirmă o prezenţă certă a sciţilor agatârşi în Transilvania, astfel încât cultura arheologică are un caracter mixt traco-scitic. Cu totul altfel stau lucrurile cu culturile arheologice atribuite tot agatârşilor, care au fost localizate în regiunile ucrainene Rivne, Jitomir, Cerkasy, Poltava, Mikolaiv şi, mai ales, în zona Mării Azov, caracterul lor scitic fiind aici mult, mult mai pronunţat, chiar dacă o anumită influenţă tracică se resimte, totuşi, ca element distinctiv faţă de restul sciţilor..

+11 (17 voturi)
mitrut
16.10.2015, 12:07:12

O fi Terente urmasul agatarsilor?

+3 (5 voturi)