Autostrada Lugoj - Deva va scăpa de blestemul liliecilor. Grota va fi demolată, iar zburătoarele vor fi mutate din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mult 20 de lilieci din specii comune, neprotejate de lege, au împiedicat timp de aproape doi ani continuarea lucrărilor pe un sector din Lotul IV al viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva. Agenţia de mediu a aprobat relocarea animalelor într-o peşteră din judeţul Timiş, pentru ca grota în care liliecii s-ar fi adăpostit, aflată pe traseul autostrăzii, să poată fi demolată.

Liliecii pentru care au fost întârziate lucrările la tronsonul IV din viitoarea Autostradă Lugoj – Deva vor fi mutaţi într-o peşteră din judeţul Timiş, a informat, marţi Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, care a avizat relocarea lor.

„La Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a fost depusă în data de 29 august 2017 cererea de autorizare pentru recoltarea şi capturarea unor specii de lilieci din Peştera Tunel, comuna Şoimuş, solicitare depusă de către Tehnostrade SRL în calitate de mandatar al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA. În urma acestei solicitări, APM Hunedoara a emis autorizaţia de mediu pentru recoltarea şi capturarea speciilor de lilieci existente în Peştera Tunel din Şoimuş şi relocarea acestora în Peştera Româneşti din judeţul Timiş. Din punct de vedere al protecţiei mediului, nu mai există alte impedimente care să întârzie lucrările la autostrada Deva – Lugoj”, a comunicat Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara.

Lilieci din specii comune
Constructorii autostrăzii au solicitat autorizaţia de mediu pentru a reloca maximum 20 de lilieci din speciile comune care ar fi locuit în grotă: 10 exemplare de Rhinolophus Ferrumequinum (Liliacul mare cu potcoavă – specie care nu este protejată de lege) şi 10 exemplare din specia Rhinolophus Hipposideros (Liliacul mic cu potcoavă – specie neprotejată de lege). Pentru capturarea lor se vor folosi plase chiropterologice.
În urmă cu două săptămâni angajaţii Ministerului Mediului au inspectat „peştera cu lilieci” care a întârziat lucrările de construcţie a Lotului IV al Autostrăzii Lugoj – Deva. Echipa condusă de Adriana Croitoru, director al Compartimentului de Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului a intrat în grota de la Şoimuş pentru a vedea dacă există lilieci în interior. „Colegii au spus că au găsit între unul şi zece  indivizi, prin monitorizări. Eu voiam ca, în momentul în care intrăm aici, să văd şi cantitatea de guano, adică dejecţiile liliacului. Eu am venit să protejez specia, în cazul în care există şi să-i relochez. Şi, dacă nu există, vă spun cu subiect şi predicat că nu există şi închidem acest subiect şi autostrada se poate construi liniştită”, declara Adriana Croitoru, înainte de a intra în grotă.

Liliecii „au blocat” lucrările
Pe Lotul IV al autostrăzii a lipsit autorizaţia de construire pentru segmentul de circa 250 de metri din jurul Peşterii Tunel, fapt care a împiedicat derularea construcţiei în zonă. Deşi dealul în care a fost săpată grota, a fost defrişat şi este excavat pentru a lăsa loc viitoarei autostrăzi, în zona peşterii lucările sunt blocate, în aşteptarea relocări liliecilor. Peştera – tunel de la marginea satului Şoimuş, cea în care se adăposteau câţiva lilieci protejaţi de lege, a fost unul dintre motivele pentru care lucrările au întârziat pe acest sector, timp de aproape doi ani. Încă din octombrie 2014, constructorii au fost anunţaţi de compania de autostrăzi că nu mai pot lucra în zona peşterii, în fapt, o grotă de circa 20 de metri, de care nici localnicii nu aveau prea multe cunoştinţe. Reprezentanţii unui ONG ecologist au reclamat atunci că vibraţiile produse de utilajele care lucrează în zona localităţii Şoimuş deranjau liliecii.Doar trei – patru lilieci dintr-o specie protejată se adăposteau în grotă, conform specialiştilor care au cercetat-o şi au monitorizat-o pentru un an.

Lotul IV al Autostrăzii Lugoj - Deva, între Ilia şi Şoimuş (Deva), cel pe care se află peştera, va avea 22,1 kilometri, costul său fiind estimat la 419,4 milioane lei fără TVA. Execuţia proiectului este realizată de SC Tehnostrade – SC Spedition UMB SRL, iar CNAIR estimează că tronsonul va fi finalizat în luna decembrie a acestui an. Lucrrările trebuiau finalizate, potrivit contractului, în mai 2016.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Unde sunt liliecii care au blocat lucrările la autostradă. Surpriză uriaşă pentru angajaţii ministerului care i-au căutat în peştera de pe şantier

O echipă din cadrul Ministerului Mediului a intrat în peştera cu lilieci, de pe traseul Autostrăzii Lugoj - Deva, grota pentru care lucrările au fost întârziate mai mult de un an, pentru a stabili câţi lilieci mai trăiesc aici şi cum pot fi relocaţi.

Autostrada Lugoj – Deva şi „blestemul Peşterii cu lilieci”. Dealul din jurul grotei este excavat, dar liliecii rezistă

Dealul de la marginea satului Şoimuş este excavat în aceste zile pentru a face loc traseului viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva, însă în zona Peşterii – Tunel, în care se ascund câţiva lilieci, lucrările sunt blocate. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere caută soluţii pentru relocarea acestor vietăţi.

VIDEO Autostrada Deva - Lugoj văzută din avion. Filmările aeriene care arată cât au lucrat constructorii în ultimul an

Filmările aeriene realizate pe cele trei tronsoane nefinalizate din autostrada Deva – Lugoj prezintă un şantier întins zeci de kilometri, presărat cu câteva porţiuni de asfalt. Gradul de filanizare al proiectului de infrastructură este mai mic de 25 la sută.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite