„Blestemul” şoselei spre mănăstirea lui Arsenie Boca. Ce le-a lipsit drumarilor care au lucrat doi ani la şapte kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape o lună autorităţile au impus restricţii de circulaţie pe ultimii şapte kilometri ai şoselei spre Mănăstirea Prislop, unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din Ardeal. Drumarii au solicitat ca traficul rutier să fie interzis pe porţiunea dintre Silvaşu de Jos şi mănăstire timp de şapte ore pe zi pentru a urgenta lucrările proiectului întârziat, dar fără rezultat.

Proiectul de modernizare a Drumului judeţean 687K, singurul pe care pelerinii pot ajunge la Mănăstirea Prislop pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca, a fost adoptat de Consiliul Judeţean Hunedoara încă din anul 2013, iar lucrările au început în urmă cu doi ani.

Deşi modernizarea celor şapte kilometri de şosea costă peste opt milioane de lei, drumarii au lucrat fără spor, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Hunedoara, care au supravegheat proiectul. Rezultatul, susţinea fostul şef al instituţiei, Laurenţiu Nistor au fost lucrări considerate de proastă calitate şi efectuate cu întârziere. La fel de nemulţumiţi s-au arătat şi actualii şefi ai Consiliului Judeţean Hunedoara.

Trafic interzis spre mănăstire

De aproape o lună, accesul maşinilor pe ultimii kilometri ai şoselei spre Mănăstirea Prislop (de la ieşirea din satul Silvaşul de Sus la mănăstire) a fost interzis şapte ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, pentru a-i impulsiona pe drumari.

Drumul spre Mănăstirea Prislop, iulie 2017

„Consiliul Judeţean Hunedoara a făcut cunoscut faptul că în perioada 26 iunie – 16 octombrie 2017, datorită lucrărilor de modernizare la DJ 687K, circulaţia autovehiculelor va fi restricţionată în intervalul orar 09.00 – 16.00, cu excepţia zilelor de sâmbătă şi duminică, a sărbătorilor legale şi religioase”, a informat instituţia. În ciuda restricţiilor, în timpul care a trecut, constructorii au lucrat într-un ritm la fel de lent. Ultimii trei kilometri ai şoselei sunt încă neasfaltaţi, gropile şi şanţurile care brăzdează drumul au rămas descoperite, iar în unele zile muncitorii aflaţi pe şantier pot fi număraţi pe degete. Totul spre nemulţumirea localnicilor şi pelerinilor veniţi în număr mare din tate colţurile ţării, pentru a se ruga în mănăstirea lui Arsenie Boca.

Doi ani în şantier

Lucrările la modernizarea celor şapte kilometri ai drumului judeţean, care străbat satele Silvaşul de Jos şi Silvaşul de Sus, au început în 2015 şi trebuiau finalizate anul trecut, potrivit anunţurilor optimiste ale Consiliului Judeţean Hunedoara.

Ritmul în care s-a lucrat în vara anului trecuta fost pus de drumari pe seama lipsei de personal şi a concediilor în care s-au aflat unii dintre muncitori. La finalul proiectului, traficul între Silvaşul de Jos şi Mânăstirea Prislop se va desfăşura pe o şosea cu o lăţime minimă de şase metri. Pe o porţiune de un kilometru, drumul va avea o bandă suplimentară destinată traficului greu, astfel încât lăţimea drumului va fi de nouă metri. Biserica Mănăstirii Prislop are o vechime de peste şase secole. Aşezarea are numeroase legende, însă celebritatea i-a fost dată de faptul că aici a slujit şi se află înmormântat Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Autobiografia părintelui Arsenie Boca, din temniţă: „Nu am dansat şi nu-mi puteam închipui aşa ceva. Cu fetele mi-am propus să nu fac nicio cunoştinţă”

Părintele Arsenie Boca a relatat, într-o declaraţie autobiografică pe care a scris-o în timpul unei anchete la care era supus în 1945, o serie de amănunte neobişnuite despre viaţa sa. În mărturia sa, călugărul îşi dezvăluie personalitatea complexă, orientată spre trăirile interioare, spre studiu, artă şi spiritualitate.

Pelerinajul la Prislop acum 90 de ani: de ce mulţimile se adunau la mănăstire cu decenii înainte de Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat părintele Arsenie Boca, a fost în ultimele secole unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Haţegului. O mulţime de legende s-au ţesut în jurul ei, iar fotografiile vechi de aproape un secol arată că şi în acea vreme aşezarea era foarte căutată de pelerini.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite