Aleşii corupţi ai Hunedoarei. Mircia Muntean, Monica Ridzi şi Ovidiu Hada sunt condamnaţi în dosare ale DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei politicieni reprezentativi pentru judeţul Hunedoara au primit sentinţe în dosare de corupţie. Ovidiu Hada, fostul primar al Hunedoarei, va executa o pedeapsă de cinci ani de închisoare, Mircia Muntean, fostul primar al Devei, a primit o sentinţă definitivă de patru ani, cu suspendare, iar deputata Monica Iacob Ridzi a fost condamnată la cinci ani de închisoare, sentinţa în cazul ei nefiind definitivă.

Monica Iacob Ridzi, deputat UNPR în Valea Jiului şi fost ministru al Tineretului şi Sportului, a fost condamnată la începutul acestui an la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Ea a fost trimisă în judecată în 2011 alături de alte 11 persoane, într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României nu a rămas definitive, fiind contestată de inculpaţi.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, în vremea în care era ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului, să atribuie ilegal unor firme private mai multe contracte de prestări servicii având acest obiect.

De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, pe 13 iulie 2009, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, pentru a împiedica aflarea adevărului. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro) în dosar.

Monica Iacob Ridzi este căsătorită cu primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, şi are doi copii.

A rămas deputat
În luna septembrie a anului 2013, deputatul Mircia Muntean (PSD), fost primar PNL al Devei timp de 16 ani,  a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României la patru ani de închisoare cu suspendare şi la plata unor despăgubiri de peste 330.000 de dolari, într-un proces în care a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Infracţiunile de care a fost acuzat Mircia Muntean sunt legate de cedarea iegală a unor terenuri din domeniul public al Devei, pe care actualul deputat Mircia Muntean a aprobat-o în 1999, în vremea în care era primar al municipiului Deva.

image
hunedoara mircia muntean

Ancheta schimburilor ilegale de terenuri, pentru care Mircia Muntean a fost condamnat, a demarat la începutul anilor 2000, iar dosarul a fost trimis în judecată abia în anul 2004. În 1998, fostul primar al municipiului Deva aproba împroprietărirea a trei oameni de afaceri controversaţi, din anturajul său, cu aproape 6.000 de metri pătraţi de teren, în extravilanul municipiului Deva. Cei trei, Iosif Puiu Man (decedat ulterior, fost condamnat pentru trafic de maşini de lux), Ovidiu Boldor şi Aurel Pop au primit terenurile pe baza legitimaţiilor de revoluţionari. Ulterior, administraţia locală a declarat parcelele respective cedate aşa-zişilor revoluţionari ca terenuri de interes public, iar Mircia Muntean s-a înţeles cu cei trei asupra unui schimb de terenuri.

Tranzacţia, făcută în urma unei înţelegeri informale dintre inculpaţi, însemna cedarea de către primărie oamenilor de afaceri a unei suprafeţe de 3.200 de metri, într-una din cele mai bune zone ale municipiului: zona gării. După ce au fost puşi în posesie de fostul primar, afaceriştii au vândut imediat terenul unor investitori, care au construit în zonă o staţie de carburanţi (Shell) şi un fast-food (Mc Donald’s). Afacerile i-au îmbogăţit pe foştii „revoluţionari”. Iosif Claudiu Man ar fi obţinut peste 300.000 de dolari din tranzacţiile ulterioare, bani pe care deputatul Mircia Muntean şi moştenitorii omului de afaceri decedat între timp trebuie să îi restituie statului român, cu dobânzile aferente.

hada

Ovidiu Hada, în închisoare de peste un an
În toamna anului trecut, la doar câteva luni după ce pierduse în alegerile locale funcţia de primar al Hunedoarei, Ovidiu Hada a fost trimis în închisoare. Fostul primar a fost condamnat de Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a României la cinci ani de închisoare cu executare, pentru infracţiuni de abuz în serviciu şi complicitate la conflict de interese. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi Robert Dan, viceprimarul Hunedoarei, la trei ani de închisoare, dar şi doi foşti funcţionari ai administraţiei locale, Daniela Căpâlnă şi Ioan Ţiplea.

Funcţionari acuzaţi de ilegalităţi
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în cursul anului 2009, Primăria Hunedoara a încheiat cinci contracte de achiziţii publice (în principal, servicii de consultanţă şi închiriere de utilaje) de la la o firmă controlată de către inculpatul Ţiplea Ioan. Aceste contracte de achiziţii publice au fost încheiate nelegal, sub coordonarea inculpaţilor Hada Ovidiu – Marius şi Dan Nicolae Robert, primarul, respectiv viceprimarul municipiului Hunedoara şi al inculpatei Căpâlnă Daniela – Arieta, şefa serviciului financiar – contabilitate. Valoarea totală a contractelor a fost de 171.212, 36 lei (aproximativ 40.764 euro). „Înţelegerea dintre inculpaţi a avut la bază atât un interes financiar cât şi relaţiile personale (naşi de cununie) dintre primar, viceprimar şi Ţiplea Ioan. Firma beneficiară a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanţă tehnică şi economică şi nici nu deţinea utilaje pentru închiriere”, informa DNA. Fostul primar mai este judecat într-un dosar de corupţie, pentru infracţiuni similare legate de abuzul în serviciu. Şi în acest dosar a primit cinci ani de închisoare, dar sentinţa nu este definitivă, fiind atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Vă recomandăm şi:

Ovidiu Hada - mărirea şi decăderea primarului „de import” al Hunedoarei

Fostul primar al Hunedoarei este judecat pentru infracţiuni de corupţie, într-un dosar în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a încheiat cercetarea judecătorească şi se va pronunţa în data de 19 septembrie. În primă instanţă, Ovidiu Hada a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, dar a declarat recurs, soluţia Curţii de Apel nefiind definitivă.

ICCJ: Faptele ministrului Ridzi, de o „gravitate extremă” după tentativa distrugerii probelor

Faptele fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi sunt de o "gravitate extremă", după ce aceasta a angrenat persoane în tentativa sa de a şterge urmele informatice ale infracţiunilor de corupţie pe care le-a comis, arată instanţa supremă, în motivarea deciziei de condamnare a acesteia.

Monica Iacob Ridzi este al doilea deputat hunedorean condamnat în şase luni

Monica Iacob Ridzi, deputat în Valea Jiului şi fost ministru al Tineretului şi Sportului, a fost condamnată la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi la trei ani de interzicere a unor drepturi civile. Este al doilea deputat hunedorean condamnat în ultimele şase luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Deputatul Mircia Muntean, condamnat la patru ani de închisoare pentru afaceri ilegale făcute când era primar al Devei

Fostul primar al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost condamnat pentru abuz în serviciu în dosarul de anchetă al unui schimb ilegal de terenuri, din 1999.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite