Cum arăta Balaurul bondoc, prădătorul preistoric de pe Insula Haţeg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balaurul bondoc, una dintre cele mai spectaculoase specii de dinozauri ale căror fosile au fost descoperite pe teritoriul Transilvaniei, poate fi văzut la centrul de vizitare din Haţeg al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului. Reprezentarea ştiinţifică a prădătorului din era dinozaurilor este punctul de atracţie al unei expoziţii inedite.

O expoziţie inedită poate fi vizitată de astăzi în Haţeg, la sediul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului. Turiştii pot afla cum arăta Balaurul bondoc, un prădător care trăia în era dinozaurilor, pe Insula Haţeg. Vizitatorii sunt iunvitaţi, de asemenea, să afle legendele balaurilor, mitul dragonilor şi informaţii despre dinozaurii care populau aceste ţinuturi în urmă cu 60 – 70 de milioane de ani.

Vedeta expoziţiei este Balaurul bondoc, o specie unică de dinozaur carnivor feroce, descoperită până în prezent doar pe teritoriul ce forma Insula Haţegului, acum 70 de milioane de ani. Macheta în mărime naturală a dinozaurului a fost realizată, cu un accent deosebit pe detaliile ştiinţifice, de paleoartistul canadian Brian Cooley.

“Ne-am imaginat Balaurul de culoare închisă şi ascunzându-se în umbră, atacând victimele atunci când se apropiau. Deoarece unele păsări, în special masculii, au de multe ori un colorit dinamic pentru a-şi atrage perechea, reconstrucţia noastră are unele nuanţe de roşu, inclusiv o creastă în culori vii”, a explicat Brian Cooley.

Prădătorul care semăna cu un curcan uriaş
Balaurul bondoc a fost descoperit în anul 2009 de paleontologul clujean Mátyás Vremir. Descoperirea a fost primită cu mare entuziasm la nivel mondial, astfel că o echipă internaţională de oameni de ştiinţă au început cercetări amănunţite.

Ei au ajuns la concluzia că aveau de a face cu un prădător înrudit cu Velociraptor, având o lungime de aproximativ 1,8 m şi cu caracteristici anatomice deosebite, fiind un amestec între un curcan uriaş şi un pitbull. Dorind să omagieze cultura românească, cercetătorii au fost cei care l-au botezat Balaurul bondoc. Balaurul este prezent şi în mitologia românească, cu mult dinainte de primele desoperiri ale fosilelor acestuia. “Am ales un concept special de expoziţie interactivă în care să alăturăm macheta dinozaurului cu reconstituirea mediului său natural, dar şi cu informaţii despre cercetători şi ce a însemnat această descoperire pentru ştiinţă, incluzând reprezentări ale Balaurului în viziunea unor graficieni din întreaga lume. Totodată, ne-am propus să demonstrăm că între ştiinţă şi mitologie există o legătură puternică, aşa că am plasat dinozaurul într-un context al miturilor şi legendelor haţegane despre balauri şi dragoni. Dorim să le oferim vizitatorilor o experienţă unică, într-un spaţiu reorganizat şi regândit în concordanţă cu valorile şi ideea de Geoparc”, a declarat dr. Alexandru Andrăşanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti.  
 
Expoziţia deschisă permanent este organizată de Universitatea din Bucureşti şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. O machetă a balaurului bondoc se află şi spaţiul expoziţional al Casei dinozaurilor, din Sânpetru (comuna Sântamaria Orlea), loc unde au avut loc cele mai importante descoperiri de fosile şi ouă de dinozauri.

image
image
image

Vă recomandăm şi:

Final de expediţie pentru Magyarosaurus dacus: va rămâne în Ţara Haţegului

Macheta celebrului Magyarosaurus dacus a ajuns în dimineaţa de joi în comuna General Berthelot, un unde se află sediul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului.

FOTO Un muzeu al dinozaurilor în aer liber a fost inaugurat în Ţara Haţegului

Turiştii care ajung în Ţara Haţegului au posibilitatea, începând de astăzi, să vadă cum arătau dinozaurii care populau în urmă cu zeci de milioane de an aceste ţinuturi. Mai multe replici ale dinozaurilor şi ale celorlalte specii din Mezozoic sunt expuse la Sânpetru.

Incursiune pe tărâmul dinozaurilor pitici care populau Ţara Haţegului

Turiştii care ajung la sfârşitul acestei săptămâni în Retezat sunt invitaţi să asiste la o serie de evenimente inedite. În perioada 22 – 24 iunie au loc Zilele Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului, iar vizitatorii sunt invitaţi la şezători, expoziţii şi la inaugurarea unei case a dinozaurilor pitici în localitatea Sânpetru.

Alexandru Andrăşanu e noul manager al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului

Alexandru Andăşanu e noul director al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului. El l-a înlocuit pe profesorul Dan Grigorescu, primul director al geoparcului. Andrăşanu este expert în cadrul UNESCO.

A fost baronul Nopcea homosexual? Controversele unui personaj de poveste

Ultimul descendent al uneia dintre cele mai vechi familii nobiliare care au stăpânit în Transilvania, baronul Franz Nopcea, s-a stins din viaţă în 1933. Povestea savantului aventurier s-a încheiat tragic: Nopcea şi-a împuşcat prietenul în compania căruia îşi petrecuse aproape jumătate din cei 56 de ani de viaţă şi apoi s-a sinucis.

FOTO VIDEO Ultima şansă pentru castelul devastat de hoţi şi de căutători de comori al legendarului conte Nopcea

Ruinele castelului stăpânit în trecut de una dintre cele mai bogate familii din Transilvania au şanse mari de a fi transformate într-un muzeu, cu ajutorul granturilor norvegiene. Până când acest lucru se va întâmpla, vechiul castel al baronilor Nopcea (Noapte) continuă să stârnească fanteziile localnicilor şi patimile hoţilor şi ale căutătorilor de comori.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite