Cum arăta industria din Hunedoara în 1966, când imaginea uzinelor a fost imprimată pe bancnota de 25 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea combinatului din Hunedoara, imprimată pe verso-ul bancnotei de 25 de lei.
Imaginea combinatului din Hunedoara, imprimată pe verso-ul bancnotei de 25 de lei.

Aproape cinci decenii au trecut de la data în care imaginea combinatului din Hunedoara era aleasă pentru a reprezenta verso-ul bancnotei de 25 de lei. De atunci, aproape toate construcţiile înfăţişate pe bancnotă, ca una dintre realizările cu care se puteau mândri românii, au dispărut.

O variantă a bancnotei de 25 de lei care a circulat în vremea în care România era republică socialistă, avea chipul lui Tudor Vladimirescu imprimat pe faţa bancnotei, iar peisajul industrial al uzinelor, văzute de la castel, pe verso. 

La aproape 50 de ani de vechime ai bancnotei care a circulat în timpul regimului comunist, o astfel de piesă a ajuns să aibă doar valoare simbolică. Imaginea combinatului, imprimată pe bancnotă, a rămas o amintire a vremurilor în care industria hunedoreană arăta altfel.

În prezent, cele mai multe dintre construcţiile industriale înfăţişate pe bancnota de 25 de lei nu mai există. Clădirile au fost puse la pământ, fierul şi materialele de construcţii au fost revalorificate, iar zona a rămas acoperită cu moloz şi buruieni.

Nici măcar căutătorii de fier vechi nu se mai înghesuie, ca în anii trecuţi, pe fosta platformă industrială. Totuşi, 20 de hectare ale acestei zone sunt incluse într-un proiect de ecologizare derulat de administraţia locală şi judeţeană, în valoare de peste 15 milioane de euro.

hunedoara

Aşa arată acum zona combinatului, văzută de la castel:

hunedoara

Mai multe despre combinat şi industria din Hunedoara:

Proiect de 15 milioane de euro pentru transformarea ruinelor combinatului din Hunedoara în parc de afaceri

După aproape un deceniu în care administraţiile locale din Hunedoara au avut în agendă ecologizarea vechii platforme industriale a municipiului, dar au eşuat în atragerea fondurilor europene, primăria a obţinut fonduri pentru reabilitarea a 20 de hectare care au aparţinut combinatului hunedorean.

Hunedoara anilor 1950, văzută de spionii străini: relatări despre anti-comunişti, acte de sabotaj şi atacuri ale partizanilor

Printre cei peste 10.000 de oameni care lucrau în anii 1950 în combinatul din Hunedoara şi în fabricile din împrejurimile acestuia s-au infiltrat şi informatori ai unor servicii străine, potrivit unor documente păstrate până în prezent.

FOTO Amintiri din „cetatea oţelului”: povestea celor mai interesanţi ani din istoria combinatului de la Hunedoara

O serie de imagini rare, vechi de peste o jumătate de secol, a fost păstrată în arhivele combinatului din Hunedoara şi recuperate ulterior dintre construcţiile părăsite ale acestuia de mai mulţi tineri pasionaţi de istorie, din localitate. Fotografiile dezvăluie frânturi din poate cea mai importată perioadă a complexului industrial: anii 1950, în care au fost construite marile furnale şi a fost pusă în funcţiune o oţelărie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite