FOTO Avertizarea care dă fiori turiştilor în Sarmizegetusa Regia. Pericolul vine din pădurea seculară a capitalei dacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii dintre fagii care înconjoară incinta sacră riscă să se prăbuşească peste vestigii. FOTO: Daniel Guţă.
Unii dintre fagii care înconjoară incinta sacră riscă să se prăbuşească peste vestigii. FOTO: Daniel Guţă.

Un panou neobişnuit îi avertizează pe turiştii care ajung la Sarmizegetusa Regia asupra riscurilor la care se expun. Pericolul vine de la înălţime, sunt informaţi vizitatorii.

Administratorii sitului arheologic Sarmizegetusa Regia îi avertizează pe turişti într-un mod inedit asupra pericolelor pe care le-ar putea întâmpina pe traseele de vizitare din cetatea dacică.

„Atenţionare, Cod Galben. Vă rugăm să circulaţi cu atenţie în zona împădurită. Pod cădea crengi sau arbori care vă pot afecta integritatea. În caz de furtună, vijelii sau ploi semnalizate la intrarea în zona administrată, vă rugăm să respectaţi cu stricteţe indicaţiile agenţilor supraveghetori”, sunt informaţi turiştii pe un panou amplasat pe marginea drumului pavat, în apropiere de intrarea în sit.

Măsura a fost luată din cauza riscurilor pe care le prezintă zeci de arbori seculari ai pădurii care înconjoară incinta sacră a Sarmizegetusei Regia. În ultimii ani mai mulţi fagi bătrâni au căzut în urma unor vijelii şi ploi puternice, iar riscul prăbuşirii altor copaci, unii înalţi de câteva zeci de metri, a rămas ridicat. Nicio persoană nu a fost rănită, însă mai multe trunchiuri au căzut peste monumentele antice şi au provocat distrugeri iremediabile.

sarmizegetusa

Pădurea din jurul Sarmizegetusei Regia

sarmizegetusa

Peste 100 de fagi seculari din zona de peste 18 hectare a Sarmizegetusei Regia au fost marcaţi pentru a fi extraşi, fiind consideraţi periculoşi pentru integritatea vestigiilor. Operaţiunea, care cel mai probabil, va fi efectuată în această iarnă, după îngheţarea solului, este dificilă. Nu se poate interveni cu utilaje grele, iar pădurarii vor trebui să ia măsuri pentru ca trunchiurile grele să nu cadă peste monumente.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Descoperiri arheologice uimitoare în Sarmizegetusa Regia: ruinele unei clădiri misterioase şi o alee antică de lux, scoase la iveală

Arheologii au scos la lumină o alee antică, ramificaţie a celebrului drum pavat din Sarmizegetusa Regia şi un construcţie misterioasă, ridicată deasupra templelor dacilor, despre a cărei existenţă nu s-a ştiut până în prezent.

Vestigiile antice din Sarmizegetusa Regia sunt în pericol. „Starea lor este medie şi rea, în curs de deteriorare accelerată”

Monumentele din Sarmizegetusa Regia au ajuns într-o stare de degradare accelerată, recunosc autorităţile din judeţul Hunedoara, care propun intervenţii de urgenţă pentru conservarea vestigiilor.

FOTO Cea mai misterioasă pădure din România. Ce pericole ascunde pădurea din ţinutul comorilor antice

O pădure de fagi seculari, cu trunchiuri înalte de zeci de metri înconjoară ruinele vechilor temple ale Sarmizegetusei Regia. Locul păstrează o mulţime de secrete.

Prăpădul naturii în cetăţile dacice. Cum sunt distruse accelerat cele mai faimoase vestigii antice ale poporului român

Furia naturii a lăsat urme adânci peste cele mai vizitate locuri istorice din Hunedoara. Monumentele-emblemă s-au degradat continuu în ultimii ani, fără ca autorităţile să ia măsuri pentru conservarea sau reabilitarea lor. Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au avut cel mai mult de suferit.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite