FOTO Cea mai frumoasă dumbravă din România se trezeşte la viaţă. Cum arată raiul ghioceilor sălbatici din munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Platoul Vârtoapelor. FOTO: Remus Suciu.
Platoul Vârtoapelor. FOTO: Remus Suciu.

O legendă explică originea ţinutului misterios din Munţii Orăştiei, care o dată cu topirea zăpezilor, se împodobeşte cu ghiocei sălbatici.

Milioane de ghiocei sălbatici transformă în aceste zile un loc ascuns din Munţii Orăştiei, aflat în apropiere de Sarmizegetusa Regia, într-una dintre cele mai frumoase privelişti din România.

Pădurile cu ghiocei se întind pe mai mult de zece hectare în Platoul Vârtoapelor, iar în ultimii ani, deşi pot fi admirate doar două săptămâni din luna martie, au devenit una dintre marile atracţii ale Parcului Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina.

Localnicii explică apariţia ghioceilor printr-o legendă unică. Ei povestesc că „alea frumoase” - ielele, ies în preajma echinocţiului de primăvară, din peşterile şi văgăunile Vârtoapelor, pentru a împleti cununi de flori.

ghiocei foto remus suciu

Foto: Remus Suciu.


Foto: Remus Suciu.

ghiocei foto remus suciu
ghiocei foto remus suciu



Foto: Remus Suciu.

ghiocei

„Lucia Apolzan, care a fost cel mai mare etnolog al României, după Dimitrie Gusti, spunea că Alea frumoasele, deci ielele locului, stau în peşterile din Vârtoape toată iarna. Iar primăvara, când răsar ghioceii, se apucă de împletit cununi din aceste flori. În ziua echinocţiului de primăvară, ele pornesc în cântec şi în zbor peste văi şi aruncă, din culmea Vârtoapelor, cununile peste aceste locuri. Poate nu întâmplător cătunul de sub Vârtoape se numeşte, atât de frumos, Sub cununi”, povesteşte Vladimir Brilinsky, administratorul aşezării dacice de la Sarmizegetusa Regia, cel care în trecut a însoţit-o pe „Doamna Carpaţilor” în călătoriile sale prin acest ţinut al ghioceilor sălbatici.

Legenda locului vorbeşte şi despre necazurile oamenilor care se lasă „încâlciţi” de ielele ieşite din Vârtoape o dată cu topirea zăpezilor.


Foto: Lucian Ignat

ghiocei


Foto: Lucian Ignat

ghiocei


Foto: Lucian Ignat

ghiocei foto lucian ignat

Locul puţin cunoscut străinilor
Aflat pe raza comunei Orăştioara de Sus, apropiat de satul Grădiştea de Munte, dar la mai mult de zece kilometri de Sarmizegetusa Regia, Platoul Vârtoapelor este puţin accesibil străinilor care nu cunosc zona. El se dezvăluie la capătul unei poteci care urcă vreme de două ore de la marginea satului de munte.

Faptul că rămâne ascuns celor mai mulţi dintre turişti este şi un lucru bun, crede Vladimir Brilinsky, pentru ca astfel sunt împiedicate distrugerile, într-un loc care nu beneficiază deocamdată de ocrotire. Nu au fost puţine cazurile când oaspeţii dumbrăvii cu ghiocei au lăsat gunoaie în urma lor sau au smuls florile din rădăcini.

Ghioceii din Platoul Vârtoapelor pot fi văzuţi în toată splendoarea lor în jurul datei de 20 martie, a echinocţiului de primăvară.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Top 10 mistere ale Deltei Dunării: locul mlaştinilor nesfârşite, cu peşti-gigant şi plante carnivore

Delta Dunării Impresionează prin bogăţia faunei sale şi prin locurile sălbatice, neafectate de intervenţia omului. Târâmul de la vărsarea Dunării în Marea Neagră oferă şi numeroase motive de uimire.

VIDEO Râuşor, locul de vis ascuns în munţi. Un tunel de 14 kilometri săpat în stâncă leagă staţiunea de marele baraj din Retezat

Râuşor, mica staţiune de la poalele celor mai înalte vârfuri ale masivului Retezat, are o poveste aparte. Locul se animă în fiecare iarnă, când zăpezile şi atmosfera de basm a Retezatului îi atrag pe turişti.

Solstiţiul de iarnă la Sarmizegetusa Regia, locul misterios din munţi în care strămoşii noştri făceau observaţii cereşti

Solstiţiul de iarnă aduce turişti la Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei ale cărei vechi temple ar fi fost, potrivit istoricilor, locuri din care strămoşii noştri făceau observaţii cereşti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite