FOTO Muzeul care spune povestea minelor din Valea Jiului va fi reabilitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Mineritului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Muzeul Mineritului. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Vechi de aproape jumătate de secol, Muzeul Mineritului din Petroşani va fi reabilitat cu fonduri de la Uniunea Europeană, susţin reprezentanţii Primăriei Petroşani.

Muzeul Mineritului din Petroşani a fost inclus pe lista obiectivelor pe care administraţia locală din Petroşani a depus un proiect ce prevede reabilitarea cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Investiţia este estimată la apoximativ cinci milioane de lei, iar proiectul a primit avizul favorabil din partea Ministerului Culturii, a informat Primăria Petroşani

Proiectul prevede reabilitarea clădirii muzeului prin executarea unor lucrări de reparaţii, intervenţii de consolidare şi intervenţii structurale, accesibilizarea clădirii pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii, dotarea muzeului cu instalaţii, echipamente şi dotări, dotarea muzeului cu mobilier, amenajarea suprafeţei exterioare de teren cu alei, trotuare, spaţii verzi.

muzeul mineritului
muzeul mineritului

Muzeul Mineritului a fost inaugurat în 1967 şi funcţionează într-o clădire veche de un secol. Colecţiile sale prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare.

muzeul mineritului
muzeul mineritului

Vă recomandăm şi:

Masacrul minerilor din Lupeni în 1929. The New York Times: „Scene sfâşietoare. Peste 20 de cadavre au fost puse în care de bălegar şi duse în grabă la groapă”

Se împlinesc 87 de ani de la masacrul din Lupeni, petrecut în 5 - 6 august 1929. Greva minerilor a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatarii care au ocupat şi închis uzina electrică a exploatării de cărbune.

FOTO Dosarul Mineriadei din 1999. Cum au fost manipulaţi minerii lui Miron Cozma pentru „a-şi lua ţara înapoi“

Mineriada din ianuarie 1999 s-a înscris în rândul celor mai sângeroase acţiuni de protest din România ultimelor decenii. Rechizitoriul Mineriadei condusă de Miron Cozma a oferit detalii mai puţin cunoscute publicului larg despre atmosfera din Valea Jiului din preajma evenimentelor şi despre modul cum ortacii au fost manipulaţi pentru a lua parte la sângeroasele confruntări.

Ziua neagră a Văii Jiului: 26 de ani de la sângeroasa mineriadă care a prevestit declinul oraşelor miniere

Se împlinesc 26 de ani de la cea mai violentă mineriadă pornită din Valea Jiului. Evenimente din iunie 1990 au lăsat urme adânci asupra comunităţilor din sudul judeţului Hunedoara, dar şi numeroase semne de întrebare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite