Noaptea Muzeelor la Castelul Corvinilor. Ce au văzut miile de turişti care au vizitat monumentul istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor. FOTO: Anamaria Nedelcoff.
Castelul Corvinilor. FOTO: Anamaria Nedelcoff.

Mii de turişti au petrecut seara de sâmbătă, mulţi până după miezul nopţii, la Castelul Corvinilor, unde a avut loc Noaptea Muzeelor. Organizatorii evenimentului le-au oferit vizitatorilor mai multe premiere.

Sâmbătă, după lăsarea serii, Castelul Corvinilor din Hunedoara a devenit centrul atracţiei pentru mii de hunedoreni şi turişti, invitaţi la Noaptea Muzeelor. Curtea monumentului istoric a fost luminată de sutele de gulguţe şi lampioane aprinse de cercetaşii care au organizat Festivalul Luminii. Întreaga faţadă a Castelului Corvinilor a fost apoi animată de proiecţii 3D, prin care a fost reconstiuită istoria monumentului.

Podul de la intrarea în castel a fost ocupat în întregime de vizitatorii care au aşteptat să facă un tur gratuit al Castelului. Organizatorii evenimentului le-au oferit turiştilor mai multe expoziţii. A fost deschisă Casa Breslelor, secţia muzeală dedicată vechilor bresle, înfiinţată în clădirea din secolul al XVII-lea, care a fost reabilitată recent. De asemenea, a avut loc vernisajul expoziţiei fotografice „Alchimii subiective”, organizată de Asociaţia Artiştilor Fotografi Hunedoreni.

castelul corvinilor

Cel mai important moment al serii a fost inaugurarea Lapidariului renascentist al Castelului Corvinilor, o expoziţie de piese de piatră care au servit în trecut ca elemebte decorative ale monumentului istoric.

„Este un moment special pentru Castelul Corvinilor, în sensul că o parte din zestrea acestuia este etalată în sfârşit publicului. Este vorba de componente renascentiste, elemente care au făcut parte din istoria Castelului Corvinilor, începând cu jumătatea secolului al XV-lea, până în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Aceste componente reprezintă perioadele de maximă valorificare a acestui monument din punct de vedere artistic”, a declarat Cristian Roman, directorul Castelului Corvinilor.

castelul corvinilor
castelul corvinilor

Castelul Corvinilor a fost deschis publicului până la ora 2:00 dimineaţa.

castel
castel
castel

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cetatea Devei, fortul necucerit al Transilvaniei. Zece lucruri mai puţin ştiute despre fortăreaţa ridicată pe un con vulcanic

Timp de mai multe secole, Cetatea Devei a fost una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit.

Topul celor mai periculoase monumente istorice din vestul României, locuri unde turiştii îşi riscă viaţa pentru o fotografie

Cele mai atractive monumente istorice din judeţ prezintă numeroase riscuri pentru cei care le vizitează. În Cetatea Devei, un tânăr a murit zdrobit de stânci, însă şi alte cetăţi şi castele din Hunedoara îi pot pune în pericol pe turiştii aventurieri.

Cum arătau, de fapt, cetăţile dacice: zeci de mii de blocuri de piatră au compus cele mai misterioase clădiri antice

Una dintre marile provocări oferite celor care au cercetat trecutul poporului român a fost reconstituirea cetăţilor dacice. Numeroase controverse au iscat, de-a lungul ultimelor două secole, modul în care ar fi ar fi arătat aşezările regale ale strămoşilor noştri.

Mărturia lordului englez din Hunedoara anilor 1830: fermecat de o tânără ţigancă şi uimit de zestrea dacică a românilor

Mărturii rare despre Hunedoara anilor 1830 au fost păstrate în jurnalul de călătorie al primului englez care a vizitat orăşelul în secolul al XIX-lea. John Paget a rămas fascinat de castel, dar şi de o tânără ţigancă întâlnită în Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite