Povestea stranie a „călugărului” alungat de la poarta mănăstirii lui Arsenie Boca. Studentul dat afară de la Teologie după un scandal sexual a ajuns cerşetor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Cristi. FOTO: ziarulderoman.ro.
Călin Cristi. FOTO: ziarulderoman.ro.

Călin Cristi, un fost student la teologie, implicat în anii trecuţi în mai multe scandaluri care au dus la exmatricularea sa din facultate, a pierdut procesul pentru cele trei amenzi pe care jandarmii i le-au dat pentru cerşetorie în jurul Mănăstirii Prislop. În trecut, falsul călugăr care solicita ajutor pentru un schit şi-a acuzat superiorii că i-au făcut avansuri sexuale.

Magistraţii Judecătoriei Haţeg au respins cererile depuse de Călin Cristi, un fost student la teologie, de anulare a trei procese verbale ale Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara prin care a fost amendat pentru cerşetorie. Călin Cristi (25 de ani) are o poveste controversată.

În 2013 a fost exmatriculat de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia şi apoi, anul următor, de la cea similară din Arad, în urma mai multor scandaluri, provocate după ce a acuzat un stareţ de la Mănăstirea Calapodeşti (judeţul Bacău), că i-a făcut avansuri sexuale. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului au susţinut atunci că acuzaţiile au fost calomnii, nefiind dovedite.

Tânărul a dispărut apoi din atenţia publică, însă a fost găsit în toamna anului trecut în jurul Mănăstirii Prislop, îmbrăcat în straie călugăreşti, apelând la mila oamenilor. A fost amendat de jandarmi de trei ori, cu câte 100 de lei, 100 de lei şi 200 de lei, pentru cerşetorie, însă a contestat sancţiunile în instanţă. Procesul s-a încheiat la Judecătoria Haţeg şi arată cum funcţionează „afacerile” aşa-zişilro călugări care cer bani în numele unor schituri.

Călugărul - colector
„În motivarea plângerii, petentul  arată că:  este reprezentantul unul locaş de cult  din zona Moldovei, aflat în construcţie, fiind călugăr şi colector, iar în perioada 01.09 - 10.09.2016 se afla în localitatea Silvaşu de sus în jurul Mănăstirii Prislop, desfăşurând activitatea de colectă pentru Schitul „Nasterea Maicii Domnului” din Ţuţcanii din Deal (Neamţ). Cu aceste ocazii a fost sancţionat contravenţional de patrulele de jandarmi, deşi le-a adus la cunoştintă calitatea pe care o are şi faptul că nu cerşeşte, ci colectează fonduri în mod legal. A mai mentionat faptul că maica stareţă de la Mănăstirea Prislop a pus oamenii care asigurau paza Mănăstirii să-l agreseze fizic, motivat de faptul că ar fi călugăr fals. Plângerea nu a fost motivată în drept. Prin întâmpinarea depusă, intimatul a solicitat respingerea plângerii, ca neîntemeiată. În motivarea întâmpinării se arată că procesele verbale încheiat ede sunt temeinice si legale iar amenda aplicată se încadrează în limitele legale”, se arată în dosar.

Cu legitimaţie de la schit
Călin Cristi a depus la dosar o delegaţie, un carnet de student, o legitimaţie emisă de Schitul „Naşterea Maicii Domnului” şi certificatul de înregistrare fiscală a schitului. „În sarcina petentului s-a reţinut că: la datele de 1.09.2016, 2.09.2016 şi respectiv 10.9.2016 a fost surprins de patrula de jandarmi, în timp ce apela la mila trecătorilor, stârnind dispreţul şi indignarea acestora, acesta având o atitudine recalcitrantă la adresa patrulei de jandarmi. Petentul nu a făcut proba contrarie celor reţinute de agentul constatator, dimpotrivă, a recunoscut în toate cele trei situaţii că a apelat la ajutorul persoanelor din zonă în scopul strângerii de bani pentru lăcaşul de cult pe care îl reprezintă şi nu pentru sine, astfel că această circumstanţă i-ar da dreptul să desfăşoare astfel de activităţi. Faţă de aceste  considerente, va respinge plângerea contravenţională formulată de petenti”, arăta Judecătoria Haţeg. Soluţia a fost contestată, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Hunedoara.

Urmaşul călugărului
Schitul Naşterea Maicii Domnului din comuna Bahna (Neamţ) are o poveste la fel de ciudată. Călugărul Dumitru Archip, a decis construcţia sa, în 1993, pe un teren primit de la fraţii săi, în satul Ţuţcanii din Vale, cu mai puţin de 40 de locuitori. A  strâns iniţial 15.000 de lei de la diverşi oameni de afaceri, apoi a început să colinde satele şi oraşele pentru alte donaţii. Şi-a părăsit soţia şi cei şase copii, pentru a deveni călugăr, însă între timp, la începutul anilor 2000 a ajuns pe lista urmăriţilor naţionali, după ce, la o beţie, s-a răzbunat pe un consătean şi l-a snopit în bătaie cu un par, în faţa birtului sătesc. Călugărul a murit în 2012, la 74 de ani, lovit de o maşină.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărturia ascunsă în arhive a spionului prins la mănăstirea lui Arsenie Boca, în 1950: „Se rugau să scape de regimul comunist şi să revină Regele Mihai“

Documente secrete din anul 1950, descoperite în arhive, arată cum erau pândiţi călugării şi maicile de la mănăstirea condusă de Arsenie Boca. O astfel de notă spune povestea informatorului prins în timp ce îi spiona pe cei de la mănăstire în timp ce aceştia se rugau pentru revenirea Regelui Mihai în ţară şi pentru a scăpa de comunişti.

Marele „rival“ al lui Arsenie Boca la Prislop: un pustnic misterios, trecut în rândul sfinţilor, cu chilia lângă mormânt

Mănăstirea Prislop a devenit faimoasă în lume de doar câţiva ani, datorită locului de veci al lui Arsenie Boca, duhovnicul căruia i se atribuie numeroase minuni. Puţini dintre pelerinii care vizitează aşezarea ştiu însă că aici a trăit un alt călugăr, pe care Biserica Ortodoxă Română la canonizat de peste două decenii. Grota Sfântului Ioan este mai tot timpul pustie, deşi se află la câteva zeci de metri de mormântul lui Arsenie Boca.

Revolta călugăriţei de la mormântul lui Arsenie Boca: „Nu mai aruncaţi bani şi nu vă închinaţi la rădăcina unui copac”

Mii de oameni au venit, duminică, la mănăstirea Prislop, unde se află mormântul duhovnicului Arsenie Boca. Cei care au dorit să se roage la locul de veci al călugărului au avut de aşteptat zeci de minute, iar în semn de recunoştinţă unii dintre pelerini au aşezat bani la rădăcina unui copac aflat lângă mormânt. O călugăriţă le-a interzis credincioşilor aceste practici.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite