Regele ungar omagiat pentru prima dată în Hunedoara. Ce legătură a fost între Matia Corvin şi istoria oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Matia Corvin, regele Ungariei medieval,e va fi comemorat în Hunedoara, la împlinirea a 560 de ani de la înscăunarea sa. Inţiativa este o premieră.

În Hunedoara va fi comemorat public pentru prima dată Matia Corvin, unul dintre marii regi ai Ungariei medievale, fiul voievodului Iancu de Hunedoara.

Primăria şi reprezentanţii Castelului Corvinilor organizează evenimentul, miercuri, 14 februarie 2018, de la ora 12:00,  în Sufrageria Bethlen, cu ocazia împlinirii a 560 de ani de la înscăunarea lui Matia Corvin pe tronul Ungariei (14 februarie 1459) şi 575 de ani de la naşterea sa (23 februarie 1443).

„Evenimentele vor fi marcate printr-o prelegere susţinută de conf. univ. dr. Radu Lupescu, dar şi prin dezvelirea unui portret al marelui rege. Totul se va desfăşura în prezenţa autorităţilor locale, a unor cadre universitare, a profesorilor şi elevilor din şcolile hunedorene”, a informat primăria.

Deşi s-a născut la Cluj, Matia Corvin ar fi petrecut câţiva ani ai copilăriei în castelul din Hunedoara, iar una dintre cele mai frumoase aripi ale cetăţii medievale îi poartă numele.  Matia Corvin (în maghiară Hunyadi Mátyás, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin; n. 23 februarie 1443, Cluj - d. 6 aprilie 1490, Viena), a purtat la naştere numele de Matia de Hunedoara, fiind botezat după Sfântul Matia, în Biserica Sfântul Mihail din Cluj. A primit acest nume fiind născut în ajunul zilei de 24 februarie, în care calendarul roman îl comemora pe Sfântul apostol Matia, cel ales în locul lui Iuda Iscariot, după sinuciderea acestuia din urmă.

Regele adolescent
Mărturii istorice interesante informează asupra urcării sale pe tronul Ungariei. Potrivit istoricilor, la un an după moartea lui Ioan de Hunedoara, cei doi fii ai săi Matia şi Ladislau au fost trimişi în închisoare, la ordinele regelui Ladislau V (Postumul) al Ungariei, fiind acuzaţi de înaltă trădare. Fiul cel mare al lui Ioan, Ladislau Huniade, a fost decapitat, iar moartea sa a dus la o revoltă care l-a forţat pe rege să fugă în Boemia. Acesta l-a luat cu el pe Matia, însă mama tânărului de 15 ani, Elisabeta Huniade, şi unchiul său Mihai Szilagyi, au organizat armatele fidele fostului voievod, cu care au învins armatele marii nobilimi maghiare. Războiul civil a luat sfârşit o dată cu moartea fulgerătoare a regelui. Ladislau Postumul a murit în condiţii suspecte în Cetatea din Praga, fie otrăvit, potrivit unor istorici, fie răpus de ciumă sau leucemie, potrivit altor cercetători. La scurt timp, cei mai mulţi dintre apropiaţii săi au fost ucişi la ordinele mamei lui Matia, iar Dieta Naţională reunită la Buda în 24 ianuarie 1548 l-a ales rege pe Matia, abia eliberat din captivitate.

matias corvin

Moartea învăluită în mister
Şi moartea lui Matia Corvin a dat naştere unor controverse. Potrivit istoricilor, magnaţii din Ungaria nu s-a împăcat cu prezenţa lui Matia pe tronul regatului şi a uneltit pentru a-l detrona. Marii nobili ar fi reuşit să-şi pună planul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, soţia regelui. Medicul reginei îl trata de reumatism pe regele Matia otrăvindu-l cu plumb, susţin unii istorici. Regele Matia Corvin a murit de saturnism, o intoxicaţie cronică de plumb, înainte să ajungă la vârsta de 50 de ani. Istoricii susţin că în ultima parte a vieţii sale Matia nu se mai putea deplasa din cauza bolii şi că moartea ar fi survenit în urma unui atac cerebral, cauzat de maladie. „Măreţul crai, înconjurat de scriitori italieni care vorbeau latineasca bună a Renaşterii, de pictori italieni aşa mari, ca Filippino Lippi, de curtea bogată şi trufaşă a soţiei sale de bătrâneţe Beatricea, fiica regelui de Neapole, albastra, şi el a murit departe de cetăţuia ardeleană unde o cămăruţă i-a fost leagănul. În depărtata Viena împărătească s-a desfăcut sufletul lui, care se deşteptase în acel unghiu sălbatic de Românime, între căciularii pletoşi ai părintelui său, voievodul”, scria Nicolae Iorga, în volumul „Neamul Românesc şi Ţara Ungurească”.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Matia Corvin, regele maghiar care l-a ţinut prizonier pe Ţepeş. Zece lucruri mai puţin ştiute despre fiul lui Ioan de Hunedoara: cine l-a otrăvit

Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, a devenit rege al Ungariei la vârsta de 15 ani şi a condus ţara timp de peste trei decenii, între 1458 şi 1490. A fost una dintre marile personalităţi din istoria Transilvaniei şi a Europei, deşi cercetătorii români nu l-au privit, în general, cu aceeaşi fascinaţie şi simpatie cu care este privit tatăl său.

Ioan de Hunedoara, „atletul lui Hristos”. Zece lucruri mai puţin ştiute despre voievod. „Lumea nu a mai cunoscut vreodată un asemenea om”

Ioan de Hunedoara a fost una dintre cele mai importante personalităţi din istoria poporului român. A fost numit „atletul lui Hristos”, de Papa Calixt al III-lea, pentru modul în care armatele sale au apărat lumea creştină de invaziile otomanilor, iar adversarul său cel mai de temut, Mehmed al doilea Cuceritorul, a spus, la moartea voievodului, că „lumea nu a mai cunoscut, niciodată, un asemenea om”.

Zi istorică pentru Hunedoara: 570 de ani de la naşterea regelui Matia Corvin

Rege al Ungariei pentru mai mult de trei decenii Matia Corvin, fiul lui Ioan de Hunedoara, născut în 23 februarie 1443 la Cluj, este un simbol al Transilvaniei şi al Hunedoarei, în castelul şi-a petrecut copilăria.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite