Restaurarea Cetăţii Orăştiei va costa cinci milioane de euro. Primăria cere fonduri de la UE pentru proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de restaurare al Cetăţii Orăştiei a fost depus la ADR Vest. Investiţia este estimată la cinci milioane de euro.

Primăria Orăştie a depus din nou, la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, proiectul de restaurare şi conservare a Cetăţii Orăştiei, pentru care speră să primească finanţare de circa cinci milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional. Anul trecut, proiectul depus iniţial în 2016 a fost respins de ADR Vest.

„Pentru acest proiect s-au încheiat parteneriate cu Parohia Evanghelică Orăştie şi Parohia Reformată Orăştie, responsabilitatea financiară şi de implementare revenind 100 % Municipiului Orăştie”, a informat primarul Ovidiu Laurenţiu Bălan.

Investiţia pentru care Primăria Orăştie a solicitat fonduri prin programul Operaţional Regional 2014 – 2020 a fost estimată la 22.146.738 lei, iar durata de realizare a proiectului va fi de trei ani. Potrivit realizatorilor proiectului, obiectivele acestuia erau: restaurarea, conservarea si consolidarea cetăţii Orăştiei în suprafaţă de 1.355 de metri pătraţi, prin lucrări de reîntregire si reconstituire a zidurilor si turnurilor cetăţii, amenajări exterioare (pavaje si pietonal, mobilier urban, iluminat, sistem de colectare a apelor pluviale) şi promovarea produsului turistic Cetatea Orăştiei.

Cetatea Orăştie datează din secolul al XII-lea, potrivit istoricilor, şi a fost una dintre cele mai mici din Transilvania. Ar fi fost construită pe amplasamentului unei alte cetăţi, de pământ, înconjurată de mlaştini care a fost datată în secolele X - XI. Cetatea ar fi fost, iniţial, reşedinţa unor greavi (lideri ai cmunităţii săseşti), pentru ca apoi să fie preluată de comunitate şi dezvoltată în următoarele două secole.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cetate dacică din Munţii Orăştiei, distrusă de turişti. Fortăreaţa Piatra Roşie poate ajunge doar o amintire

Bunuri arheologice dacice sustrase de patru cetăţeni cehi din Munţii Orăştiei, recuperate de procurori din Alba Iulia

Fenomenul straniu din Sarmizegetusa Regia, înaintea solstiţiului de iarnă. Cum se înfăţişează capitala Regatului Dac

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite