Românii de geniu care şi-au clădit cariere în afara ţării. Şapte poveşti de succes ale tinerilor plecaţi din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevul inventator Raul Oaida, bloggeriţa Luminiţa Saviuc, economistul Florin Bîlbîie şi profesoara Rada Mihalcea se numără printre românii plecaţi din ţară, care au reuşit să aibă cariere de prestigiu.

O mulţime de români plecaţi din ţară s-au făcut remarcaţi prin carierele strălucite în Occident. Iată câteva dintre poveştile de succes ale acestora.

Rada Mihalcea, premiată de Barack Obama
Clujeanca Rada Mihalcea (42 de ani) predă la Universitatea din Michigan, SUA, una dintre cele bune din lume. A plecat în Statele Unite ale Americii după absolvirea Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi a obţinut două titluri de doctor, unul în Calculatoare, la Universitatea Southern Methodist din Dallas, şi altul în Linvgistică, la Universitatea Oxford. În 2010 a fost inclusă în top 100 cercetători în domeniul inteligenţei artificiale din Statele Unite, distincţie primită din partea preşedintelui american Barack Obama.

A lucrat pentru Google, Microsoft şi Samsung în proiecte care i-au adus recunoaştere şi premii. În 2010 a primit Premiul Academiei Române, acordat pentru merite în Ştiinţă şi Tehnologie. Anterior, Rada Mihalcea a apărut în ediţia 2008-2009 a anuarului „Who's Who of American Women“, publicaţie care reuneşte cele mai importante femei din SUA, din toate domeniile. Rada Mihalcea a studiat inteligenţa artificială şi a realizat programe prin care calculatoarele procesează, în engleză, diverse date, în funcţie de proiectul la care lucrează. Munca ei aduce informatica la graniţa cu sociologia şi psihologia.

Florin Bîlbîie - macroeconomist la Sorbona
Florin Bîlbîie (40 de ani) este profesor de macroeconomie la Universitatea din-Sorbona şi la Şcoala de Economie din Franţa. Originar din Câmpina şi absolvent al Academiei de Studii Economice Bucureşti, a plecat din ţară în urmă cu 15 ani. A obţinut masterate la Oxford, Warwick şi Bucureşti şi un doctorat la Institut European din Florenţa, cu cel mai mare punctaj din istoria instituţiei. A predat la Universitatea Oxford şi a lucrat în cercetare la Biroul Naţional Economic din Cambridge. A făcut cercetare şi la Harvard. Teza sa de doctorat, distinsă cu Premiul „Rotary Europa”, pentru cea mai bună teză în perioada 2003-2007, propune un nou model de analiză macroeconomică.

image

Sabina Aldea Gault, carieră de succes în PR
Sabina Aldea Gault, o tânără de 35 de ani, din Piteşti, a reuşit să-şi facă o carieră de excepţie în America. A plecat să trăiască visul american când avea doar 19 ani, şi a devenit manager al unei agenţii de relaţii publice cu birouri în mai multe state ale SUA. Sabina Aldea Gault conduce una dintre cele mai apreciate agenţii de relaţii publice din SUA, numită Konnect Agency, cu sediul la Los Angeles. Succesul firmei ei este cu atât mai remarcabil cu cât industria de relaţii publice în America este una foarte dură, cu zeci de mii de companii de profil. Absolventă magna cum laude a prestigioasei Universităţi Berkeley, din California, Sabina este considerată de presa de specialitate una dintre stelele în ascensiune în PR, iar CNN, „The New York Times“, „The Wall Street Journal“ şi „Forbes“ au scris în termeni laudativi despre ea şi despre agenţia pe care o conduce.

Sabina Aldea Gault

Olimpicul din Vaslui, recrutat de Microsoft
Mircea Trifan a fost unul dintre elevii de excepţie din Vaslui, multiplu medaliat la concursurile şi olimpiadele şcolare de informatică. Mircea Trifan a absolvit liceul în anul 2014, obţinând la Bacalaureat cea mai mare medie din şcoală, cu 10 la Matematică şi Informatică. În acelaşi an, Mircea a fost medaliat cu argint la Olimpiada Naţională de Informatică. A fost admis la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti. Încă din primul an de studenţie, olimpicul vasluian a fost ofertat de mai multe firme de software din Bucureşti. După o experienţă în cadrul companiei Ubisoft din Bucureşti tânărul s-a mutat la Washington, fiind recrutat de compania Microsoft.

Inovaţiile lui Raul Oaida
Raul Oaida (23 de ani) a aras atenţia presei internaţionale după ce a construit un motor cu reacţie adaptabil pentru biciclete şi o maşină din piese Lego, propulsată cu ajutorul unui sistem bazat pe folosirea aerului comprimat. El a devenit cunoscut în 2012, când a anunţat o altă performanţă: a lansat până la altitudinea de 30.000 de metri o navetă spaţială în miniatură creată din piese Lego. Naveta a fost ataşată unui balon cu heliu pe care era fixată şi o cameră video. Raul ar fi vrut ca lansarea să aibă loc în România, dar l-a împiedicat birocraţia din România, astfel că experimentul său a avut loc în Germania. Fostul elev al Colegiului Naţional Decebal din Deva s-a mutat în New York unde îşi continuă proiectele ştiinţifice.

image

Luminiţa Saviuc - „Fata care aduce fericire”
În aprilie 2012, celebra platformă media americană Huffington Post a publicat articolul motivaţional „15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit“, semnat de „Purpose Fairy”, o tânără pe numele său Luminiţa Saviuc, stabilită în Statele Unite ale Americii din anul 2007. Începutul textului era promiţător: „Te ţii cu dinţii de atât de multe lucruri care îţi cauzează durere, stres şi suferinţă. Vei învăţa cum să renunţi la ele şi vei îmbrăţişa schimbarea“. Articolul bloggeriţei originare din Suceava a fost distribuit de peste 1,2 milioane de ori. Românca a devenit autorul celui mai citit material motivaţional din lume, fiind numită „fata care aduce fericire pe întreaga planetă”.

image

Ciprian Costin, în elita muzicală
Ciprian Costin (29 de ani) şi-au clădit o carieră în lumea elitelor muzicale de la Hollywood. Este dirijor, compozitor, pianist, producător şi specialist în IT, însă cel mai mare succes l-a înregistrat cu show-ul „The Masterpice Experience“, ce combină într-un mod spectaculos arta cu tehnologia. Tânărul originar din Iaşi, a fost pasionat din copilărie de muzică şi matematică. A fost şef de promoţie în liceu şi a terminat doi ani de liceu într-unul singur, fiind nevoit să dea 30 de examene în două luni. A urmat apoi două facultăţi în paralel, Universitatea de Arte „George Enescu“ şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, iar din 2009 a părăsit România, după ce a câştigat un green card la Loteria Vizelor: A fost acceptat la şase instituţii de specialitate din SUA unde se studiază muzica de film şi a absolvit cursurile Berklee College of Music, una dintre cele mai prestigioase universităţi de muzică contemporană din lume. În acelaşi timp, ieşeanul a lucrat pentru Microsoft. Banii economisiţi i-a investit în show-ul „The Masterpice Experience“, a cărei premieră a avut loc în România, în 2013. Spectacolele de la Iaşi şi Bucureşti au fost vizionate de aproape 10.000 de spectatori.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Economistul genial considerat „şansa României la Nobel”, profesor la Oxford şi la Sorbona, nu e suficient de bun şi pentru a preda la o universitate din ţară

Conferinţa ERMAS aduce în fiecare an în România economişti care au făcut carieră în universităţi din top 100 mondial, precum Sorbona, MIT, Oxford sau Berkley. Niciunul dintre aceştia, printre care se numără şi Florin Bîlbîie, care este considerat unul dintre cei mai buni macroeconomişti ai lumii, nu s-ar califica, conform criteriilor CNATDCU, pentru un post de profesor de economie la universităţile din România.

VIDEO Maşina care funcţionează cu aer. Raul Oaida a construit primul autoturism din LEGO, propulsat cu aer comprimat

O invenţie a tânărului Raul Oaida ţine din nou prima pagină a ziarelor din Marea Britanie. Deveanul în vârstă de 20 de ani a construit din piese LEGO o maşină de o jumătate de tonă, care este propulsată de motoare cu aer comprimat.

Rada Mihalcea, românca premiată de Barack Obama: „Tinerii din România au extraordinar de mult potenţial“

O româncă din Cluj-Napoca, inclusă în 2010 în topul 100 al cercetătorilor americani şi premiată la Casa Albă de preşedintele SUA, Barack Obama, organizează, în România, un concurs naţional în care sunt răsplătite proiectele celor mai ingenioase tinere minţi în ştiinţă şi inginerie din ţară.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite