Soarta blocurilor „fantomă” ridicate în comunism pe muntele de fier. Banii UE ar putea salva cartierul foştilor mineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghelari. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Ghelari. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O investiţie de peste 26 de milioane de lei prin fonduri de la UE va schimba înfăţişarea unui cartier din Ghelari, celebru prin blocurile sale „fantomă” construite în comunism, pe un deal al comunei.

Regimul comunist plănuia transformarea comunei Ghelari într-un oraş al minerilor care munceau în exploatările de fier din zonă, însă după 1990 aşezarea de la poalele Munţilor Poiana Ruscă a intrat în declin. Ultimele mine de fier s-au închis la mijlocul anilor 2.000, iar mulţi dintre foştii lor angajaţi au părăsit localitatea definitiv, plecând spre zonele lor natale din Moldova, Dobrogea şi din sudul ţării. Au lăsat în urmă mai multe blocuri aproape pustii, cu puţini locatari, clădiri degradate de trecerea timpului, unele lăsate nefinalizate de peste trei decenii.

Soarta cartierului Cuţ, aşa cum este numit locul de pe deal, ocupat de construcţiile din anii comunismului, se va schimba, potrivit autorităţilor locale. O investiţie de 26,5 de milioane de lei, finanţată de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020 va duce la reabilitarea cartierului. Proiectul va fi implementat pe o durată de 36 de luni. Cel puţin cinci blocuri de locuinţe vor beneficia de reabilitare termică, pentru 156 de locuinţe urmând ca pierderile de căldură să scadă considerabil în urma reabilitării, a informat Primăria Ghelari şi asociaţia parteneră în elaborarea proiectului.

ghelari

Probleme sociale grave
Printre problemele existente în cartierul din Ghelari, cele mai grave sunt cele legate de capitalul uman, ocuparea forţei de muncă şi locuire, arată rezultatele unui studiu care a stat la baza proiectului. Peste 23 la sută dintre persoanele intervievate (155, din 674 de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 65 de ani) au absolvit cel mult 8 clase.

ghelari

Mai mult, 20 la sută dintre intervievaţi sunt afectaţi de dizabilităţi sau boli cronice. 46 la sută din totalul persoanelor potenţial active nu sunt încadrate pe piaţa muncii, iar 40 de copii de vârstă şcolară sunt în prag de abandon şcolar. Mai mult, copii de vârstă mică, sub 10 ani, se află în riscul de a nu fi înscrişi la şcoală, din cauza situaţiei materiale precare a familiei. Din studiu reiese că populaţia din zonă este într-un proces continuu de îmbătrânire, cu familii monoparentale, cu un număr de copii în scădere, raportat la numărul de familii, cu părinţi şi/sau copii plecaţi în

ghelari
ghelari

Vă reomandăm să citiţi şi:

FOTO Supravieţuitorii din coloniile care n-au mai devenit oraşe

Minele închise în ultimii ani au dat peste cap viaţa locuitorilor din Teliuc şi Ghelari, judeţul Hunedoara. Mulţi dintre ei au ales să rămână acolo şi să supravieţuiască în fostele colonii miniere, "orăşele" oprite abrupt din dezvoltare.

Satul cu două lacuri de acumulare întinse pe sute de hectare. Oamenii trăiesc lângă ruinele minelor de fier, dar se mândresc cu apele care le-au inundat ţinutul

Oamenii din Teliuc au abandonat de peste un deceniu minele de fier în jurul cărora s-a dezvoltat aşezarea în ultimele secole, dar se pot mândri cu două lacuri artificiale: Lacul Cinciş, amenajat cu eforturi uriaşe în anii 1960 şi lacul artificial crescut în doar câţiva ani în mijlocul comunei, în groapa imensă a fostei cariere miniere.

Dezastrul furnalului de fontă, unic în Europa. Cum se ruinează monumentul istoric vechi de două secole

Clădirea monument istoric a Furnalului de la Govăjida oferă vizitatorilor o privelişte dezolantă. Acoperişul ei este devastat în mare parte, iar tencuiala şi multe dintre cărămizi s-au desprins din ziduri. Furnalul legendar, unul dintre cele mai vechi din Europa care încă nu au fost demolate, are nevoie urgentă de reparaţii.

Locul în care însemnele comunismului sunt păstrate cu sfinţenie. „Secera şi Ciocanul“ şi stema României socialiste din stadionul aflat în curtea bisericii

Stema României socialiste şi „Secera şi ciocanul“ au fost păstrate la loc de cinste pe clădirea unuia dintre cele mai ciudate stadioane din România: arena comunei Ghelari, o aşezare cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru bogăţia zăcămintelor de fier.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite