Super-afaceri la Castelul Corvinilor: parc de aventură, hotel şi restaurant de lux lângă cetatea cu sute de mii de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un hotel de lux şi un parc de aventură sunt construite lângă Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă.
Un hotel de lux şi un parc de aventură sunt construite lângă Castelul Corvinilor. FOTO: Daniel Guţă.

Un parc de aventură întins pe cinci hectare este construit în imediata vecinătate a Castelului Corvinilor. Investiţia se adaugă altor afaceri dezvoltate în prezent în zonă, un restaurant şi un hotel de lux, dar şi alte investiţii mai mici, bazate pe numărul de vizitatori al monumentului: peste 100.000 numai în acest an.

Zona din vecinătatea Castelului Corvinilor şi-a schimbat în ultimii ani înfăţişarea, după ce datorită numărului tot mai mare de turişti, investitorii au devenit interesaţi de ea. Până în anii 2000, terenuri întinse din împrejurimile castelului medieval erau ocupate de clădirile dezafectate ale fostului combinat siderurgic şi ale unor fabrici şi depozite închise. În apropierea castelului a început, în anii 1880, istoria fostelor Uzine de fier ale Hunedoarei şi apoi, din primii ani ai regimului comunist, s-a dezvoltat combinatul siderurgic. După 1990, declinul industriei a transformat peisajul din jurul monumentului istoric într-unul dezolant.

De câţiva ani, Castelul Corvinilor a ajuns în topul destinaţiilor turistice din România, fiind vizitat anual de circa 300.000 de turişti. În 2017, peste 100.000 de vizitatori i-au trecut pragul.

20 de hectare de teren ocupate de foste ruine ale combinatului au fost ecologizate de primărie şi propuse investitorilor. Alte câteva zeci de hectare de teren, dar şi foste clădiri dezafectate au fost cumpărate de afacerişti.

Cea mai recentă investiţie este un parc de aventură întins pe o suprafaţă de cinci hectare, aflat la circa 200 de metri de Castelul Corvinilor. Parcul va fi inaugurat în această vară, a declarat administratorul său, Adrian Mândescu. Este construit pe terenul pe care a funcţionat staţia de funicular a fostelor Uzine de fier şi o staţie a mocăniţei din Hunedoara. Din vechea reţea de funiculare prin care, de peste un secol şi jumătate era transportat minereul extras din Munţii Poiana Ruscă la Hunedoara, a mai rămas o „bucată de istorie”. O plasă de protecţie care leagă cei doi versanţi, Dealul Sânpetru pe care a fost ridicat Castelul Corvinilor şi dealul Răcăştiei. Plasa va rămâne ca amintire, iar deasupra ei şi a râului Zlaşti vor fi amenajate patru tiroliene cu o lungime de 700 de metri, din parcul de aventură.

castelul corvinilor

Hotel şi restaurant de lux

În aceeaşi zonă din imediata vecinătate a Castelului familia senatorului Carmen Hărău construieşte în prezent un hotel de lux. Recent, familia parlamentarei a inaugurat un restaurant de lux, la poalele castelului, după o clădire istorică, fost sediu administrativ al Uzinelor de fier din Hunedoara, a fost achiziţionată şi renovată. Şi alţi investitori au achiziţionat sau închiriat terenuri pentru a-şi dezvolta afaceri în jurul Castelului Corvinilor, devenit cel mai animat loc al Hunedoarei. Cele mai multe dintre ele se desfăşoară în jurul parcării private de lângă monument.

Parc tematic în jurul Castelului Corvinilor

Şi Primăria Hunedoara are planuri mari pentru împrejurimile monumentului istoric: înfiinţarea unui parc tematic medieval, care va fi cuprins în zona de la poalele Castelului Corvinilor şi în grădina acestuia. Potrivit arhitecţilor, în curtea exterioară de la poalele Castelului Corvinilor va fi construită o poartă de acces cu pavilion, două podeţe peste pârâul Zlaşti, alei, va fi refăcută moara care va găzdui un muzeu, va fi amenajat un loc de joacă pentru copii şi un amfiteatru, o scenă demontabilă, un ansamblu de scări şi un pavilion care va intra pe sub bastionul turnului Nje Boisa.Aleea va continua în grădina Castelului Corvinilor, unde planul prevede înfiinţarea unui poligon de tir cu arcul, o arenă de turnir, grajduri pentru cai, căsuţe de meşteşuguri şi artizanat. Proiectul va putea fi realizat printr-un parteneriat public-privat, a precizat Dan Bobouţanu, primarul Hunedoarei.

Castelul de poveste al Huniazilor
Castelul Corvinilor a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate. Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea. De-a lungul istoriei, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în la sfîrşitul secolului al XIX-lea. Reabilitarea din temelii a avut loc după ce, în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de renovare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, monumentul istoric se pregăteşte să intre într-o nouă etapă de restaurare, de această dată pe fonduri de aproape cinci milioane de euro, asigurate de Uniunea Europeană.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum au fost batjocorite marile cetăţi în trecut. Localnicii profitau de dezastrul aşezărilor, dar străinii se cutremurau

Mărturii din secolul al XIX-lea arată cum au fost distruse unele dintre cele mai importante cetăţi, castele şi biserici din vestul ţării chiar de către localnici. Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost vândută „pe bucăţi”, Cetatea Devei a fost demolată, Castelul Corvinilor a fost lăsat de izbelişte, iar biserica din Densuş a scăpat cu greu de la distrugere.

Mărturia lordului englez din Hunedoara anilor 1830: fermecat de o tânără ţigancă şi uimit de zestrea dacică a românilor

Mărturii rare despre Hunedoara anilor 1830 au fost păstrate în jurnalul de călătorie al primului englez care a vizitat orăşelul în secolul al XIX-lea. John Paget a rămas fascinat de castel, dar şi de o tânără ţigancă întâlnită în Hunedoara.

VIDEO Osemintele „puiului de dac” şi ale războinicului antic îngropat cu pumnalul său au fost expuse în premieră. Ce enigme ascunde cimitirul dacic

Osemintele unui copil, descoperite de arheologi în situl unei necropole dacice din grădina Castelului Corvinilor, au fost expuse în premieră. Scheletul pruncului reprezintă una dintre atracţiile expoziţiei inaugurate la Hunedoara, alături de rămăşiţele unui războinic dac, îngropate într-o urnă funerară, alături de armura şi arma sa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite