VIDEO Autostrada Vestului, încă un an complet sterp. Istoria celor 0 kilometri daţi în folosinţă şi lungul şir de rateuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun kilometru din Autostrada Lugoj – Deva, al cărui termen de finalizare a fost stabilit, iniţial, în 27 mai 2016, n-a fost dat în folosinţă în acest an. Lucrările la autostradă au demarat la sfârşitul anului 2013, dar problemele tehnice şi un lung şir de ghinioane au condus la întârzierea proiectului.

Au trecut şase luni de la data anunţată oficial în 2013 de fosta Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru finalizarea lucrărilor la cele trei tronsoane ale viitoarei Autostrăzi Lugoj – Deva, începute în urmă cu trei ani.

Panourile informative pe care a fost inscripţionată data de 27 mai 2016, ca termen de finalizare a proiectului, au rămas aşezate din loc în loc pe marginea şantierului,  însă în spatele lor, pe porţiuni vaste ale viitoarei autostrăzi, lucrările sunt departe de a fi încheiate. La sfârşitul lunii noiembrie, conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) oferea ca termen mijlocul lunii decembrie pentru deschiderea a 15 kilometri din Autostrada Lugoj – Deva, dar promisiunea ca măcar jumătate din lotul al doilea al autostrăzii aflate de peste doi ani în şantier nu a mai fost îndeplinită.

Zero kilometri de autostradă

„Aspecte de natură juridică” au împiedicat darea în folosinţă a tronsonului, a informat, zilele trecute, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA. CNAIR a transmis, printr-un comunicat, că lucrările de pe porţiunea Traian Vuia - Margina, din Lotul al doilea, sunt în curs de finalizare, astfel încât acest sector să poată fi utilizat de participanţii la trafic, dar deschiderea circulaţiei este împiedicată de un viciu legislativ.

„Refuzul de viză pentru Recepţia la terminarea lucrărilor este invocat de faptul că «dispoziţiile legale, aşa cum sunt prevăzute de Legea 10/1995, recent modificată şi republicată în septembrie 2016, nu fac referire în mod expres la recepţionarea parţială, ci doar asupra unor lucrări prevăzute într-un contract'. Regulamentul de recepţie aprobat prin HG 273/1994 nu a fost încă actualizat, drept pentru care se vor putea naşte multe interpretări ulterioare dăunătoare companiei. Astfel, 'efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, investitorul, în speţă Compania, va fi pusă în posesie, iar toate riscurile dării în funcţiune a unor părţi din lucrare, fără a se respecta prevederile legale, vor fi preluate tot de Companie»“, preciza CNAIR.

image

Deschidere prognozată pentru 2017

Tot în luna noiembrie, Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, a precizat, la finalul unei vizite de lucru efectuate pe şantierele viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva, că până la sfârşitul anului 2017 toate cele trei tronsoane aflate în construcţie vor fi inaugurate. „Conform ritmului de lucru asumat de către antreprenori, cele trei loturi vor putea fi puse în circulaţie treptat, astfel încât la sfârşitul anului viitor să se circule pe întreg tronsonul autostrăzii Lugoj - Deva", afirma Cătălin Homor, într-o informare a CNADNR.

image

Situaţia lucrărilor pe cele trei tronsoane ale viitoarei autostrăzi din vestul ţării se prezintă astfel:

Pe Lotul al doilea al autostrăzii, în lungime de 28 de kilometri, stadiul fizic al execuţiei proiectului a ajuns la jumătate. Tronsonul este construit de asocierea Salini Impregilo SpA si S.E.C.O.L, iar valoarea contractului încheiat în octombrie 2013 este de 562,73 milioane lei, fără TVA, din care 85 la sută reprezintă finanţare de la Uniunea Europeană, prin Fondul de Coeziune. Pe Lotul III, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la circa 70 la sută. Proiectul lotului de 21,1 kilometri a fost întocmit de Arcadis Eurometudes S.A. şi este executat de Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. – COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A. – Arcadis Eurometudes S.A. Valoarea proiectuluieste de 578 de milioane de lei, fără TVA. Pe Lotul IV al autostrăzii, stadiul fizic al lucrărilor a depăşit 50 la sută. Proiectul tronsonului de 22,1 kilometri a fost întocmit Asocierea S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SPEDITION UMB S.R.L. şi este realizat de aceeaşi asociere. Valoarea sa este de 420 de milioane de lei, fără TVA.

Autostrada Lugoj - Deva, decembrie 2016

Blestemul autostrăzii
Cele trei proiecte au demarat în 27 noiembrie 2013, potrivit CNADNR, şi aveau ca termen de finalizare 27 mai 2016. Din cauza întârzierilor, proiectele au fost fazate, pentru a putea primi finanţare, prin Programul Operaţional Sectorial.

Lucrările au luat avânt în primăvara anului 2014, iar la acea vreme, fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, oferea cele mai optimiste prognoze, afirmând că primii 22 de kilometri ai autostrăzii urmau să fie daţi în folosinţă peste un an. De atunci, însă, un şir de ghinioane s-a abătut asupra şantierului autostrăzii. Primul a fost descoperirea unui cimitir neautorizat, la marginea satului Brănişca, în vecinătatea locului unde s-a petrecut alunecarea de teren.

image

Timp de aproape şase luni, din mai 2014 până în octombrie 2014, în zona cimitirului lucrările au fost suspendate, iar în final rămăşiţele umane au fost mutate. În zona de la ieşirea din Şoimuş, lucrările au fost întârziate de existenţa unei peşteri, în care se presupunea că exista o colonie de lilieci, animale protejate de lege. De asemenea, un localnic a reclamat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara existenţa unor familii de castori, care îşi aveau adăpostul într-un alt loc aflat pe traseul viitoarei autostrăzi, în apropiere de satul Bejan. În octombrie 2015, constructorii Lotului IV au fost anunţaţi de CNADNR că nu mai pot lucra pe o porţiune de 12 kilometri ai tronsonului Deva – Ilia, din cauza lipsei autorizaţiei de construire. În timpul lucrărilor, doi muncitori au murit.

image

Un tânăr de 24 de ani a decedat în noiembrie 2016, într-un accident petrecut pe Lotul III al autostrăzii, la finalul unei zile de lucru. Anul trecut, un alt accident petrecut pe şantierul autostrăzii Lugoj – Deva, în apropiere de Ilia, a dus la moartea unui muncitor. Bărbatul a fost lovit de fulger, înainte de a apuca să se adăpostească în timpul unei furtuni care a surprins echipa de muncitori pe şantier.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Autostrada Lugoj - Deva, filmată din avion. Cât au lucrat constructorii în doi ani pe şantierul de 70 de kilometri

Lucrările pe cele trei loturi aflate în construcţie din viitoarea Autostradă Lugoj - Deva aveau ca termen de finalizare luna mai a acestui an, însă până în prezent stadiul de execuţie al proiectului este de aproximativ 50 la sută. Filmările aeriene realizate recent pe cele trei tronsoane arată cât au lucrat constructorii în ultimii doi ani.

Întârzieri pe şantierul autostrăzii Lugoj - Deva. Şeful CNADNR: "Am venit să văd dacă promisiunile că lucrările vor fi finalizate în acest an au potenţial"

Cele trei loturi aflate în construcţie din viitoarea auustradă Lugoj – Deva au fost inspectate miercuri de conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Cătălin Homor, directorul general al CNADNR a afirmat că s-au înregistrat întârzieri în derularea proiectelor.

VIDEO Şantierul autostrăzii Lugoj - Deva în imagini inedite: super-structurile de pe malul Mureşului şi "mina de fier vechi" a săracilor Hunedoarei

Lotul IV al autostrăzii Lugoj - Deva ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestui an, susţineau chiar reprezentanţii CNADNR. În prezent, constructorii lucrează într-un ritm mai alert faţă de cei de pe alte tronsoane aflate în lucru. De şantier profită, zilnic, şi zeci de căutători de fier vechi, care scotocesc prin zgura din terasamentul autostrăzii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite