VIDEO Noua Transalpina, construită pe jumătate. Priveliştile impresionante ale drumului istoric, „blocat“ în munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: transvilcan.ro / Facebook.
FOTO: transvilcan.ro / Facebook.

O şosea turistică realizată pentru a lega, peste Munţii Vâlcan, Hunedoara şi Gorj şi-a găsit capătul în vârf de munte, pe o creastă aflată la limita dintre cele două judeţe. Drumul judeţean a fost finalizat pe jumătate, doar în judeţul Hunedoara, iar autorităţile au rămas, la fel ca în cazul altor şosele, doar cu promisiunea că vecinii din Gorj vor continua lucrările.

Una dintre cele mai spectaculoase şosele transalpine din România a fost construită pe jumătate, în Munţii Vâlcan.

Drumul Judeţean 664 porneşte din municipiul Vulcan, traversează Pasul Vâlcan şi apoi crestele munţilor, ajungând la altitudinea de 1.700 de metri. Oferă privelişti impresionante, însă are marele dezavantaj că asfaltul se termină la limita dintre judeţele Hunedoara şi Gorj, într-un vârf de munte pustiu, împodobit cu statui ale eroilor din Primul Război Mondial, a regelui Ferdinand I al României şi a generalului Nicolae Tătărescu.

De acolo turiştii ajung pe un drum de circa 15 kilometri, de pământ şi piatră, accesibil doar maşinilor cu tracţiune 4 x 4, până în satul Schela din judeţul vecin.

Consiliul Judeţean Hunedoara a finanţat zilele trecute construcţia ultimilor patru kilometri ai şoselei, respectiv până la limita cu judeţul Gorj. Alţi patru kilometri au fost realizaţi în anul 2014, după un proiect de peste 12 milioane de lei, al Consiliului Judeţean Hunedoara, finanţat de Uniunea Europeană.

Înainte de începerea lucrărilor din această vară, pe drumul din Munţii Vâlcan, reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedooara şi cei ai Consiliului Judeţean Gorj anunţau că vor colabora pentru realizarea proiectului în cel mai scurt timp. Autorităţile din Hunedoara au realizat porţiunea din judeţ şi au rămas doar cu promisiunea că, „în viitorul apropiat”, vecinii din Gorj vor continua proiectul.

„Şoseaua este finalizată până la limita judeţului, iar în urma dicuţiilor avute cu preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, cei din Gorj şi-au luat angajamentul să continue lucrările pe partea lor. A fost întocmită chiar o minută în acest sens. Pentru noi această şosea are o mare importanţă. Este un drum istoric care a fost folosit de Mihai Viteazul la trecerea în Ardeal, este vechiul drum al poştalioanelor, aici s-au dat luptelele din Primul Război Mondial, este un loc important pentru Transilvania”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. În aşteptarea construcţiei porţiunii de 15 kilometri de şosea, drumul din munţi a început să fie asaltat de turişti. „Numai duminică, am văzut peste 60 de maşini parcate pe marginea drumului, de turiştii care au urcat prin Pasul Vâlcan spre locul istoric şi încărcat de energie unde se află monumentele eroilor”, spune primarul.

Drumuri doar până la graniţa judeţului
Şoseaua din Pasul Vâlcan nu este singura construită în ultimii ani în Hunedoara, doar până la limita judeţului. Din 2013, este aşteaptată continuarea şoselei Topliţa – Lunca Cernei de Sus – limita cu judeţul Caraş Severin (687D) cu o porţiune de 12 kilometri în judeţul Caraş-Severin. Acest sector de peste 30 de kilometri a fost construit cu fonduri de la Uniunea Europeană, dar se termină într-o pădure, după ce autorităţile din judeţul vecin au renunţat să mai continue proiectul.
Şi construcţia Drumului Naţional 66 A, sector care urma să lege Valea Jiului de Băile Herculane, traversând Retezatul şi Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei a fost suspendată. Din 2002 până în 2012 au fost construiţi circa 20 kilometri din şosea, de la ieşirea din localitatea Uricani, până în zona Câmpuşel, la limita judeţului Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Noua şosea construită în munţi, pentru a scoate din izolare satele uitate din Ţinutul Pădurenilor

Cea mai nouă şosea din Ţinutul Pădurenilor este construită în prezent între satele Govăjdia şi Lelese. Drumul care în anii trecuţi era aproape impracticabil a fost lărgit şi asfaltat, iar localnicii îşi pun speranţele că îi va scoate din izolarea care a dus la depopularea zonei.

VIDEO Schimbare spectaculoasă a şoselei spre Mănăstirea Prislop. Drumul pelerinilor lui Arsenie Boca este asfaltat

Lucrările de modernizare a şoselei spre Mănăstirea Prislop se apropie de final. A început asfaltarea drumului judeţean, iar autorităţile din Hunedoara au anunţat că îşi propun să inaugureze investiţia la mijlocul lunii septembrie.

Cele 10 şosele care vor fi modernizate pentru turişti. Drumul spre Lacul Cinciş şi cel al Mănăstirii Prislop sunt pe listă

Lista drumurilor judeţene propuse pentru a fi reabilitate în următoarea perioadă, pentru stimularea turismului, cuprinde şoseaua Hunedoara – Lacul Cincş şi drumul care străbate Dealurile Silvaşului, între Hunedoara şi Haţeg.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite