VIDEO Paradoxul „autostrăzii“ spre mormântul lui Arsenie Boca. De ce i-au fost adăugate benzi suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modernizarea drumului spre Mănăstirea Prislop a costat peste opt milioane de lei şi s-a derulat în doi ani. Un sector al noii şosele a fost lărgit la trei benzi.

Cea mai modernă şosea din judeţul Hunedoara leagă satele Silvaşul de Sus şi Silvaşul de Jos de Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului. Tronsonul de şapte kilometri a fost finalizat zilele trecute, după doi ani de la începerea lucrărilor şi peste opt milioane de lei investiţi de Consiliul Judeţean Hunedoara în proiect.

Drumului Judeţean 687 K, spre mănăstirea unde a fost înmormântat Arsenie Boca, a fost lărgit la trei benzi în cea mai mare parte a sectorului de la ieşirea din Silvaşul de Jos, până la Prislop. Pe acest kilometru a fost adăugată o bandă destinată traficului greu, astfel încât lăţimea drumului, pe care în trecut abia se puteau strecura două maşini una pe lîngă alta, a ajuns la nouă metri.

Banda suplimentară, necesară în anii trecuţi, nu îşi mai are utilitatea pe care ar fi avut-o în vremea când drumul reprezenta un calvar pentru şoferi, din cauza blocajelor şi aglomeraţiei. Numărul pelerinilor care au ajuns în ultimele luni la Mănăstirea Prislop a scăzut simţitor. În afara zilelelor de sâmbătă şi duminică şi a celor de sărbătoare, când numărul vizitatorilor ajunge la câteva mii, locul de veci al duhovnicului Arsenie Boca este puţin căutat.

Un loc de poveste
Mănăstirea Prislop datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea bisericii, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic.

VIDEO

image
image

La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab. Lamijlocul secolului XVI, domniţa s-a refugiat în Ardeal, după ce tatăl ei a fost ucis. A vizitat mănăstirea din Ţara Haţegului, iar potrivit unor legende, după ce a băut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci, domniţa a decis să restaureze din temelii biserica şi să-i dăruiască odoare scumpe şi „o icoană făcătoare de minuni”.

image
image

Tot aici a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca, una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei. Duhovnicul a slujit la mănăstirea Prislop din anul 1948, după ce fusese mutat din mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş. În zilele de sărbătoare, mii de pelerini în mănăstirea din Ţara Haţegului, pentru a se ruga în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Autobiografia părintelui Arsenie Boca, din temniţă: „Nu am dansat şi nu-mi puteam închipui aşa ceva. Cu fetele mi-am propus să nu fac nicio cunoştinţă”

Părintele Arsenie Boca a relatat, într-o declaraţie autobiografică pe care a scris-o în timpul unei anchete la care era supus în 1945, o serie de amănunte neobişnuite despre viaţa sa. În mărturia sa, călugărul îşi dezvăluie personalitatea complexă, orientată spre trăirile interioare, spre studiu, artă şi spiritualitate.

Pelerinajul la Prislop acum 90 de ani: de ce mulţimile se adunau la mănăstire cu decenii înainte de Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat părintele Arsenie Boca, a fost în ultimele secole unul dintre cele mai iubite locuri din Ţara Haţegului. O mulţime de legende s-au ţesut în jurul ei, iar fotografiile vechi de aproape un secol arată că şi în acea vreme aşezarea era foarte căutată de pelerini.

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite