"Apă fără plastic", un proiect de pionerat în România, lansat la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Apă fără plastic" este un proiect de pionerat în România şi vizează, pe termen lung, schimbarea unui obicei de consum născut din comoditate.

Statisticile arată că mai puţin de 1% din peturile generate în România sunt şi reciclate. Restul se împrăştie. Şi materialul din care sunt făcute peturile, se ştie, intră în ecosistem, particolele din componenţa sa sunt ingerate de animale, se infiltrează în sol şi, până la urmă, tot la noi ajung, în corpul nostru.

Pe fondul intensificării consumului de apă îmbuteliată la pet şi a creşterii numărului de deşeuri care nu sunt biodegradabile, ci o sursă de poluare şi de deterioare a calităţii vieţii, pe 5 august 2014 a debutat la Iaşi un proiect de pionerat în România, „Apă fără plastic” iniţiat de Asociaţia „Mai Bine”, în parteneriat cu ApaVital, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Wiron.

Responsabilul  pe Comunicare al proiectului, Irina Theodoru a subliniat că scopul proiectului este informarea şi sensibilizarea publicului larg cu privire la importanţa reducerii consumului de apă îmbuteliată în PET-uri, generatoare de deşeuri şi de risipă.

Practic, nu este vorba de o campanie care să se concentreze pe reciclarea eficientă a peturilor, ci are o notă mai categorică. Cei implicaţi în proiect doresc să schimbe un obicei de consum, să demonstreze că dăunează să consumi apa îmbuteliată în pet, în primul rând pentru că aceste peturi ajung, în mare parte, în natură (în ape, în păduri, pe marginea drumului).

Ideea proiectului a venit de la Adrian Mironescu, designer la Wiron, unul dintre parteneri, care, într-o excursie în zona Bicazului de lângă Iaşi, a văzut lacul Bicaz acoperit de o insulă mare de peturi. Şi s-a gîndit imediat la apă cu plastic. De aici a pornit şi jocul de cuvinte şi numele campaniei. Cunoscându-i pe cei de la Asociaţia „Mai Bine” care se ocupă cu proiecte pentru o viaţă mai bună, de natură ecologistă, le-a propus ideea şi a obţinut toată susţinerea lor, a mărturisit Irina Theodoru.

Proiectul „Apă fără plastic”  este gândit să se desfăşoare în mai multe etape, pe parcursul a 18 luni. O primă acţiune vizează realizarea unui studiu întocmit de Asociaţia „Mai Bine” prin care să fie testată, cu ajutorul partenerului ApaVital, atât apa de la robinet, cât şi apa din recipient tip pet, din mai multe surse, de la  mai multe marci, pentru a vedea concret, pe cifre şi pe analize care sunt plusurile şi minusurile fiecăreia.

Apoi vor avea loc sesiuni informative în 10 licee ieşene, discuţii cu scop educativ atât cu elevii, cât şi cu personalul didactic-administrativ. O altă componentă a proiectului urmăreşte atragerea de parteneri interesaţi să încurajeze şi să ofere angajaţilor sau clienţilor apă de la robinet în condiţii de siguranţă, fie filtrată, fie direct de la sursă.

De asemenea, în cadrul programului, cei de la ApaVital vor reabilita trei cişmele vechi din Iaşi şi vor construi 2 noi.

Au existat şi există iniţiative de acest gen şi la nivel internaţional. De exemplu, în San Francisco există o iniţiativă similară. Cei implicaţi în proiect acolo au reuşit să convingă, să impună de la nivel administrativ să nu se mai folosească în instituţii, cel puţin deocamdată, apa la pet. Se pare că există iniţiative legislative şi la nivelul Uniunii Europene pentru limitarea deşeurilor din plastic, întrucât s-a constat că reciclarea nu poate ţine pasul cu consumul produselor ambalate în plastic, precizează pentru Adevarul Irina Theodoru, provocată să vorbească despre extinderea campaniei la nivel naţional, dar şi despre iniţiative similare la nivel internaţional.

Responsabili de implenetarea proiectului „Apă fără plastic” sunt cei de la Asociaţia „Mai Bine”, fondatorii şi voluntarii. Ei vor începe cu Iaşiul, dar au în vedere şi extinderea la nivel naţional. Primele două oraşe, în afara Iaşiului în care vor să facă testele pe apă sunt Cluj şi Braşov.

Pentru noi aria principală de acţiune ar fi promovarea consumului sustenabil sau responsabil. E absurd să plateşti apa, la care ai dreptul prin naştere. E absurd să generezi atâtea deşeuri. Şi faptul că aruncăm recipientele apei cumpărate ridică costul curăţării apei potabile. Costurile apei ambalate sunt mari pentru că avem costul producerii pet-ului, al ambalajului (petrolul), costul transportului, costul de management al deşeurilor. Ştim că principalul impediment, în momentul în care vom porni campania va fi puterea corporaţiilor în comparaţie cu puterea noastră, a ONG-urilor, interesele de ordin economic, a declarat pentru Adevarul Anca Gheorghică, cofondator al asociaţiei „Mai Bine”.

Proiectul „Apă fără plastic”, finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de aproximativ 35.000 de Euro, îşi propune actualizarea hărţii ecologice a Iaşiului şi stângerea de informaţii pentru localizarea izvoarelor, cişmelelor şi a cafenelelor, restaurantelor şi barurilor din Iaşi care oferă sau ar putea oferi apă gratuită la pahar, de la robinet, şi nu comercializează apă îmbuteliată la pet.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite