Când apare pediculoza şi cât trăiesc păduchii adulţi pe capul unei victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pediculoza, simptomele care apar la suprafaţa corpului după contaminarea cu păduchi, apare adesea la copii care convieţuiesc în colectivităţi.

Pediculoza, afecţiunea care denumeşte contaminarea părului cu păduchi, apare din cauza paraziţilor care trăiesc la nivelul pielii şi se hrănesc cu sânge. Platforma online Sfatul Medicului arată că pediculoza este o consecinţă a reproducerii în număr mare a păduchilor care locuiesc, de obicei, pe pielea capului.

Pediculoza poate fi de trei tipuri: pediculoza capului, pediculoza pubiană sau pediculoza corpului. În primul caz, paraziţii se regăsesc pe pielea capului, la ceafă sau în zona urechii. Pediculoza capului se diagnostichează mai ales în colectivităţile de copii preşcolari sau la elevii din ciclul primar.

Cel de-al doilea tip de pediculoză este specific, mai degrabă, adulţilor. În acest caz, păduchii se regăsesc în zona pubiană, dar pot afecta inclusiv părul de pe faţă, genele, sprâncele sau părul de pe piept. Întrucât păduchii pot depune ouă şi pe haine, în unele cazuri, oamenii pot fi diagnosticaţi şi cu pediculoza corpului.

Ce sunt păduchii

Păduchii sunt insecte de culoare maro-închis sau gri-gălbui care au o lungime de 2 mm, cât seminţele de susan. Ouăle depuse de păduchi, lindinile, au culoarea albă şi sunt prinse puternic de firul de păr, la baza acestuia.

paduchi sursa pest control

Păduchii se transmit prin contact direct al părului FOTO pestcontrol-expert.ro

Din cauza culorii, lindinile se pot confunda cu mătreaţa. Spre deosebire de aceasta, ouăle păduchilor nu pot fi înlăturate uşor de pe firul de păr. Lindinile devin păduchi în aproximativ o săptămână. Păduchii au o durată de viaţă de până la 30 de zile. Pentru a supravieţui, păduchii adulţi trebuie să se hrănească cu sânge. Insectele se pot transmite de la o victimă prin contactul direct al părului. Ouăle păduchilor nu se pot transmite de la un individ la altul. Pediculoza capului este o afecţiune care nu necesită internare şi care se poate trata la domiciliu, conform indicaţiilor medicilor.

Citeşte şi:

Cel mic are păduchi. Ce e de făcut?

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite