Care este riscul de boală dacă găseşti o căpuşă pe corp. Câte dintre insecte sunt purtătoare ale unor bacterii periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eritemul migrator apare în primul stadiu al bolii FOTO One Health
Eritemul migrator apare în primul stadiu al bolii FOTO One Health

Boala Lyme este diagnosticată la foarte puţini dintre bolnavii care se adresează specialiştilor pentru înţepături de căpuşă, după cum explică directorul medical de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.

Dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar în specialitatea boli infecţioase, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, a precizat pentru „Adevărul” că, deşi căpuşele sunt considerate duşmanii celor care îşi petrec timpul în aer liber, în realitate doar 3% din totalul acestor insecte sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia burgdoferi. 

În cazul în care o insectă din cele cu risc de infectare înţeapă un om, victima nu face neapărat boala Lyme, a mai adăugat medicul. 

„Un număr relativ mic de victime ale căpuşelor fac Boala Lyme. Anul trecut, în prima jumătate a anului, au fost confirmate în jur de 30 de cazuri, în condiţiile în care zilnic înregistrăm cel puţin un pacient care a descoperit una sau mai multe insecte pe corp. Bolnavii au fost confirmaţi prin serologie pozitivă pentru borelioză Lyme”, a spus dr. Mihnea Hurmuzache.

Potrivit medicului, pacienţii au ajuns la spital cu simptome locale, la nivelul înţepăturii. Unii bolnavi au primit îngrijiri medicale pe internare de zi, alţii pe internare continuă. Boala Lyme este cunoscută şi cu numele de „boala cu 1.000 de feţe”, din cauza că simptomele sale sunt diverse şi nespecifice. Semnele unei posibile infecţii dobândite de la căpuşe se manifestă şi în tabloul clinic al infecţiilor virale, oboselii cronice sau al depresiei.

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), boala Lyme este o boală transmisibilă care se raportează în cinci zile de la depistarea cazului suspect/confirmat. Agentul etiologic este o spirochetă, Borrelia burgdorferi, care se transmite prin muşcătură de căpuşă.

CNSCBT arată că boala Lyme are trei stadii: în primul stadiu, boala se manifestă prin apariţia unui eritem migrator, leziune care apare la 60-80% dintre pacienţi. La majoritatea bolnavilor, eritemul migrator este acompaniat de alte manifestări precum astenie, febră, cefale, artragii sau mialgii.

În stadiul următor de evoluţie, spirocheta se poate răspândi prin vasele de sânge către alte ţesuturi, alte structuri ale pielii, sistem nervos, sistem musculo-scheletal şi către inimă. Simptomele clinice pot include semne mai severe decât in primul stadiu, leziuni secundare multiple, asemănatoare eritemului migrator, dar mai mici decât leziunea iniţială sau manifestări musculo-scheletale. În ultimul stadiu de evoluţie, boala poate provoca paralizie de nerv facial, „paralizia lui Bell”, meningită aseptică, radiculo-neuropatii, uveite anterioare şi posterioare, panoftalmie A, miozită şi orhită.

Citeşte şi:

Care este vârsta potrivită pentru a deveni mamă. „După începerea vieţii sexuale, fiecare femeie trebuie să-şi facă, anual, un examen genital“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite