Catedrala mântuirii banilor la polul extrem al sărăciei. Câţi bani publici se pompează de 10 ani într-un monument bisericesc grandoman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O biserică imensă, comparabilă cu Catedrala Mitropolitană din Iaşi, se ridică, de mai bine de un deceniu, în sărăcăciosul oraş Paşcani. Dorinţa clericilor de a avea una dintre cele mai mari biserici din Moldova este alimentată, an de an, cu milioane de lei din bani publici.

Un monument bisericesc de aproape 40 de metri înălţime se află în construcţie de mai bine de un deceniu într-una dintre cele mai sărăcăcioase localităţi din judeţul Iaşi. Municipiul Paşcani, condus de administraţia PSD în 22 din ultimii 26 de ani, este un oraş cu populaţie îmbătrânită, în care locuitorilor le este din ce în ce mai greu să îşi găsească un loc de muncă.

Cu toate acestea, cu sprijinul autorităţilor locale, judeţene sau centrale, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, prin protopopiatul din localitate, primesc an de an bani publici pentru a duce la bun sfârşit un proiect costisitor: Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” Paşcani. Un mamut din beton cu o suprafaţă de peste 600 de metri pătraţi şi cu o înălţime de aproape 40 de metri.

Misterul banilor pentru catedrală

Clădirea, ce se vrea a fi edificiu reprezentativ al municipiului Paşcani, este ridicată

pe un teren de 3.000 de metri pătraţi ce a fost oferit cu titlu gratuit de către municipalitate Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în anul 2011. Cedarea terenului s-a făcut după ce, timp de şase ani – potrivit declaraţiilor clericilor, biserica a fost ridicată pe un teren care nu le-a aparţinut fiind inclus în domeniul public. „Terenul în suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi situat în municipiul Paşcani, nr. 18, judeţul Iaşi, pe care se construieşte catedrala Pogorârea Sfântului Duh, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Proptopopiatul Paşcani, transmiterea fără plată a dreptului de proprietate efectuându-se conform hotărârii Consiliului Local al municipiului Paşcani nr. 63/30.06.2011”, au transmis reprezentanţii Primăriei Paşcani, urmare a unei solicitări a cotidianului „Adevărul”.

image

Sumele investite până acum în biserica din Paşcani sunt învăluite în mister. Cei mai mulţi bani au fost acordaţi din bugetul public, de la Guvernul României. Într-o serie de materiale de presă realizate de jurnaliştii din Paşcani clericii îi mulţumeau fostului deputat Neculai Răţoi, ce a fost şi primar în Paşcani, pentru ajutorul dat în alocarea banilor de la nivel central. Răţoi a murit în cursul anului 2015, după ce a fost pus sub acuzare de DNA.

La o solicitare a cotidianului „Adevărul”, Guvernul României ne-a transmis că Executivul a alocat, de la momentul demarării lucrărilor şi până în prezent, suma totală de 2.710.000 de lei. Cei mai mulţi bani au fost daţi în anii electorali 2009 şi 2014, 560.000 de lei, respectiv 1.000.000 de lei.

La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi au răspuns aceleiaşi solicitări spunând că au alocat, până în prezent, 950.000 de lei pentru ridicarea Catedralei „Pogorârea Sfântului Duh” Paşcani. Un răspuns mult mai vag am primit din partea Primăriei Paşcani. Deşi lucrările se ridică pe raza acestei localităţi, ba chiar la câteva zeci de metri de Primărie, reprezentanţii municipalităţii ne-au transmis, oficial, că nu ştiu exact câţi bani au alocat pentru ridicarea monumentului. „Suma alocată de la bugetul local pentru construcţia Catedralei Pogorârea Sfântului Duh, în perioada 2007-2015, este de 646.600 lei. Menţionăm că, potrivit normelor de arhivare, nu mai deţinem documentele anterioare date de 1.01.2016”, ne-au transmis reprezentanţii Primăriei. Deşi susţin că nu mai ştiu câţi bani au dat în 2005, presa locală din Iaşi scria, la momentul respectiv, că municipalitatea a alocat 500.000 de lei către Biserică.

Ce spun preoţii

Pe lângă aceste sume de bani, Biserica a colectat, încă de la începutul demarării lucrărilor, donaţii şi de la enoriaşi. Pavel Postolachi, protopopul din Paşcani, nu a putut să ne precizeze care este suma totală care s-a investit până acum în Catedrala Pogorârea Sfântului Duh sau de ce sumă ar mai fi nevoie pentru finalizarea acesteia. Postolachi speră însă că, până în toamna anului viitor, aceasta va fi finalizată. „Ideea acestei catedrale a venit odată cu amenajarea noului centru civic al municipiului Paşcani, unde s-a amenajat o nouă primărie. Era un spaţiu viran şi am spus că ar fi bun pentru o biserică reprezentativă. Acum suntem cu plăţile la zi, nu avem datorii. Sperăm că autorităţile locale ne vor aloca o o sumă, pentru că anul ăsta nu ne-au dat nimic”, ne-a spus Postolache. Acesta a admis că Biserica a primit periodic bani publici pentru ridicarea catedralei, spunând că sume mici au mai venit şi de la enoriaşii care au donat. „Suntem la finalizarea celor trei turle, o lucrare mai grea şi mai costisitoare, bolţile au fost turnate din beton şi sperăm că în vara viitoare să finalizăm turlele dar şi să facem acoperişul Bisericii. Şi tot începând de vara viitoare să începem slujirea slujbelor religiose în spaţiu de la demisolul catedralei”, ne-a spus Postolachi.

image

Într-un raport realizat de Primărie, în 2014, populaţia municipiul Paşcani este într-un plin proces de îmbătrânire. Cel puţin 6.000 de locuitori din acest oraş ar fi plecaţi în străinătate pentru a-şi găsi un loc de muncă. „Evoluţia economică după 1990 este caracterizată de reducerea activităţii sau chiar desfiinţarea celor mai mari întreprinderi mari, care nu s-au adaptat economiei de piaţă, de apariţia unor noi societăţi mici şi mijlocii. Putem considera că dispariţia industriei republicane în municipiul nostru a creat o serie de neajunsuri, ca reducerea locurilor de muncă şi, implicit, scăderea nivelului de trai al populaţiei”, e concluzia la care au ajuns autorităţile locale, acum câţiva ani, în urma unui studiu în care a fost analizată economia Paşcaniului.

De departe cei mai mulţi bani pentru ridicarea unui monument bisericesc din ţara noastră au fost acordaţi, în ultimii ani, către Catedrala Mânturii Neamului din Bucureşti. Într-un răspuns oferit de Guvern cotidianului „Adevărul”, de la momentul demarării proiectului şi până în prezent, din bani publici, au fost alocate 173.000.000 de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite