Cine emite autorizaţii de construire şi de ce este important să ştii ce înseamnă POT, PAC, POE şi CUT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oricine îşi construieşte o casă, face o investiţie care presupune o construcţie sau vrea să citească o documentaţie urbanistică ar fi indicat să ştie câţiva termeni.

Avizele urbanistice eliberate de instituţiile publice sunt greu de citit, deoarece conţin numeroase acronime. Deşi sunt redactate de specialişti, cei care le primesc sunt simpli beneficiari şi de cele mai multe ori au dificultăţi în a le înţelege. Parcursul până la obţinerea unei autorizaţii de construire, de la primărie sau Consiliul Judeţean, după caz, este unul ce presupune mai multe etape.

Astfel, o autorizaţie de construire, actul care dă posibilitatea începerii efective a lucrării, are în spate o documentaţie tehnică elaborată de un  arhitect cu drept de semnătură şi ingineri de rezistenţă şi instalaţii. În unele cazuri, documentaţia trebuie să fie avizată de un verificator sau expert tehnic şi să fie însoţită de avize de la instituţii publice menţionate în certificatul de urbanism.

Practic, întregul demers porneşte de la certificatul de urbanism. În baza acestui act, cel care doreşte execuţia unei lucrări contactează un arhitect cu drept de semnătură pentru realizarea documentaţiei tehnice pentru obţinerea autorizaţiei de construire (DTAC). Această documentaţie face parte din proiectul tehnic al construcţiei, iar după întocmirea ei se depune la primărie sau consiliul judeţean împreună cu avizele cerute prin certificatul de urbanism. Inspectorii instituţiilor publice verifică documentaţia, iar aceştia pot cere clarificări şi completări. Dacă documentaţia este corectă se emite autorizaţia de construire.

Un element cheie în procesul de autorizare este proiectul pentru autorizarea executarea lucrărilor de construire -PAC. Este extras din proiectul tehnic şi se elaborează în conformitate cu conţinutul-cadru prevăzut în anexa nr. 1 a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, în concordanţă cu cerinţele certificatului de urbanism, cu conţinutul avizelor şi al acordurilor cerute prin acesta. Potrivit avocatnet.ro, „în situaţia în care, o dată cu autorizaţia de construire se solicită şi autorizarea organizării executării lucrărilor, în documentaţie se vor prezenta şi piesele - scrise şi desenate - ale proiectului de organizare a execuţiei lucrărilor (POE)“. 

În numeroase documentaţii de urbanism apar, de asemenea, doi termeni care arată modul în care se poate construi pe o suprafaţă de teren. Aceştia sunt POT şi CUT. POT- procentul de ocupare al terenului şi se calculează ca raport dintre suprafaţa construită şi suprafaţa terenului. Pe de altă parte, CUT- coeficientul de utilizare al terenului se calculează ca raportul dintre suprafaţa construită desfăşurată a tuturor nivelurilor construcţiei şi suprafaţa terenului.

Citeşte şi:

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite