Clădiri simbol din centrul Iaşiului refăcute cu bani europeni. Ce presupun proiectele evaluate la 10 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Dosoftei şi Muzeul Vasile Pogor FOTO Consiliul Judeţean Iaşi
Casa Dosoftei şi Muzeul Vasile Pogor FOTO Consiliul Judeţean Iaşi

Casa Dosoftei şi Muzeul Vasile Pogor vor beneficia de consolidări şi modernizări din fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Consiliul Judeţean şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au semnat contractele de finanţare pentru două proiecte europene din domeniul culturii. „Am semnat două proiecte pentru restaurarea unor simboluri culturale ale Iaşului şi culturii naţionale. Atât «Casa Dosoftei», cât şi Muzeul «Vasile Pogor» au nevoie urgentă de reparaţii. Ne implicăm în refacerea edificiilor culturale pentru că aşa vom transmite mai departe valorile moştenite de noi de la inainta praşi”, a precizat Maricel Popa, şeful CJ Iaşi. 

Proiectele au fost depuse în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) la ADR Nord Est- Axa prioritară 5: „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane”.

Valoarea proiectului privind restaurarea Muzeului „Vasile Pogor” este de peste 6,5 milioane de lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă este de 6,3 milioane de lei. Pe de altă parte, valoarea proiectului privind restaurarea Muzeului „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul” este de peste 3,6 milioane de lei, la acesta contribuţia proprie a Consiliului Judeţean este de 72.766 lei.

„Sumele pe care le aduce un proiect nu trebuie văzute numai ca valoare, ci şi ca impact asupra dezvoltării. Prin astfel de proiecte, Uniunea Europeană finanţează cultura noastră, finanţează monumentele noastre”, a afirmat Vasile Asandei, directorul ADR Nord Est.

Potrivit oficialilor CJ Iaşi, „Casa Dosoftei” necesită intervenţii la pereţi, atât la interior cât şi la exterior. Piatra aflată în structura acestora se macină şi se deteriorează continuu, rezultând un praf care se depune pe exponatele de o inestimabilă valoare. Este nevoie şi de refacerea completă a instalaţiei termice, clădirea fiind acum deservită de o centrală termică veche, electrică, incompatibilă cu necesităţile unui spaţiu muzeal amplu şi care adăposteşte valori mari de patrimoniu.


* Casa Dosoftei şi Muzeul Vasile Pogor FOTO Consiliul Judeţean Iaşi

Pe de altă parte, clădirea Muzeului „Vasile Pogor” prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă atât din subsol, cât şi din tavan. Aici, sunt necesare intervenţii la fundaţia clădirii, la pereţi, la acoperiş şi jgheaburile de scurgere a apei. „Muzeul Pogor este sediul central al muzeelor literare ieşene. Clădirea a fost construită de vornicul Vasile Pogor, în anul 1850, pe temeliile vechilor case Coroi şi Cerchez. Aici a fost fondată, după anul 1863, Societatea «Junimea», precum şi revista «Convorbiri literare», în anul 1867“, au transmis oficialii CJ Iaşi.

Potrivit acestora, mai este în evaluare proiectul de reabilitare a Casei „Nicolae Gane” din Iaşi, iar proiectul pentru reabilitatea Muzeului „Ion Creangă” va fi depus în cadrul Programului Operaţional Comun Romania-Republica Moldova, finanţat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).
 

Casa Dosoftei şi Muzeul Vasile Pogor FOTO Consiliul Judeţean Iaşi

Citeşte şi:
 

FOTO Un tânăr orb a ajuns antreprenor de top şi a urcat pe două din cele mai înalte vârfuri ale lumii: „Succesul este relativ“


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite