FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arbori toaletaţi ca la manual în Berlin, pe strada Unter den Linden FOTO arhivă personală
Arbori toaletaţi ca la manual în Berlin, pe strada Unter den Linden FOTO arhivă personală

Un raport detaliat întocmit la sfârşitul lunii trecute arată că zeci, poate chiar sute de tei din cartierul ieşean Copou sunt în pericol să se usuce şi să dispară în anii următori.

Potrivit analizei, arborele considerat „brandul” Iaşiului a fost mutilat sistematic în ultimii ani de către angajaţii societăţii din subordinea Primăriei Iaşi responsabilă cu administrarea spaţiilor verzi. Analiza a fost depusă sub formă de sesizare la Primăria Iaşi, la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi, cât şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi. 

Fotografiile ataşate documentului demonstrează că toaletarea copacilor de pe marginea drumului s-a transformat în barbarie, iar modul de lucru al angajaţilor societăţii Servicii Publice SA nu respectă normele legale în domeniu.

Potrivit legii care reglementează activitatea în spaţiile verzi, 24/2007 (completată de Legea 313/2009), la articolul 14, aliniatul 5 se stipulează că: „În cazul arborilor ornamentali plantaţi în aliniamente de-a lungul bulevardelor şi străzilor este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene“. Cu toate acestea, fotografiile surprinse în Copou arată că trunchiurile copacilor au fost tăiate brutal, cu drujbele, fără ca Primăria Iaşi să poată prezenta documente sau avize din partea APM, care să dovedească că tăierile au fost justificate.

Toate lucările publicate de-a lungul timpului de către specialişti în horticultură sau peisagistică urbană arată că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Copou poate şi fi încadrat la capitolul „barbarie”. „Retezarea anuală a coroanelor unor arbori (salcâmi, castani, arţari, tei), păstrându-se doar trunchiul şi părţile bazale ale ramurilor inferioare, este o practică nejustificată, deosebit de păgubitoare, epuizând treptat capacitatea de refacere a coroanei şi scurtând viaţa arborilor“, se arată în cartea „Cultura arborilor şi arbuştilor ornamentali“, publicată de Ana-Felicia Iliescu, un reputat specilist român în horticultură.

Raportul despre mutilarea teilor din Copou a fost întocmit de Dinu Munteanu, un tânăr ieşean la origine, doctorand în antropologie culturală la Universitatea din Nottingham. Acesta s-a implicat activ în protestul organizat de societatea civilă din Iaşi, încă de la începutul acestui an, după ce peste 70 de tei sănătoşi de pe bulevardul Ştefan cel Mare au fost puşi la pământ de muncitorii Primăriei Iaşi. 

După tentative repetate, făcute pe cale oficială de către membrii Asociaţiei „Iaşul iubeşte teii”, oficialii municipalităţii au catadicsit să dea un răspuns care să justifice sacrificarea teilor din faţa Catedralei Mitropolitane, principalul loc de promenadă al ieşenilor în zilele de sărbătoare: „[...] necesitatea dezafectării vegetaţiei existente datorită stării avansate de degradare“.

În prima fază, şefii Primăriei au vorbit despre „necesitatea punerii în valoare a clădirilor istorice din zonă“. Necesităţile şefilor Primăriei Iaşi au fost deja amendate cu 60.000 de lei de către Agenţia pentru Protecţia Mediului care, în urma verificărilor, a constatat că tăierile au fost ilegale.

Criticile virulente l-au determinat pe primarul Iaşiului să admită indirect că nu există un plan concret după care se lucrează în centrul oraşului.

„Nici eu nu sunt mulţumit de ce s-a făcut acolo (n.r. - bulevardul Ştefan cel Mare). Nu sunt mulţumit nici de modul în care au funcţionat departamentele din cadrul Primăriei, mă refer la Urbanism. Am rugat arhitecţii să căutăm să punem pe site după Paşte efectiv o idee, o viziune cum va arăta zona pietonală“, a declarat recent Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului.

Autorul raportului cere Primăriei Iaşi, pe cale oficială numele persoanelor care supraveghează, coordoneaza şi planifică formal „toaletarea“ vegetaţiei arboricole de pe raza municipiului Iaşi şi solicită investigarea în regim de urgenţă a faptelor descrise de-a lungul actului. „Solicit procesul verbal sau actul doveditor, bazat pe registrul spaţiilor verzi şi sanctionat de Comisia de Ordonare a Vegetaţiei Lemnoase de pe lângă Primăria Iaşi, care să releve în ce măsură arborii toaletaţi prezentau suficiente «ramuri uscate» sau afectau într-atât «siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene» pentru a justifica mutilarea lor“, se mai arată în actul semnat de Dinu Munteanu. Sesizarea a fost depusă pe 19 aprilie, dar n-a primit un răspuns până în acest moment.

Responsabilul cu îngrijirea spaţiilor verzi în municipiul Iaşi dă un răspuns ambiguu cu privire la acuzaţiile din raport. „Domnul e dezinformat pentru că noi, în Copou, nu am făcut toaletări. Am tăiat numai arborii care au fost uscaţi, deci pe bulevardul Copou nu s-au făcut toaletări. Nu am făcut nicio tăiere pe aliniamentul stradal, s-a intervenit numai la crengile care au fost uscate şi care prezentau un pericol pentru persoanele care circulau pe bulevard, atâta tot. Nu s-au făcut tăieri de corecţie. Angajaţii noştri sunt calificaţi, toţi şefii de lucrări sunt ingineri horticoli“, a declarat Luminiţa Sălceanu, şeful societăţii Servicii Publice din Iaşi.

Aceasta lasă de înţeles că autorul raportului n-ar fi calificat pentru aprecieri cu privire la spaţiile verzi din Iaşi. „Domnul Munteanu nici nu ştiu dacă trăieşte în ţară, nu ştiu cât vine dumnealui în România ca să sesizeze. Astea-s... Noi am făcut conform normativelor, deci nu am intervenit la arbori ca aceştia să prezinte pericol de uscare în urma lucrărilor efectuate de noi. Lucrăm numai pe bază de note de comandă, venite din partea Primăriei Municipiului Iaşi, toate lucrările care se fac sunt trecute prin Comisia de Ordonare a Vegetaţiei, acolo sunt specialişti de la Grădina Botonică, de la Facultatea de Horticultură, de la Arhitectură Peisageră“, a mai spus Sălceanu.

Comisie de Ordonare a Vegetaţiei Lemnoase, pomenită de Luminiţa Sălceanu, a fost constituită pe 20 martie 2013, după izbucnirea scandalului. Din comisie ar trebui să facă parte un reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Oficialii APM spun însă că au cerut clarificări privind baza legală, regulamentul de funcţionare şi atribuţiile comisiei, dar n-au primit un răspuns până în acest moment.

„Atitudinea Primăriei Iaşi continuă să fie una totalitară şi sfidătoare. S-au tăiat abuziv nişte copaci, s-a amendat abuzul, oamenii au ieşit în stradă cerând replantarea teilor şi transparentizarea modului în care oraşul este administrat. Şi tot ceea ce Primăria reuşeşte să pună la dispoziţie, tardiv şi stângage, sunt nişte poze vechi şi irelevante, înfăţişând «Mitropolia fără copaci»“, a declarat Dinu Munteanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite