Cum sunt afectaţi câinii de muşcătura de căpuşă şi când se pune diagnosticul de Babesioză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic veterinar arată cum sunt afectaţi câinii de muşcăturile de căpuşă, ce simptome dezvoltă animalele din cauza bolii şi cum poate fi tratată afecţiunea.

Babesioza sau Piroplasmoza este o boală parazitară produsă de paraziţii din familia Babesiidae care afectează diferite specii de animale şi care este transmisă prin intermediul căpuşelor. Potrivit medicului veterinar Cătălin Manea, în momentul hrănirii, căpuşele pot transmite animalului gazda o serie de microorganisme, printre care şi paraziţi din familia Babesiidae. Babesia se multiplică în interiorul globulelor roşii, le distruge şi determină astfel afectarea gravă a organismului gazdă. 

1. Simptomele bolii

Babesioza se manifestă, la început, prin simptome nespecifice, adică întâlnite şi în cazul altor boli. Printre acestea se regăsesc scăderea poftei de mâncare, pierderea în greutate şi oboseala. De asemenea, câinele este febril, adică are o temperatură de peste 39 grade Celsius, este apatic şi stă mai mult culcat. În acelaşi timp, dacă suferă de Babesioză, urina animalului de companie devine mai închisă la culoare şi pătează obiectele cu care intră în contact. După câteva zile, boala se manifestă prin hipotermie şi refuzul complet al hranei.

„Diagnosticul babesiozei se pune în baza simptomelor clinice mai sus menţionate, corelate cu examenul ecografic (splenomegalia- mărirea în volum a splinei) şi cu examenul parazitologic al sângelui (depistarea parazitului în interiorul hematiilor prin examenul frotiului de sânge). Analiza de laborator a sângelui va releva scăderea, uneori dramatică, a hematocritului (numărul total de celule din sânge, exprimat procentual), bilirubinemie crescută, trombocitopenie. La analiza urinei se depistează bilirubinuria”, arată medicul.

2. Tratamentul afecţiunii 

Terapia Babesiozei este necesară numai în cazul formelor acute. Conform veterinarului, substanţele folosite în tratamentul acestei boli au un potenţial toxic destul de mare. „În tratarea babesiozei au fost folosite substanţe precum diminazenul (Berenil), imidocarbul (Imizol), cu rezultate terapeutice satisfăcătoare. În prezent nu există niciun medicament care să asigure eradicarea completă a parazitului”, a mai specificat medicul. Tratamentul Babesiozei cuprinde reechilibrare hidroelectrolitica si  transfuzia de sange. 

Muşcătura de căpuşă poate duce la boli grave. FOTOArhivă.

Câinele afectat de Babesioză, vindecat prin tratament, poate rămâne purtător al parazitului şi rezervor al acestei boli. În unele cazuri, organismul gazdă reuşeşte să lupte cu boala singur, fără să dezvolte simptomatologia specifică. Babesioza poate fi prevenită prin deparazitarea externă cu substanţe specifice sau prin folosirea unei zgărzi specifice.

Citeşte şi:

Care este riscul de boală dacă găseşti o căpuşă pe corp. Câte dintre insecte sunt purtătoare ale unor bacterii periculoase

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite