Cum aprobă Agenţia pentru Protecţia Mediului planul Primăriei Iaşi de a tăia ultimii 250 de copaci în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul din faţa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi FOTO Curierul de Iaşi
Parcul din faţa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi FOTO Curierul de Iaşi

Şefii Primăriei Iaşi refuză să asculte vocea societăţii civile şi continuă un proiect de distrugere a singurului parc din centrul oraşului pentru a face loc unei parcări subterane.

Planul şefilor Primăriei Iaşi de a pune la pământ singurul parc consistent rămas în centrul oraşului a primit acordul final din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM). Avizul a fost eliberat la sfârşitul săptămânii trecute, pe 9 ianuarie, şi reprezintă documentul esenţial necesar municipalităţii pentru a-şi pune în aplicare proiectul unei parcări subterane de 230 de locuri în faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“, sub parcul-esplanadă care face legătura cu Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Avizul de mediu a fost cerut şi eliberat de APM Iaşi, în ciuda opoziţiei consistente a societăţii civile din Iaşi, manifestată pe parcursul ultimilor doi ani, care a reclamat faptul că parcarea nu este oportună în zona centrală a oraşului, gândită pentru trafic pietonal, cu predilecţie.

Cea mai gravă problemă reclamată însă este distrugerea unui parc cu o suprafaţă de 1,2 hectare, pe care se găsesc 250 de exemplare de arbori şi arbuşti şi sute de metri pătraţi de gard viu. „Primarii noştri nu vor să înţeleagă tendinţele internaţionale legate de devoltarea urbanistică a oraşelor, iar protejarea mediului şi a sănătăţii cetăţenilor, probabil, neinteresantă. Gazonul şi arbuştii care vor înlocui actuala vegetaţie nu vor putea egala valoarea unui parc adevărat. Sunt deja decenii bune de când greşeala aglomerării auto a zonelor centrale a fost înţeleasă în oraşele europene aflate ceva mai la Vest de România, iar preocupările municipalităţilor de acolo sunt pentru dezvoltarea transportului în comun, a pistelor pentru biciclete, a extinderii zonelor pietonale“, explicat Alexandrina Dingă, reprezentant al grupului de iniţiativă „Iaşul iubeşte teii“, care se implică de mai mulţi ani în problemele legate de spaţii verzi la Iaşi.

„Ei au găsit portiţele legale să meargă înainte, dar încalcă o chestiune de logică elementară: dacă tu ai un parc în centrul oraşului, nu-l distruge ca să faci parcare. M-aş bucura ca ei să ealizeze o consultare publică pe bune şi, dacă cetăţenii spun «Nu», să le respecte decizia“, Alexandrina Dingă, Iaşul iubeşte teii.  

Forma finală a acordului mediu a fost eliberată după ce şefii APM au respins contestaţia depusă la avizul dat iniţial pe data de 2 decembrie 2014. „Documentaţia tehnică depusă la acest proiect, cu care stăm în dezbatere publică de doi ani, este legală. Mulţi dintre contestatari fac asta doar pentru notorietate, pentru nişte copaci care oricum dispar pe cale naturală în zece ani, deoarece vegetaţia urbană nu rezistă mult. Ar putea să susţină un proiect de înlocuire a lor“, a declarat Bogdan Davideanu, directorul APM Iaşi.

Proiectul parcului a stârnit opoziţia majorităţii opiniei publice din Iaşi încă din toamna anului 2012. Locuitorii capitalei Moldovei sunt nemulţumiţi că ar urma să fie sacrificat singurul parc consistent rămas în centrul oraşului, unde se găsesc inclusiv 15 platani monumentali, protejaţi de lege prin încadrarea la categoria „monumente ale naturii“. Forţaţi de solicitările repetate, şefii primăriei au organizat o dezbatere publică pe data de 17 mai 2014.

Participarea masivă a societăţii civile, în rândul căreia s-au aflat numeroase personalităţi din lumea academică şi culturală românească, i-a determinat pe edili să promită că vor lua în calcul revizuirea proiectului. Cu toate acestea, municipalitatea continuă să-şi urmeze proiectul indiferent de obiecţiile societăţii civile.

Reprezentanţii Primăriei Iaşi susţin că o parte dintre plantanii monumentali ar urma să fie translataţi şi că, la capătul celor trei ani cât ar urma să dureze proiectul toată vegetaţia va fi replantată, după principii peisagistice moderne. Proiectul ar presupune o investiţie estimată la 18,8 milioane de euro, majoritatea din fonduri structurale.


Schiţă a parcului după ce ar urma să fie realizată parcarea subterană (mai jos, video)

schita parc iasi

„Avem posibilitatea de a reface acest parc cu fonduri europene. Cei care se uită pe Facebook să înţeleagă dacă e bine sau nu să blochezi finanţarea europeană. E de neconceput, de neacceptat. Dacă gândesc aşa, e treaba lor“, a declarat primarul de Iaşi, Gheorghe Nichita. De-a lungul timpului, şefii Primăriei Iaşi au ignorat obiecţiile documentate aduse de societatea civilă, de intelectuali şi specialişti de mediu.

Reprezentanţii societăţii civile iau în calcul schimbarea formei de protest. „Avem un training săptămâna aceasta cu cei de la «Salvaţi Bucureştiul», asociaţia condusă de Nicuşor Dan. Au experienţă şi vrem să ne consultăm cu ei care este cea mai eficientă abordare de a ataca proiectul în contencios administrativ. Vrem să mergem cu acţiuni în instanţă, fiindcă altfel ne ignoră şi ne calcă direct în picioare“, a spus Alexandrina Dingă.

Acord Mediu parcare Teatrul Naţional Iaşi

Pe aceeaşi temă:

FOTO Parcare subterană în faţa Teatrului Naţional din Iaşi. 70% dintre copaci vor fi înlocuiţi cu arbori-pitic. Arhitecţii au schiţat noua faţă a centrului oraşului

Parcul din faţa Teatrului Naţional din Iaşi, distrus pentru o parcare subterană FOTOGALERIE

Deşert cu premeditare în Iaşi. După tăierea teilor din faţa Mitropoliei, alte sute de arbori din zonă vor fi sacrificaţi pentru o parcare subterană

Planul diabolic de la Primăria Iaşi, după masacrul teilor. Singurul parc din centrul oraşului, ras pentru o parcare subterană
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite