Cum ne curăţăm mâinile „regulamentar“. „O spălare optimă înseamnă cel puţin 20 de secunde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O spălare optimă a mâinilor presupune cel puţin 20 de secunde în care pielea este în contact cu săpunul, după cum arată doctorul Vasi Rădulescu.

Dr. Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului de educaţie medicală #leapşadesănătate, arată în articolul „Spălatul pe mâini: un gest mărunt cu impact uriaş” cât de importantă este igiena mâinilor.

Potrivit medicului, spălarea mâinilor priveşte atât sănătatea individuală cât şi cea colectivă. „Trebuie să facem asta fie că suntem acasă sau la un restaurant, la o petrecere sau în spital, ca pacient sau cadru medical. Spălatul pe mâini cu apă şi săpun este suficient pentru acasă, la restaurant sau în toaletele publice”, se arată în sursa citată. 

Potrivit acesteia, o spălare optimă a mâinilor presupune cel puţin 20 de secunde în care pielea este în contact cu săpunul. 

Dr. Rădulescu mai specifică faptul că, acolo unde există posibilitatea, spălarea mâinilor cu apă caldă este o soluţie mai bună, decât folosirea unei surse de apă rece.

Care este „tehnica” 

„Umezim bine mâinile cu apă caldă sau rece (acolo unde există, cea caldă e mai bună), oprim apa pentru a nu face risipă, aplicăm săpunul şi apoi frecăm eficient mâinile, insistând între degete, precum şi la nivelul unghiilor. O spălare optimă înseamnă cel puţin 20 de secunde în care pielea stă în contact cu săpunul. Apoi ne clătim, închidem robinetul şi ne uscăm mâinile cu un prosop curat”, precizează dr. Vasilescu. 

Conform medicului, mâinile se spală după fiecare contact cu suprafeţe murdare sau înainte de o interacţiune directă cu oamenii, înainte de manipularea unor alimente, înainte de folosirea mâinilor la masă, după folosirea toaletelor, după contactul cu animalele, după suflatul nasului.

Igiena mâinilor în spitale

Din lipsa unui gest simplu, cum este spălatul pe mâini, în spitale apar situaţii care pot pune în pericol sănătatea bolnavilor. „Exceptând chirurgii şi ATI-iştii care se spală riguros înainte de orice act intervenţional (după acesta, la vizitele ulterioare la salon, ei se omogenizează cu ceilalţi medici) medicii consideră că muncesc mult timp şi, văzând că nu fac boli în activitatea lor, socotesc că nu e tocmai un gest important pentru ei. Sunt studii în spitale care arată că medicii se spală de puţine ori şi superficial, în niciun caz nu după fiecare pacient văzut şi atins, aşa cum e logic şi obligatoriu. Punându-se pe ei în centrul problemei, ignoră situaţia pacienţilor. O facem mai ales pentru ei – ei sunt bolnavii – şi mai puţin pentru noi (e crucial şi pentru noi, dar pacientul e cel cu multiple afecţiuni, deci vulnerabil)”, conchide dr. Vasilescu.

Citeşte şi:

Spitalele româneşti, bombe cu ceas. Unităţile medicale, supraaglomerate, doldora de infecţii nosocomiale : „Nu se respectă norme minime de igienă”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite