Cum menţinem reţelele interioare de apă potabilă. Ce efecte au ţevile de cupru asupra apei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că locuim la bloc sau la casă, reţeaua de apă potabilă este foarte importantă, iar starea acesteia se reflectă în starea de sănătate şi confortul beneficiarului.

Potrivit oficialilor companiei de apă din unul dintre cele mai mari judeţe din ţară, proprietarii ar trebui să ţină cont de câteva aspecte, astfel încât reţeaua de apă potabilă din locuinţă să aibă o viaţă cât mai lungă. În primul rând, reţelele interioare trebuie realizate din materiale avizate sanitar pentru utilizare în contact cu apa potabilă, iar montajul trebuie să fie asigurat de instalatori autorizaţi.

„Materialele utilizate la realizarea reţelelor interioare de apă potabilă vor fi de calitate, pentru a nu influenţa calitatea apei potabile prin modificări organoleptice, cum ar fi cele de gust sau de miros. De exemplu, în cazul utilizării unor ţevi de cupru, oxizii de metal se pot transfera în apă, cu preponderenţă în perioada de staţionare a acesteia de pe parcursul nopţii, ceea ce poate deteriora calitatea apei potabile“, explică oficialii ApaVital.

În cazul imobilelor cu regim de înălţime mai mare de P+4, materialele utilizate la realizarea reţelelor interioare trebuie să deţină toate specificaţiile solicitate de operatorul de apă în ceea ce priveşte presiunea disponibilă la branşament, pentru a exista o continuitate a păstrării nealterate a apei şi pentru a evita avariile.

Potrivit specialiştilor, o altă condiţie pentru buna funcţionalitate a reţelelor interioare de apă potabilă este verificarea permanentă a acestora, „întrucât poate interveni uzura sau pot apărea defecte ale elementelor de închidere dintre instalaţiile de furnizare a apei potabile şi a celor de preparare a apei calde, ceea ce poate favoriza by-pass-ul apei calde pe reţelele de apă potabilă, cu influenţe asupra calităţii acesteia“.

Totodată, trebuie înlocuite instalaţiile interioare care au o vechime mare în utilizare sau prezintă defecte ce conduc la pierderi de apă, pentru a nu deprecia calitatea apei.

„Este indicat să nu se interpună pe reţelele de apă potabilă rezervoare sau alte recipiente care, prin stagnarea apei, pot duce la dezvoltarea microorganismelor, cu implicaţii asupra calităţii apei potabile şi favorizarea apariţiei bolilor hidrice. În situaţia în care reţeaua interioară nu este utilizată pentru o perioadă mai mare de timp, de exemplu în perioada concediilor, calitatea apei stagnate în instalaţii se va degrada. Din acest motiv, la reluarea consumului, este necesar să se evacueze un volum de apă cel puţin egal cu cel staţionat în reţeaua interioară, pentru ca apa să fie corespunzătoare din punctul de vedere al potabilităţii.“, spun reprezentanţii ApaVital.

Citeşte şi:

Declaraţii halucinante legate de apa băută de ieşeni. Primarul Mihai Chirica: „Eu personal n-am încredere în reţeaua publică“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite