Cum se tratează corect răceala copiilor. „Este total greşit să tratezi febra cu antibiotic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terapia răcelii include împachetări în cearşafuri umezite cu apă la temperatura corpului, duşuri cu apă la temperatura corpului şi multe lichide.

Răceala presupune inflamaţia mucoasei nazale care determină simptomele de nas înfundat şi secreţii nazale. Dr. Cătălina Ionescu, medic pediatru la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, a subliniat pentru „Ziarul de Iaşi” că, pentru a ameliora fenomenele locale, mucoasa nasului trebuie umidificată şi curăţată cu ser fiziologic călduţ. Serul se administrează astfel: 1-2 picături în fiecare nară, de 5- 6 ori pe zi.

În unele situaţii, serul fiziologic poate fi înlocuit cu apă de mare, soluţie fiziologică cu conţinut crescut de săruri minerale, care se administrează doar de 3- 4 ori/zi. În cazul în care, după umidificarea cu ser fiziologic, există şi secreţii nazale, acestea se aspiră cu pompiţa, aspirator nazal sau batista bebeluşului. În cazul copiilor mai mari, după administrarea de ser fiziologic, minorul trebuie să-şi sufle nasul corect: întâi o nară şi apoi cealaltă nară. „Soluţiile nazale au rolul de decongestionant al mucoasei nazale, de a reduce edemul şi inflamaţia mucoasei. Rezultatele sunt foarte bune dar au şi unele efecte secundare. Nu trebuie administrate mai mult de 3 ori/zi şi nu mai mult de 5 zile, întrucât dau iritaţii ale mucoasei, dependenţă şi uneori, prin efectele secundare prezentate, avem ca rezultat tocmai ceea ce încercăm să tratăm”, a arătat dr. Cătălina Ionescu.  

Potrivit medicului, pe parcursul unei răceli la copii, tusea poate evolua de la tuse seacă, la tuse plină şi apoi iar la tuse seacă. Pentru tratarea acestuia simptom, se pot folosi siropuri, picături sau aerosoli la recomandarea medicului. Febra, un alt simptom care apare pe parcursul unei răceli, nu se tratează cu antibiotic. 

„Am întâlnit, din păcate, multe mame care se prezentau pentru febra copilului şi la întrebarea ce medicament au administrat spuneau numele unui antibiotic. «Dar pentru febră» Şi repetau acelaşi nume, considerând că antibioticul este metoda de combatere.Total greşit”, a mai precizat medicul pediatru.

Printre metodele de combatere a febrei specialiastul a subliniat administrarea de medicamente - paracetamol, ibuprofen, algocalmin - şi alte metode fizice - împachetări în cearşafuri umezite cu apă la temperatura corpului, duşuri cu apă la temperatura corpului şi creşterea cantităţii de lichide primite de copil. 

Minorul febril nu trebui înfofolit, pentru că febra nu scade. „Există tendinţa de a îmbrăca un copil febril în exces, aspect care dăunează, din păcate. Copilul trebuie să realizeze schimbul de căldură cu exteriorul prin piele, printr-o suprafaţă corporală nu prea mare. Dacă acest schimb este obturat de haine, poţi administra antitermice fără a avea efect. Ca urmare, copilul trebuie îmbrăcat cât mai lejer”, a punctat dr. Ionescu.

Orice problemă medicală aveţi, în primul rând vă recomandăm să vă adresaţi unui medic.

Citeşte şi:

Cinci ceaiuri detoxifiante. Care sunt cocktailurile cu proprietăţi deosebite

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite