De ce devin copiii agresivi şi cum le putem schimba atitudinea - sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii devin agresivi din cauza mediului şi a părinţilor FOTO: Arhivă
Copiii devin agresivi din cauza mediului şi a părinţilor FOTO: Arhivă

Tot mai des în zilele noastre întâlnim copii irascibili, iritabili, recalcitranţi şi sfidători. Printre cauzele care duc la agresivitate se numără influenţele de mediu şi comportamentul greşit al părinţilor. Sunt însă şi metode pentru ca acest comportament agresiv al copiilor să fie diminuat sau chiar prevenit.

Condiţiile de stres, stilul parental ineficient - stil autoritar, dur, coercitiv sau prea indulgent, problemele de ordin psihologic ale părinţilor - depresie, alcoolism, conflictele dintre părinţi, toate duc la copii cu probleme de comportament.

Ei trebuie învăţaţi să îşi controleze furia şi să evite conflictele. Sunt câteva metode de succes propuse de psihoterapeuţi pentru ca acest comportament agresiv al copiilor să fie diminuat sau chiar prevenit. 

De la bun început trebuie ştiut că cei mici imită comportamentul părinţilor, deci aceştia trebuie să fie modele pentru copii. 

‘’Dacă tu, ca părinte, eşti agresiv în tratarea anumitor situaţii, cel mai probabil copiii te vor copia. Ei pun în practică ceea ce faci, mai puţin ceea ce zici. De aceea, renunţă la comportamentul agresiv sau bazat pe forţă ca răspuns la situaţiile dificile sau negative şi optează pentru o abordare fermă şi controlată, aşa cum ai dori să o deprindă copilul tău. Fii un model adecvat de control emoţional şi de gestionare a furiei’’, este unul dintre sfaturile psihoterapeutului Daniela Mitrofan. 

Atenţie mare la programele pe care le urmăreşte la televizor. Multe emisiuni, deşi de divertisment, promovează violenţa verbală. 

O altă recomandare vizează comunicare cu copiii, aceasta fiind esenţială. Dacă simţi că are o problemă, trebuie să-l determini să capete încredere în tine şi să-ţi spună ce îl deranjează. 

‘’Fii atent la semnele care anunţă o anumită stare de supărare sau furie şi tratează emoţia înainte ca aceasta să escaladeze. Cere-i copilului să descrie problema şi să promoveze comunicarea verbală. În cazul în care copilul nu îşi poate exprima nemulţumirille, sugerează-i să ia o pauză pentru a se calma’’, mai susţine psihoterapeutul Daniela Mitrofan. 

De asemenea, specialiştii recomandă să se evite pedepsele fizice, dar să se premieze comportamentul adecvat. 

Vă mai recomandăm:

Cum trebuie să vorbeşti despre sex cu copilul tău. Psiholog: „Nu înseamnă că discutăm viaţa sexuală a adultului“

Cazuri năucitoare la Iaşi: câte doi copii ajung zilnic la Psihiatrie, dependenţi de calculator şi jocuri video. „Suferă de depresie, sunt agresivi cu cei apropiaţi”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite