De ce e doar un mit faptul că cei mici pot face scolioză din cauza ghiozdanului. Ce boală îi vânează, de fapt, pe copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greutatea ghiozdanului poate determina copilul să adopte o poziţie incorectă FOTO: shutterstock
Greutatea ghiozdanului poate determina copilul să adopte o poziţie incorectă FOTO: shutterstock

Elevii care acuză dureri de spate trebuie să se prezinte la un consult de specialitate pentru identificarea corectă a problemelor de sănătate. De cele mai multe ori, durerile provocate de căratul zilnic al unui ghiozdan care depăşeşte şapte kilograme determină adoptarea unei „atitudini scoliotice”, dar nu duc la scolioza propriu-zisă.

Şcolarii care stau mai multe ore aşezaţi în bancă şi care adoptă o poziţie incorectă a coloanei verterbale sunt predispuşi durerilor de spate. Medicii de familie şi ortopezii pediatri sunt de părere că neplăcerile apar din mai multe cauze, dintre care lipsa de mişcare este cea mai importantă. 

Statul în aşezat mai multe ore provoacă un „dezechilibru muscular” prin asocierea muşchilor şoldului - care se încordează pentru a susţine poziţia - cu cei ai posteriorului - care se relaxează, pentru că stau într-o poziţie comodă. Această combinaţie duce de cele mai multe ori la poziţii incorecte ale coloanei vertebrale, care determină dureri de spate. 

În plus, căratul ghiozanului şi felul în care acesta este purtat pe umeri pot provoca, la rândul lor, dureri lombare sau cervicale, uneori soldate cu adoptarea unei „atitudine scoliotice”. Aceasta reprezintă înclinarea laterală a toracelui în plan frontal, fără să determine deformarea asimetrică a trunchiului sau a zonelor paravertebrale.

Cu toate că printre părinţi circulă ideea potrivit căreia poziţia defectuoasă a copilului în bancă măreşte riscul apariţiei scoliozei, medicii susţin că nu există legătură între ele. Scolioza presupune rotaţia şi înclinarea unor vertebre, care determină ulterior devierea coloanei vertebrale. Atitudinea scoliotică se poate remedia prin adoptarea unei poziţii corecte. 

„Numărul copiilor diagnosticaţi cu scolioză este în creştere, de la un an la altul, însă scolioza nu este dată de poziţia incorectă a copilului în bancă, de purtarea incorectă a ghiozdanului sau de greutatea acestuia. Acestea pot provoca atitudini scoliotice, nu scolioză ediopatică. Atitudinile scoliotice nu duc la intervenţii chirurgicale”, a arătat medicul ortoped Sergiu Straticiuc, de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.  

Specialiştii susţin că un ghiozdan trebuie să cântărească maxim 10% din greutatea copilului. Un elev de 30 de kilograme nu trebuie să care un ghiozdan mai greu de 3 kilograme pentru că, pe viitor, poate fi victima durerilor de spate. 

În alegerea ghiozdanului, părinţii trebuie să fie atenţi la dimensiunile acestuia. Ghiozdanul gol trebuie să cântărească cât mai puţin, chiar sub 1 kilogram. Dimensiunile sale trebuie să fie proporţionale cu talia copilului. Curelele de prindere trebuie să fie late, ajustabile şi căptuşite, astfel încât să nu apese prea tare pe umerii copilului, provocându-i dureri sau semne. Materialul de pe spatele ghiozdanului trebuie să fie căptuşit. Forma ghiozdanului trebuie să fie ergonomică, astfel încât să permită distribuirea optimă a masei lui pe spatele copilului. Ghiozdanul trebuie purtat pe ambii umeri, lăsarea lui pe un singur umăr fiind „vinovată”, de asemenea, de dureri. Medicii sunt de părere că problemele coloanei vertebrale pot fi prevenite prin practicarea unui sport.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite