Fetiţa bolnavă de cancer căreia părinţii îi refuză tratamentul. Cum au aşteptat oficialii de la Protecţia Copilului să treacă vacanţa de 1 Decembrie până să intervină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O ordonanţă preşedinţială obţinută în cazul fetiţei pe care părinţii refuză să o opereze, cu toate că are metastaze pulmonare, nu a fost pusă în aplicare nici la 10 zile de la emitere.

Judecătoria Răducăneni a emis, pe 27 noiembrie, o ordonanţă preşedinţială în cazul Nedelcu prin care obligă părinţii să-şi interneze copilul pentru continuarea tratamentului.

Cu toate că documentul are titlu executoriu nu a fost pus în aplicare până în prezent din două motive. Pe de o parte, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC) a aşteptat să-i ajungă documentul prin Poştă, deşi avea posibilitatea să obţină cu certificat de grefă care să ateste obligaţia părinţilor să-şi interneze copilul pentru continuarea tratamentului. Pe de altă parte Maria şi Petru Nedelcu au refuzat să semneze pentru primirea documentului. 
 

„Obligă pârâţii la internarea copilului”

DGASPC i-a reclamat pe cei doi părinţi pe 20 noiembrie, după ce, la începutul lunii, au fost informaţi că părinţii nu şi-au mai adus fetiţa la tratament din luna iulie. Doctorii au punctat atunci că prognosticul pacientei, diagnosticată cu cancer renal în stadiu avansat, este extrem de rezervat. În urma acestei informări, DGASPC a avut o serie de discuţii cu soţii Nedelcu pentru continuarea tratamentului fetiţei, însă nu au obţinut acceptul lor.

Potrivit medicilor, Bianca Nedelcu ar fi avut nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru extirparea metastazelor pulmonare, respectiv de un autotransplant de celule stem. Întrucât DGASPC nu a obţinut acordul părinţilor, instituţia s-a adresat instanţei. Pe 27 noiembrie, Judecătoria Răducăneni a admis cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de Protecţia Copilului. „Obligă pârâţii la internarea copilului Nedelcu Bianca Petronela, fiica lui Petru şi Maria, într-o unitate medicală de specialitate în vederea continuării investigaţiilor şi a tratamentului de specialitate“, se arată în soluţia pe scurt a instanţei. 

image

„Nu ne putem comporta ca nişte vulturi” 

La 10 zile de la decizia Judecătoriei Răducăneni, hotărârea nu a fost pusă în aplicare, cu toate că este cu titlu executoriu. DGASPC a aşteptat 10 zile decizia instanţei, cu toate că procedurile i-ar fi permis instituţiei să obţină încă de la pronunţare un certificat de grefă care să urgenteze punerea în aplicare a hotărârii. Pe de altă parte, familia Nedelcu a refuzat să primească decizia şi să semneze pentru ea. 

„Am aşteptat documentul pentru că nu ne puteam prezenta la uşa părinţilor fără o decizie oficială în care să fie consemnată obligaţia lor să-şi ducă fetiţa la spital. În plus, încă nu s-a apelat la un executor judecătoresc pentru că încercăm să rezolvăm situaţia pe cale amiabilă. La mijloc este un minor bolnav, ataşat de mama sa, pe care nu-l puteam lua brusc din braţele părinţilor. Nu ne putem comporta ca nişte vulturi care-şi atacă prada”, a arătat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC. 

Potrivit reprezentantului Protecţiei Copilului, asistenţii sociali vor mai purta discuţii cu părinţii pentru a-i convinge să meargă la tratament cu pacienta, la Spitalul de Copii din Timişoara. „Dacă nici în urma acestei discutii nu vom obţine acordul lor pentru continuarea tratamentului, vom apela la un executor judecătoresc. Dacă nici cu ajutorul lui nu vom reuşi să punem în aplicare dispoziţia instanţei, DGASPC va face plângere penală“, a mai explicat Bantaş.
 

„Părinţii sunt de părere că, în timpul unei intervenţii, medicii i-ar putea fura organele fetiţei”

Potrivit asistentului social din comuna Răducăneni, soţii Nedelcu nu au fost de acord să semneze că au luat act şi primit decizia instanţei, motivând că vor merge cu fetiţa la tratament numai după ce autorităţile le vor oferi bani pentru plata datoriilor, respectiv pentru transport până la spitalul din Timişoara. „Ne-au primit în curte să discutăm, dar au refuzat să primeas­că actul respectiv. Tatăl ne-a spus că merge cu fetiţa la o evaluare medicală la Timişoara doar dacă noi asigurăm transportul întregii familii şi dacă le oferim bani să-şi plătească datoriile. Sunt în continuare de părere că, în timpul unei intervenţii, medicii i-ar putea fura organele fetiţei“, a arătat Luminiţa Lupu, asistent social în comuna Răducăneni. 

Bianca Petronela Nedelcu, o fetiţă de opt ani din comuna Răducăneni, a fost diagnosticată de medicii de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi cu cancer renal în stadiu avansat. Doctorii au arătat după ultima evaluare de specialitate, în iulie 2017, că fetiţa prezintă inclusiv metastaze pulmonare şi au recomandat o operaţie pentru înlăturarea acestora. De asemenea, oncologii pediatri le-au indicat părinţilor o intervenţie la un spital din Timişoara, acolo unde i s-ar putea realiza fetiţei un transplant de măduvă.

Citeşte şi:

Fetiţă condamnată la moarte de propriii părinţi. Mama şi tatăl refuză tratamentul pentru cancer de teamă că „medicii îi vor fura organele“

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite