Găinari versus şpăgari. Copilul ţinut 80 de zile în arest după ce a furat un telefon pe care l-a dat înapoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu puţin timp înainte ca senatorii Varujan Vosganian şi Dan Şova să fie protejaţi de imunitatea parlamentară, un copil din Iaşi, de 17 ani, a fost arestat după ce a furat un telefon pe care l-a restituit în timpul procesului. Copilul, provenit dintr-o familie sărăcă, era premiant la şcoală înainte să fie nevoit să renunţe la studii din cauza sărăciei. Justiţia l-a ţinut aproape trei luni în spatele gratiilor.

Micii infractori, cei care umplu penitenciarele supraglomerate din România, sunt, de multe ori, judecaţi mai aspru decât oamenii cu funcţii înalte în stat suspectaţi de tunuri de milioane de euro din bugetul de stat. 

Aceştia nu beneficiază de protecţia imunităţii parlamentare şi, nu de puţine ori, fără o analiză obiectivă a pericolului social concret, justiţia română consideră că o pereche de cătuşe este singura metodă prin care îi poate reintegra.

Vă prezentăm cazul unui puşti de 17 ani, judecat pentru furturi cu prejudicii infime, care a fost ţinut de la începutul acestui an în spatele gratiilor. Îl cheamă Petru Croitoriu, este din Erbiceni, are patru fraţi mai mici şi provine dintr-o familie care nu are nici după ce bea apă. Petru a fost arestat cu două luni înainte ca Senatul să se împotrivească reţinerii senatorului Dan Şova. 

Spre deosebire de Petru, ale cărui furturi însumate se ridică la câteva sute de lei, presupusele prejudicii ale foştilor miniştri scăpaţi de arestare se măsoară în milioane de dolari. Milioane de euro au cărat cu geanta şi personaje din dosarul „Microsoft“, de exemplu, care au fost scoase de sub acuzare pentru că au explicat procurorilor mersul mitei. Fără să facă măcar o zi de arest.

80 de zile de arest 

Petru Croitoriu provine dintr-o familie săracă şi a fost nevoit, din cauza sărăciei familiei sale, să renunţe la şcoală încă din clasa a VI-a. Potrivit unui referat de evaluare întocmit în cazul său de Serviciul de Probaţiune Iaşi, Petru era premiant la şcoală înainte de a fi nevoit să abandoneze şi avea doar note de peste 9. „Situaţia financiară precară a familiei, corelată cu instabilitatea locativă, a dus la abandonul şcolar. În prezent, minorul conştientizează ne¬voia de a completa studiile şi de a obţine o calificare profesională. Cu toate acestea, minorul consideră că prioritar pentru el este angajarea profesională şi găsirea unei surse proprii de venituri. În acest sens, el aşteaptă să împlinească vârsta de 18 ani, după care se va angaja la aceeaşi firmă la care lucrează tatăl său“, îl caracterizează consilierul de probaţiune pe Petru.

În acelaşi referat se arată că, din vara anului trecut, băiatul a simţit din ce în ce mai acut lipsa banilor, şi s-a dedat infracţiunilor. A furat două portofele şi un telefon, valoarea totală a prejudiciului fiind de câteva sute de lei. În cazul tuturor celor trei furturi a înapoiat bunurile. În raportul de evaluare menţionat se arată că unul dintre furturi ar fi fost comis pentru ca Petru Croitoriu să-şi hrănească cei trei fraţi mai mici.

Pentru că părinţii săi nu puteau să plă¬tească un avocat pentru fiul lor, aceştia sunt ajutaţi în prezent de avocata Sandra Grădinaru din oraş, care a acceptat să îl reprezinte pro bono pe Petru Croitoriu. Zilele trecute, avocata a formulat o cerere de înlocuire a arestului preventiv, admisă de procurori. Acesta a fost pus ieri în libertate după aproape 80 de zile de arest. „Am considerat că e un copil care merită o şansă în viaţă şi cred că lecţia arestului a fost una îndeajuns de dură pentru el“, a precizat Sandra Grădinaru

Petru versuss corupţii din politică

Pentru infracţiuni cum sunt cele ale lui Petru, Codul Penal din România prevede o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare. Pedeapsa se poate dubla în cazul în care infractorul comite mai multe furturi. Infracţiunea „preferată“ a politicienilor de la noi, traficul de influenţă, se pedepseşte, conform aceluiaşi cod, cu o pedeapsă de maximum şapte ani de închisoare. Puţine sunt însă condamnările care ating plafonul maxim prevăzut de lege.

Infracţiuni precum cele ale lui Petru sunt judecate de multe ori cu ochii închişi de judecători. Prin numărul lor extrem de mare, la nivel naţional aproape incuantificabil, astfel de fapte au devenit banalităţi, iar cei care le comit, deşi vinovaţi, devin simple cifre pentru justiţia română. Cumulat, micii găinari ai României adună prejudicii consistent mai mici decât cele dintr-un singur dosar de corupţie. Şi, spre deosebire de o parte dintre politicienii care au protecţie din partea legii, „găinarii“ ajung fără discuţii în spatele gratiilor, fără să îi pese nimănui dacă se vor reintegra vreodată sau nu în societate.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite