Ieşeanul Sebastian Cozma aduce sunetul în viaţa oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Sebastian Cozma de la Spitalul de Recuperare a ajutat sute de copii şi adulţi să-şi recapete auzul.

În timpul facultăţii nu şi-a dorit şi nici nu s-a gândit vreo clipă că ar putea să ajungă medic ORL. „Când am terminat facultatea, după rezidenţiat, am dorit să rămân în mediul universitar, să am o activitate didactică. Acest lucru a depins însă şi de locurile care erau disponibile“, povesteşte ieşeanul. Întâmplarea a făcut însă ca la momentul respectiv să existe două locuri disponibile la ORL. „Am optat pentru unul din posturi şi am ajuns să-mi placă această specializare“, explică Sebastian Cozma.

Dedicat sută la sută muncii profesionale, medicul a câştigat şi o bursă în Franţa, la o clinică renumită. După zece luni, a revenit în ţară deşi a avut posibilitatea să rămână în străinătate. „După ce investeşti foarte mult în domeniul profesional, te gândeşti că nu poţi să dai cu piciorul la pacienţi şi la tot ceea ce ai făcut. Am ajuns la concluzia că trebuie să rămân în ţară“, mărturiseşte Sebastian Cozma.

Implantul cohlear, o minune devenită realitate

Deşi implantul cohlear a fost realizat în premieră de către prof.dr. Dan Mârţu în anul 2000 la Iaşi, programul a început să funcţioneze din anul 2004, iar medicul Sebastian Cozma a simţit nevoia să ofere pacienţilor un serviciu de specialitate de audiologie, în cadrul Spitalului de Recuperare, care să arate ca în Occident. Şi, după ani de frământări, a reuşit. Tot după multe eforturi s-a reuşit realizarea unui program de screening al hipoacuziei la nou-născuţi, program prin care de 3 ani toţi bebeluşii din Iaşi sunt testaţi auditiv încă de la naştere.

Pasionat de modă

O altă mare realizare a ieşeanului a fost contribuţia ei la crearea unei secţii de Audiologie la Universitatea de Medicină „Gr. T. Popa“ din Iaşi. „Din păcate, a fost doar o singură serie, care a terminat în 2010. Apoi, activitatea secţiei nu a mai putut continua din cauza lipsei studenţilor“, a mai povestit medicul.

Puţini ştiu că medicul Sebastian Cozma are o pasiune care altora le-a adus celebritatea. În timpul facultăţii, moda a reprezentat pentru ieşean un domeniu în care a activitat cu seriozitate. „Am într-adevăr o latură artisitică şi, la un moment dat, am lucrat în creaţie vestimentară. Am urmat chiar cursurile Şcolii de Arte din Iaşi, iar talentul m-a ajutat să creez şi să lucrez mai bine de un an alături de Doina Levintza. Nu mi-am transformat pasiunea într-o preocupare permanentă pentru că mi-a fost teamă să nu se spună că am lăsat facultatea pentru modă“, mărturiseşte Sebastian Cozma.

Profil
Născut. 10 mai 1971, Vaslui.
Studii. Facultatea de Medicină Generală, UMF Iaşi.
Familie. Căsătorit, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de important este un implant cohlear?
Pentru copilul născut surd o viaţă fără un astfel de implant este ca o asigurare a lipsei de comunicare, a limbajului articulat. De la activarea lui şi până la momentul în care pacientul începe să audă normal trec aproximativ 6 luni. Implantul cohlear este primul dispozitiv care lucrează în directă conexiune cu un organ senzorial.
În ce constă acest sistem?
Există o parte internă, cea care se implanteză, şi una externă, cu microfon, procesor de sunet, baterii
şi o antenă care emite undele radio spre partea internă. De obicei, partea externă trebuie schimbată la câţiva ani.

Ce-i place
Medicul ieşean spune că îi place să aibă o viaţă normală în sânul familiei şi o viaţă profesională împlinită. „Îmi place să colaborez cu oameni demni de încredere. Recunosc cu tristeţe că nu mai am timp de hobby-uri, dar, datorită profesiei mele am avut ocazia să călătoresc foarte mult“, spune ieşeanul.

Ce nu-i place
Sebastian Cozma spune că nu îi plac lipsa de comunicare, «surditatea» autorităţilor şi lipsa de investiţii în educaţie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite