Interlopii care au umilit istoric Poliţia şi Procuratura după o răfuială cu săbii şi bâte. De ce nu pot fi arestaţi deşi au mandat şi sunt daţi în urmărire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii ieşeni s-au văzut în situaţia de a cere instanţei anularea propriului referat de arestare după ce victimele unor interlopi violenţi, daţi între timp în urmărire naţională, şi-au retras plângerile. Sfidarea e maximă: mandatul de arestare nici nu fusese pus în aplicare întrucât interlopii au fugit de Poliţie imediat după ce s-au bătut cu săbii şi bâte.

Interlopii care s-au bătut cu săbii, bâte şi macete în plină stradă pot răsufla uşuraţi. Deşi pe numele lor s-a emis mandat de arestare în lipsă, fiind daţi şi în urmărire naţională, Vandam, Vasile şi Diego Constantin nu vor petrece nicio zi în spatele gratiilor din cauza unei lacune legislative ce le este favorabilă.

Victimele celor trei au mers ieri la Poliţie şi şi-au retras plângerile, ceea ce a făcut ca acuzaţiile pentru care Parchetul putea cere arestarea să nu mai existe.

Răfuială violentă

În dimineaţa zilei de 29 octombrie, în urma unui conflict mai vechi, Vandam Constantin, considerat de oamenii legii capul unei familii interlope din oraş, a atacat, în plină stradă, alături de alţi membri ai familiei sale, maşina în care se aflau Loredana Vartic şi Constantin Berescu. Agresorii ar fi folosit săbii şi bâte, în urma incidentului atât Vartic, cât şi Berescu fiind răniţi. A doua zi, ambii au depus plângeri penale împotriva membrilor familiei Constantin, prezentând şi certificate medico-legale de 5-6 zile, respectiv 7-8 zile de îngrijiri medicale. În baza plângerilor celor doi, anchetatorii au deschis dosare penale pentru infracţiunile de „lovire şi alte violenţe“ şi „distrugere“. De asemenea, procurorii au început urmărirea penală şi pentru „ultraj contra bunelor moravuri“, considerând că răfuiala cu săbii din plină stradă a provocat o stare de temere locatarilor din zonă.

image

Potrivit legislaţiei penale, arestarea preventivă se dispune pentru infracţiuni al căror cuantum de pedeapsă ajunge măcar la 5 ani de închisoare. Vandam, Diego şi Vasile Constantin nu au fost găsiţi nici la percheziţii şi nici nu a venit de bună voie la Poliţie pentru a fi audiaţi, motiv pentru care Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a solicitat arestarea lor preventivă, în lipsă, pentru o formă a infracţiunii de „loviri şi alte violenţe“ pentru care pedeapsa maximă e de 5 ani.

Judecătoria a admis propunerea de arestare, însă mandatul nu a putut fi pus în executare deoarece interlopii nu au fost de găsit, din acest motiv Poliţia iniţiind procedurile prin care au fost daţi în urmărire.

Vineri, la orele prânzului, Loredana Vartic şi Adrian Berescu au mers la Poliţie şi şi-au retras plângerile prealabile. „Când am afirmat că dosarul acesta este într-o etapă incipientă, am greşit. Dosarul prezintă leziuni incompatibile cu viaţa, iar acum e în moarte clinică. Familia lui Vandam (20 ani) consideră că acesta este, în mod superficial, un «trofeu» pentru organele judiciare locale şi precipitarea este caracteristica pregnantă a activităţilor desfăşurate.“ Reprezentanţii Parchetului aceştia nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri.

Ce înseamnă retragerea plângerii

Retragerea plângerii prealabile este una dintre prevederile din legislaţia penală care creează cele mai mari frustrări pentru organele de anchetă. Ea împiedică tragerea la răspundere penală a unor persoane care, chiar dacă sunt vinovate de infracţiuni cum ar fi lovirea, distrugerea sau chiar violul, sunt iertate de victimele lor. Cele mai multe retrageri ale unor plângeri prealabile sunt întâlnite atunci când agresorii sau victimele sunt membri ai comunităţii ţigăneşti. În rândul acestor comunităţi există o aşa-numită „judecată ţigănească“, realizată de o instanţă denumită „stabor“.

Pentru romi, decizia staborului este mai presus de cea a organelor de anchetă penală, ne-au explicat oameni apropiaţi comunităţii. Rudele lui Vandam Constantin au spus poliţiştilor care îl căutau pe interlop că acesta refuză să se predea până la realizarea judecăţii ţigăneşti. 
 

Citeşte şi: 

FOTO Un interlop din Iaşi a săpat un mormânt în curtea unui senator după care l-a ameninţat că îl va ucide. Detaliile unui caz fără precedent în România

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite