Pentru ce vor bani europeni stranierii plecaţi din Moldova. Zeci de proiecte vor fi finanţate cu câte 40.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 150 de români plecaţi în străinătate din Regiunea de Nord-Est s-au înscris pentru a avea o şansă să deschidă o afacere în ţară şi să beneficieze de o finanţare nerambursabilă de 40.000 de euro.

Singurul proiect din Regiunea Nord-Est pentru românii din Diaspora care doresc să revină acasă şi să-şi înfiinţeze o afacere este în plină derulare. În jur de 150 de persoane s-au înscris în proiectul „ReCONNECT DIASPORA – Reconectarea resurselor umane active din diaspora la comunităţile de origine prin susţinerea antreprenoriatului“ coordonat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST.

„În această perioadă se asigură pregătirea viitorilor antreprenori, se fac cursurile, iar cei înscrişi sunt consiliaţi în redactarea planurilor de afaceri. Cel mai probabil, primele finanţări vor fi în toamnă“, au transmis reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST.

Cele mai multe idei de afaceri anunţate de stranieri vizează domeniile serviciile şi comerţul. Printre cele care oferă servicii sunt şi câţiva care vor să înfiinţeze firme în domeniul IT&C. Proiectul „ReCONNECT DIASPORA – Reconectarea resurselor umane active din diaspora la comunităţile de origine prin susţinerea antreprenoriatului“ are un buget de două milioane de euro şi se derulează pe parcursul a 36 de luni în parteneriat public şi privat.

150 de persoane vor beneficia de servicii de consiliere, informare şi formare, fiind susţinute inclusiv pentru elaborarea de planuri de afaceri. Dintre beneficiari 30 vor primi subvenţii de până la 40.000 de euro pentru crearea a 60 de noi locuri de muncă în regiune. Banii au fost alocaţi prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. „Diaspora Start-up“ face parte din Axa prioritară 3 - Locuri de muncă pentru toţi.

Citeşte şi: 

Parc industrial gigantic construit în mediul rural. Cum a ajuns Miroslava cea mai bogată comună din România

Sfaturi de la economiştii Băncii Mondiale pentru a supravieţui în era digitală: „Accesul la internet nu este de ajuns“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite