Piedici în vânzarea terenurilor şi clădirilor deţinute de una dintre cele mai vechi fabrici de confecţii din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Iasitex-FOTO-Raul-Chis
Sediul Iasitex-FOTO-Raul-Chis

După ce Iaşitex, companie din Iaşi ce face parte din grupul SCR al omului de afaceri Ştefan Vuza, a decis scoaterea la vânzare a activelor societăţii, Societatea de Investiţii Financiare Moldova a decis atacarea deciziei. SIF Moldova deţine 29% din pachetul de acţiuni.

Dezmembrarea Iaşitex, una dintre cele mai vechi fabrici de confecţii din Regiunea de Nord-Est, este atacată în instanţă de către Societatea de Investiţii Financiare Moldova, care deţine 29% din acţiuni. Decizia de vânzare a terenurilor şi clădirilor deţinute de Iaşitex şi mutarea activităţii în judeţul Vaslui, luată de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor la mijlocul lunii trecute, a fost contestată de SIF Moldova prin două acţiuni în instanţă. 

Printr-o primă acţiune, SIF Moldova a solicitat suspendarea deciziei AGA prin ordonanţă preşedinţială, iar printr-o a doua s-a cerut anularea hotărârilor privind vânzarea activelor producătorului de ţesături, dar şi mutarea activităţii în Vaslui. Deja instanţa a decis în primul termen să respingă solicitarea SIF Moldova, iar societatea din Bacău a făcut recurs şi se aşteaptă decizia. 

Între timp, în această săptămână, mai multe active al societăţii ieşene au fost scoase la vânzare. Reprezentanţii Iaşitex au anunţat o primă licitaţie privind vânzarea a opt terenuri şi construcţii, în suprafaţă totală de 17.665 metri pătraţi din strada Primăverii. Suprafaţa terenurilor variază de la peste 8.400 de metri pătraţi până la 42 de metri pătraţi. „Preţul de pornire al licitaţiei: 4.681.325 euro la care se adaugă cota legală de TVA. Garanţia de participare este de 5% din preţul de pornire şi se va depune în contul bancare al societăţii deschis cu minim 3 ore înainte de ora licitaţiei“, se arată în publicaţia de vânzare. 

Anunţul vine la aproape o lună după ce Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a decis vânzarea mai multor active ale companiei Iaşitex, dar şi relocarea activităţii în Vaslui. Concret, AGEA de la Iaşitex a decis începerea demersurilor „în vederea obţinerii de informaţii relevante cu privire la societatea SC Vastex SA Vaslui, în scopul fundamentării preluării controlului societăţii de către Iaşitex SA prin participarea la operaţiunea de majorare de capital a SC Vastex SA, prin aport în natură de bunuri mobile şi aport în numerar, sau la orice procedură prevăzută de lege care să asigure dobândirea de către Iaşitex SA a pachetului majoritar de acţiuni în cadrul Vastex SA şi respectiv, relocarea capacităţii de producţie a SC Iaşitex SA Iaşi la SC Vastex SA Vaslui“. Pe lista activelor se află şi pavilionul administrativ cu 8 etaje de pe bulevardul Primăverii, acesta fiind liber de sarcini. Vânzarea vine în contextul în care o altă firmă din Grupul SCR, Chimcomplex Borzeşti, a anunţat că vrea să preia Oltchim. 

Miercuri, oficialii Chimcomplex Borzeşti au transmis că au semnat pentru preluarea de la Oltchim a pachetului de active 1-5 şi parţial 7. „Finalizarea tranzacţiei depinde de îndeplinirea unor condiţii suspensive, printre care şi aprobarea din partea Adunării Generale a Creditorilor Oltchim“, au menţionat reprezentanţii firmei din Borzeşti, care vor să pună bazele Companiei Române de Chimie. SCR spunea în luna iulie că are asigurată o finanţare de până în 200 milioane euro pentru preluarea Oltchim, sumă care nu acoperă doar achiziţia activelor, ci şi capitalul de lucru, investiţiile în mediu şi active pentru perioada următoare. Alte două companii, Dynamic Selling Group S.R.L şi White Tiger Wealth Management, vor prelua pachete de la combinatul de la Râmnicu Vâlcea. 

La Iaşitex lucrează în jur de 200 de salariaţi, iar compania face parte din grupul SCR condus de omul de afaceri Ştefan Vuza. Acţionarii principali ai companiei Iaşitex sunt SC A2Impex SRL Ploieşti, membră a SCR, grup controlat de Vuza, cu un pachet de peste 60%, SIF Moldova Bacău- 29%, AAAS Bucureşti 3,1% şi alţi acţionari 4,7%.

Citeşte şi:

Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Moldova, întors din drum. Unde s-a blocat o investiţie de 75 de milioane de euro

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite