Rolul Iaşiului în Primul Război Mondial: „Toate colegiile naţionale de astăzi au funcţionat ca spitale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi în Primul Război Mondial FOTO Wikipedia
Iaşi în Primul Război Mondial FOTO Wikipedia

Istoricul Cătălin Turliuc a prezentat în prelegerea „Iaşul în Marele Război” modul în care a reacţionat comunitatea în timpul conflagraţiei din urmă cu 100 de ani.

În cadrul conferinţei „Iaşul în Marele Război”, prof.univ.dr Cătălin Turliuc a vorbit despre schimbările impuse de prima conflagraţie mondială. Potrivit cercetătorului, Primul Război Mondial este „primul război total din istoria umanităţii, primul război care şi-a pierdut ceva din dimensiunea cavalerească, aceea în care duşmanii se înfruntau pe câmpul de luptă, îşi vedeau albul ochilor unii altora şi procedau ca atare la comanda superiorilor lor. Primul Război Mondial a fost al epocii industriale, în care moartea a fost mecanizată”. 

Prof.univ.dr Cătălin Turliuc a punctat şi faptul că „Mare Război a fost pentru români împlinirea unui vis care fusese anticipat cu mult înainte, care a căpătat contur în lungul veac al XIX-lea, numit şi «secolul naţionalităţilor», şi care pentru istorici începe cu Revoluţia Franceză şi se termină în 1914“. 

Acesta a vorbit şi despre modul în care Iaşiul ia parte la Marele Război, care în acea perioadă „a ajuns la un nivel de suprapopulare, greu de imagina astăzi“. „Iaşul, în 1916, se trezeşte într-o ipostază inedită, în care trebuia să fie gazdă bună, într-o ipostază care i-a adus foarte multe lucruri, în marea lor majoritate sacrificii şi efort. Din cele 58 de spitale care au funcţionat în cursul războiului pentru întregirea neamului, vreo 30 erau aici, împrejurul Iaşului. Toate colegiile naţionale de astăzi au funcţionat ca spitale“, a detaliat cercetătorul. 

Acesta a adăugat „Iaşul a găzduit toate instituţiile fundamentale ale statului român, le-a făcut să trăiască, le-a dat substanţă, şi care, mai mult decât atât, au marcat definitiv istoria noastră ulterioară. Pentru că aici, la Iaşi, au fost votate modificări ale Constituţiei. Aici, la Iaşi, România, care-şi propusese încă înainte de război modernizare şi democratizare, a ajuns să le înfăptuiască”.

Conferinţa „Iaşul în Marele Război” a fost susţinută de prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, cercetătorul principal la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, în cadrul Zilelor Universităţii de Medicină „Gr.T. Popa“ din Iaşi.

Citeşte şi:
Cum a ajuns judeţul cu cea mai mare reţea de drumuri din ţară să rămână în prag de iarnă fără contract de deszăpezire

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite