Românul care şi-a făcut propria afacere la 60 de ani. A decis să investească în România toţi banii strânşi după două decenii de muncă în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a muncit aproape două decenii peste hotare, Jenică Constantin s-a întors în Iaşi, unde a început o afacere proprie în producţie. A luat muncitori necalificaţi pe care i-a învăţat să gestioneze maşini de comandă numerică şi acum face piese mecanice pentru firme din întreaga ţară.

Când alţii se gândesc la pensie, la 60 de ani, ieşeanul Jenică Constantin face bilanţul primului an de business în Iaşi. Are o firmă care se ocupă de „operaţiuni de mecanică generală“, înfiinţată anul trecut, după aproape 20 de ani munciţi peste hotare.

„M-am întors în ţară în urmă cu patru ani şi jumătate, după ce am lucrat un an în America şi vreo 18 în Grecia. Pentru că în Grecia nu mă mai puteau plăti la un nivel acceptabil am decis să revin în ţară. Am venit să încerc să fac producţie, dacă se poate. Activitatea societăţii mele este numai de un an“, afirmă ieşeanul.

Antreprenorul explică ce face mai exact la firma înfiinţată în comuna Tomeşti, la periferia municipiului Iaşi: „Am cumpărat nişte maşini de comandă numerică, adică vechile strunguri şi freze în care s-au băgat nişte computere care le comandă. Practic, în loc să dai de manete, stânga, dreapta, sus, jos, execută mişcările datorită comenzilor prin computer. Noi facem piese mecanice“.

Pentru a demara afacerea a riscat toate economiile făcute în Grecia. „Am băgat toţi banii pe care i-am avut când am venit din străinătate şi m-am băgat în datorii până peste cap la bănci, sperând ca în patru ani să plătesc creditele. Până acum am fost foarte corect, am plătit la timp totul, rate şi salarii, fără nicio întârziere. Eu am avut 43.000 de euro, iar pentru achiziţia maşinilor am făcut împrumut în bancă, cu termen scadent patru ani“, afirmă ieşeanul.

Pentru că nu a găsit forţă de muncă pregătită, a adus în firmă personal necalificat, printre care şi foşti paznici: „Acum am şase angajaţi. Pe toţi i-am pregătit eu. Nu am găsit persoane calificate. Am pregătit mai mulţi faţă de cei pe care îi am acum. Unii dintre ei au plecat la multinaţionale. După un an de zile, poţi face din orice om care vrea să muncească un muncitor calificat. Tânăra generaţie nu se teme de butoane. Ei când văd maşina de comandă numerică, unde sunt o grămadă de butoane nu se mai sperie. Pe când, dacă vine unul mai în vârstă, el are o oarecare reţinere. Tineretul învaţă foarte uşor, pentru că este în contact cu tehnologia“.

Piesele făcute în mica firmă a lui Jenică Constantin ajung la clienţi din întreaga ţară. „Clienţi mari avem din toată ţara, nu doar din Moldova. Avem clienţi mari care lucrează cu cei de la Rolls Royce din Norvegia. Noi nu lucrăm direct pe export, ci suntem intermediari, fiind la început de drum“, spune antreprenorul.

Pentru a-şi putea extinde afacerea, antreprenorul este în căutarea unei hale mai mari de producţie. A încercat să ia bani prin programele guvernamentale, dar deocamdată nu agăsit nicio sursă pliabilă pe situaţia sa: „La StartUp Nation firma era prea «bătrână», era deja înfiinţată, iar pentru alte programe este prea «tânără». Mai caut soluţii de finanţare pentru hală. Dacă nu o să am ajutor, până la urmă trebuie să mă bag iar în datorii până peste cap“.

Ieşeanu spune că nu regretă întoarcerea în ţară: „Nu-mi pare rău că m-am întors acasă. În primul rând, în Grecia nu mai puteau să-mi plătească salariul la ceea ce făceam eu. Patronul meu nu mai putea produce atât cât să-mi plătească şi mie salariul“.

A realizat că „din producţie nu faci bani aşa cum se pare. Nu ies milionari doar din asta“, însă crede că „Cea mai importantă lecţie a acestui an de când am început afacerea este lucrul cu oamenii. La început eram mai sever, dar am învăţat să mă mai domolesc. La urma urmei, nu foloseşte la nimic dacă îi cerţi tot timpul pe oameni. La ce foloseşte să-l cerţi după ce a greşit, greşeala e făcută. Mai bine vorbeşti calm, îi explici de ce a greşit, îl sancţionezi mai cu blândeţe. Chiar de la angajare, rareori dau minim pe economie, salariile sunt mai mari, dar trebuie să te gândeşti că omul acela este o investiţie. El trebuie să înveţe o perioadă, iar atunci el nu produce pentru tine, tu dai. Din păcate, după ce învaţă la tine el pleacă în altă parte“.

Firma CNC ALL din Tomeşti a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 222.000 de lei, iar profitul a depăşit 18.000 de lei.

Citeşte şi:

FOTO Roşiile exotice de la Neamţ pentru care clienţii stau la coadă două luni. Cum a explodat afacerea unei tinere din Iaşi


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite