Cinci reţete rapide de dressinguri pentru salate delicioase. Secretele dezvăluite de chef Mihai Cristian
0O salată extraordinară are nevoie de ceva mai mult decât ulei şi oţet. Secretul, susţin specialiştii, stă în dressing şi în cât de bine se potrivesc cu el verdeţurile şi legumele din farfurie.
Dressing-urile gustoase sau sosurile de salată făcute acasă sunt cea mai bună opţiune pentru o salată gustoasă. În comparaţie cu cele deja ambalate, din magazin, nu au atâtea grăsimi, calorii sau sare. Alături de chef Mihai Cristian vă prezentăm cinci reţete de dressing-uri gustoase şi simple de pregătit.
Dressing cremos de zmeură
Acest dressing uşor picant merge foarte bine cu sparanghel, în locul sosului olandez.
Pentru 100 ml dressing
30 ml/2 lg oţet de zmeură
2,5 ml/½ lgţ sare
5 ml/1 lgţ muştar Dijon
60 ml/4 lg smântână dulce sau iaurt natur
piper alb proaspăt măcinat
“Puneţi oţetul şi sarea într-un bol şi amestecaţi până se dizolvă sarea. Adăugaţi muştarul, smântâna dulce sau iaurtul şi presăraţi piper după gust”, a explicat chef Mihai Cristian.
Dressing „O mie de insule”
Acest dressing cremos merge excelent cu salatele verzi sau cu cele de morcovi răzuiţi, cartofi copţi, paste sau orez.
Pentru 120 ml dressing
60 ml/4lg ulei de floarea-soarelui
15 ml/1 lg suc de portocale
15 ml/1 lg zeamă de lămâie
10 ml/2 lgţ coajă de lămâie
15 ml/1 lg ceapă tocată fin
“Puneţi toate ingredientele într-un borcan cu capac ermetic şi condimentaţi după gust. Fixaţi capacul şi agitaţi energic”, susţine bucătarul.
Dressing de coriandru
Un dressing simplu cu gust plăcut, potrivit atât pentru salate, dar şi ca marinată pentru carnea de pui.
Pentru 475 ml dressing
120 ml zeamă de lămâie
30 ml/ 2 lg muştar franţuzesc
250 ml ulei de măsline
75 ml/ 5lg ulei de susan
5 ml/ 1 lgţ boabe de coriandru zdrobite
“Amestecaţi toate ingredientele într-un bol. Ţineţi dressing-ul la rece până la servire. Dacă doriţi, puteţi marina carnea de pui în acest sos, peste noapte, la frigider”, susţine Mihai Cristian.
Dressing franţuzesc de ierburi aromatice
Mireasma delicată şi aromele ierburilor aromatice se îmbină minunat într-un dressing franţuzesc. Folosiţi doar o plantă sau câteva. Serviţi lângă o salată verde simplă, cu brânză, pâine proaspătă şi vin.
Pentru 120 ml dressing
60 ml/4lg ulei de măsline extra-virgin
30 ml/2lg ulei de arahide
15 ml/1 lg zeamă de lămâie
60 ml/4 lg ierburi aromatice tocate fin
zahăr pudră – cât luaţi între degete
“Puneţi uleiul de măsline şi cel de arahide într-un borcan cu capac ermetic. Adăugaţi zeama de lămâie, ierburile aromatice tocate fin şi zahărul. Puneţi capacul şi agitaţi energic”, explică chef Mihai Cristian.
Dressing picant cu chili
Acest dressing fin aromat cu pătrunjel şi coriandru se poate servi cu salate de frunze sau de crudităţi.
Pentru 120 ml dressing
frunze de coriandru
90ml/6lg ulei de măsline
frunze de pătrunjel
1 căţel de usturoi tocat fin
1 lgţ ghimbir ras
1 chili roşu fără seminţe, tăiat felii
zeamă de lămâie
“Într-un blender amestecăm coriandrul, pătrunjelul, usturoiul, ghimbirul, chili, uleiul de măsline şi zeama de lămâie”, este reţeta specialistului.
Pe aceeaşi temă: