Cu cât scade bugetul unui oraş din România faţă de cel din 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul unui oraş din România ar putea să scadă cu 6% faţă de cel din 2017, fapt ce se datorează, în mare parte,  reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Proiectul de buget al municipiului Oradea pentru anul 2018 este de 985.590.480 lei, cu o scădere procentuală de 6% faţă de bugetul anului 2017, a declarat  directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, care a menţionat că este "un buget echilibrat şi echitabil".

"Este echilibrat şi echitabil pentru că reuşeşte să acopere marea parte a nevoilor de funcţionare, rămânând o sumă, eu zic, consistentă pentru investiţii, în sumă totală de 204 milioane de lei, din care 110 milioane de lei reprezintă investiţii din bugetul local. Aşteptăm fondurile europene pentru a ridica suma totală, vor veni contractele şi veţi vedea că, în cursul anului, vom putea rectifica şi bugetul de investiţii va creşte. La alte primării, proiectele de buget au de-a dreptul amputate componentele de investiţii", a precizat Eduard Florea.

Acesta a explicat scăderea de 6%, în principal, prin faptul că salariile profesorilor nu se mai regăsesc în bugetul municipiului, dar şi datorită reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Cea mai mare parte a bugetului o constituie veniturile proprii, estimate la 303,8 milioane de lei pentru 2018, o pondere mare având impozitul pe venitul global (IVG), 43%, în creştere de la an la an, pe fondul populării parcurilor industriale din municipiu şi a creşterii salariale, a precizat sursa citată.

Conform lui Florea, Primăria Oradea are în vedere continuarea următoarelor investiţii: Restaurarea Casei Darvas - La Roche - viitorul Muzeu Art Nouveau, consolidarea şi refacerea versantului în Grădina Publică Dealul Ciuperca, reabilitarea sistemului de termoficare urbană - etapa II, amenajarea străzii Vasile Alecsandri în pietonală, programul de reabilitare a faţadelor imobilelor din Centrul Istoric (Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, Vulturul Negru, str. Republicii nr. 13, Casa Poynar etc.), construirea podului Centenarului peste râul Crişul Repede, amenajarea Parcului Sportiv Salca III, reabilitarea străzii Barcăului şi realizarea giraţiei str. Oneştilor, introducerea utilităţilor şi construcţie drumuri în Cartierul Ceyrat, plata în rate a sistemului informatic integrat pentru citirea şi managementul contoarelor de energie termică şi a parcajelor supraetajate din zona Tribunalului Bihor, precum şi decongestionarea traficului rutier în euroregiunea Bihor - Hajdu-Bihar prin realizarea unui drum rapid de legătură.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite