Doi bihoreni au pus pe picioare cea mai mare fermă de măgăriţe din ţară: „Sunt cele mai pretenţioase animale, dar laptele lor e similar cu cel matern“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi bihoreni au pus pe picioare cea mai mare fermă de măgăriţe din România şi unica fabrică de procesare a laptelui de măgăriţe. Totul a început în urmă cu un an şi jumătate, de la 6 exemplare cumpărate pentru că unul dintre ei suferea de o alergie urâtă, pe care a început să o trateze cu lapte de măgăriţă.

Decizia celor doi a fost una din succes, atât din punct de vedere medical, cât şi în ceea ce priveşte investiţia. Astăzi, ferma de măgăriţe din satul bihorean Cauaceu numără 150 de exemplare şi este în continuă dezvoltare.

Este cea mai mare fermă de măgăriţe autorizată din România. În urmă cu un an jumate am început cu 6 exemplare, iar acum ne mândrim cu 150. Laptele de măgăriţă este în proporţie de 97% similar cu laptele matern, fiind recomandat pentru o multitudine de boli şi alergii”, ne-a dezvăluit Călin Nistor, unul dintre cei doi proprietari ai fermei.

Laptele de măgăriţă nu este deloc ieftin, dar având în vedere beneficiile şi cantitatea mică pe care trebuie să o consume un om într-o zi, îşi justifică preţul. În decembrie 2015, cei doi investitori bihoreni au reuşit să pună în funcţiune şi centru de prelucrare a laptelui.

image

“Totul a început ca o poveste frumoasă, dar continuă ca o poveste grea. Este greu să obţii laptele, să înmulţeşti măgăriţele. Am început să vedem cum se poate procesa laptele. Am văzut că nu există precedent şi nu se poate procesa ca un lapte normal. Am început să căutăm aparate, ne-am consultat mult cu inginerii în domeniu, cu medicii în industria alimentară. După foarte multe teste am ajuns să facem nişte aparate speciale care să poată steriliza laptele de măgăriţă, astfel încât să-şi poată păstra proprietăţile şi să aibă câtuşi de puţin termen de valabilitate. Vrem să putem acoperi nevoia României de lapte”, afirmă Călin Nistor.

Măgăriţele se mulg o dată pe zi, cam o jumătate de litru de lapte, şi restul de lapte rămâne puiului.

”Dacă vrei să faci o fermă de producţie pe termen lung trebuie în primul rând să protejezi animalul. Măgăriţa are un instinct matern extraordinar, astfel că şi mulsul propriu-zis se face foarte greu mai ales în perioadă în care puiul este foarte mic şi stă tot timpul lângă mamă. El este închis doar noaptea, unde regimul alimentar îi este completat cu furaje. Eu mă ocup doar personal de animale, mai ales la muls şi deşi nu s-ar crede, sunt cele mai pretenţioase animale din lume”, susţine fermierul bihorean.

image

Odată ce a fost muls şi procesat, laptele poate fi păstrat în sticlă 60 de zile, iar după ce sticla a fost deschisă trebuie păstrat la rece, în frigider şi după deschidere să se consume în maximum 3-4 zile. Cerere este din ce în ce mai mare, astfel că nu duc lipsă de piaţă de desfacere. Momentan, cei doi bihoreni livrează lapte în Oradea, Arad şi Cluj şi îşi doresc să ajungă în centrul ţării.  

“Am vrut să ajungem la nivelul de a procesa laptele astfel încât să îşi păstreze proprietăţile. Oamenii şi-au dat seama de calităţile lui. Cine a comandat o dată de la noi, a comandat şi a doua oară”, ne-a explicat Călin Nistor.

image

De la poarta fabricii, litrul de lapte se vinde cu 120 de lei, în timp ce în farmacii sau hipermarketuri preţul poate ajunge până la 150 de lei litrul. Trebuie ţinut cont de faptul că acest lapte se consumă, în medie, 80 mililitri pe zi.

Investiţia în animale şi utilaje a depăşit 100.000 de euro, iar dacă ne referim la toată investiţia în afacere, investiţie ce cuprinde terenuri, utilaje, însămânţări, etc, suma se apropie de 3 milioane de euro.

image

Laptele de măgăriţă este cunoscut încă din antichitate pentru proprietăţile sale uimitoare asupra sănătăţii, însă recent a revenit în atenţia comunităţii medicale datorită tolerabilităţii sale înalte în rândul copiilor alergici la proteina din lapte de vacă, precum şi a beneficiilor generale asupra sistemului imunitar, atât la bebeluşi şi copii, cât şi la adulţi.

image

El devine nu numai un tratament natural pentru una dintre cele mai neplăcute alergii, dar şi un aliment funcţional esenţial ce poate înlocui cu succes laptele de vacă sau formulele de lapte praf de creştere în alimentaţia bebeluşilor şi a copiilor. Nu în ultimul rând, este foarte recomandat persoanelor cu sistem imunitar slăbit, persoanelor anemice sau sportivilor.

Mai puteti citi:

Cum trăieşte un român din „insulina verde“, afacerea în care a investit 100 de euro. „Niciodată nu am făcut faţă cererii“

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite